Gå til hovedinnhold

Kulturlivet i Kristiansand

Mangfold

Kristiansand yrer av ulike aktører og institusjoner som driver med kultur. Både bevaring av gammel kulturarv og nyskapende kreativ kultur har sin plass her. Utearealer i nærheten av sjø og svaberg, og større og mindre lokaler rundt om i byen legger grunnlag for gode kulturopplevelser.

Sammensetningen av profesjonelle kunstnere, frivillige lag og organisasjoner og unge musikere og kunstnere på vei opp og fram gir et bredt spekter av tilbud og arrangementer i kulturbyen Kristiansand.

Dans

Kristiansands dansemiljø er i utvikling. Byen har Sørlandets eneste festival for samtidsdans, "Ravnedans", Kilden teater- og konserthus har flere spennende danseforestillinger på programmet, Vågsbygd videregående skole tilbyr utdannelse innen dans og en rekke danseaktører i byen tilbyr kurs innenfor sjangre som hiphop, salsa, jazz, ballett, stepp, selskapsdans med mer.

Danseaktører:Julie Rasmussen er en av byens meritterte dansere Foto: Privat

Festivaler

Fra Ravnefest i Ravnedalen. Foto: Anders Martinsen fotograferI Kristiansand arrangeres det en rekke festivaler året rundt. Festivalene presenterer en rekke kultursjangere og bidrar til å skape bredde, engasjement og et mangfoldig kulturuttrykk i byen. En festival kan defineres som et åpent og publikumsrettet arrangement innen kunst og kultur av ulik lengde og størrelse, som arrangeres minst annet hvert år.

Her er oversikt over festivalene.

For spørsmål om å arrangere større arrangementer og festivaler kontakt kommunens arrangementskoordinator Tore Løvland
Tlf.  38 24 32 38

Film og kino

Fønix kinosenter Foto: Anders Martinsen fotograferKristiansand kan by på spennende film og kinoopplevelser. Byen har flere gode visningsarenaer for film, egen filmfestival, filmverksted for unge og et filmsenter.

 

 

 

 

 

 

 

Kristiansand Kino

Kristiansand Kino er stedet for gode filmopplevelser. Kinoene har 7 saler og alle har god komfort, meget god lyd- og bildekvalitet, og store lerreter. Sjekk programmet og bestill billetter her.

Cinemateket

En annet visningsted for film er Cinemateket i Kristiansand. De tar pulsen på den dagsaktuelle filmkulturen og gjør de sentrale verkene fra filmhistorien tilgjengelig på kino.

Filmverkstedet på Samsen

Samsen Kulturhus kan man melde seg på spennende filmverksteder. Her kan man produsere eller delta på prosjekter drevet av Filmverkstedet.

Sørnorsk filmsenter

Sørnorsk filmsenter gir tilskudd til utvikling og produksjon av kort- og dokumentarfilm og tilbyer et bredt spekter av ulike kompetansehevende og bransjeutviklende tiltak. sørnorsk filmsenter skal også bidra til regional talentutvikling og filmfaglige tiltak rettet mot barn og unge.

Barnefilmfestivalen

Barnefilmfestivalen arrangeres i september og er den eneste rene filmfestival for barn og unge i Norge. Festivalen har opparbeidet seg betydelig internasjonal anseelse og er absolutt noe man må få med seg!

Kinokonsesjon

Kinokonsesjonsbestemmelsene for Kristiansand kommune.

 

Kulturminnevern

Vest-Agder-museet - Kristiansand museum Foto: Anders Martinsen fotografer

Kulturarven utgjør vår kollektive hukommelse om tidligere generasjoners samfunn og levekår.  Kulturminner og kulturmiljøer vitner om både kontinuitet og endring gjennom tidene, og er et viktig grunnlag for vår tolking og forståelse av fortiden. 
 
Kulturminnene er stadig truet - både av tidens tann og endret arealbruk. I samfunnet er det brei enighet om at kulturminner og kulturmiljøer skal tas vare på til det beste for dem som lever i dag, og for dem som kommer etter oss. 
 

Aktuelle nettsteder

Eksterne lenker

Litteratur

Norsk forfattersentrum Sørlandet

 

Lokal historie

Christianssands Byselskab synliggjør den lokale historienLokalhistoriske aktiviteter interesserer mange i Kristiansand og et stort frivillig engasjement synliggjøres gjennom de varierte og spennende organisasjonene og institusjonene på dette feltet.

Bragdøya kystlag   er landets største kystlag med mer enn 650 medlemmer i alle aldersgrupper.I tillegg til å drive virksomheten på Bragdøya har kystlaget ansvar for Grønningen fyr og for en stor samling tradisjonelle, verneverdige båter.

Agder Historielag er en regional paraplyorganisasjon som dekker Aust- og Vest-Agder fylker. Laget ble stiftet i 1914, og har i dag 43 lokallag. 

Fullriggeren Sørlandet er verdens eldste operative fullrigger fra 1927. Skuta er en enestående kulturarv fra det maritime Norge under seil.

Aktuelle lenker:

Eksterne lenker:

Museer

Agder naturmuseum og botaniske hage Foto: Anders Martinsen fotograferKristiansand har et variert og spennende museumstilbud.

Vest-Agder museet er en sammenslutning av 11 kulturhistoriske museer i hele fylket. I Kristiansand finner du:

Bredalsholmen Dokk og Fartøyvernsenter (BDF) som huser D/S Hestmanden ble 1996 etablert som nasjonalt fartøyvernsenter for verneverdige fartøy bygget i stål.

Agder naturmuseum og botanisk hage ble etablert i 1928 og er det eneste naturmuseet i landsdelen og et av de eldste. 

Sørlandets Kunstmuseum  er et museum for hele Agder-regionen. Et karakteristisk trekk ved denne institusjonen er at den viser både billedkunst og kunsthåndverk.

 

Musikk


Helene Bøksle og Kristiansand Symfoniorkester Foto: Anders Martinsen fotograferKristiansand er en levende musikkby med et bredt spekter av tilbud. Byen har flere scener sentralt i Kristiansand og har også en rekke konsertarrangører som setter byen på musikkartet.

Konsertarrangører og scener

Kilden teater- og konserthus er byens storstue og er et av Nordens mest spennende miljøer for profesjonell scenekunst og musikk. Kunsthuset rommer Kristiansand Symfoniorkester, Kilden Teater, Kilden Opera, Kilden Kultur og Kilden Dialog.

Cafe Generalen i Ravnedalen er godt etablert som byens sommerscene. Gjennom hele sommersesongen settes det opp konserter med kjente nasjonale artister.

Vaktbua er byens minste scene med et høyt aktivitetsnivå. Her settes det opp både konserter, kunstutstillinger og scenekunstforestillinger.

Kristiansand Jazzvesen  arrangerer jazzkonserter, lørdagsjazz, brunch og jam på restaurant Hos Naboen i Markensgate.

Samsen kulturhus er Norges største og mangfoldige kulturhus for unge mennesker som bl.a. huser Bingen scene, en av de beste scenene i Kristiansand tilrettelagt for rytmisk musikk.

Aktuelle lenker:

 

Teater


Kost & mask Illustrasjonsfoto: Anders Martinsen fotograferKristiansand har et levende teatermiljø på profejonelt- og amatørnivå.
Kilden Teater er landsdelens viktigste profesjonelle institusjon for scenekunst. Teaterscenen i Kilden er en av Nordens mest moderne, og en optimal arena for teatret som formidlende kunstart. Teateret har også en utendørsscene i Fjæreheia hvor det settes opp en rekke forestillinger gjennom året.

En annen viktig aktør er Rosegården Teaterhus som er et kulturbygg for over 30 amatørteatergrupper på Sørlandet. 

Knuden Kristiansand Kulturskole har teaterlinje med over 14 ulike teatergrupper, én gruppe for utviklingshemmede, én talentutviklingsgruppe (DUS) og én musikalgruppe.

Andre teatergrupper

 

Visuell kunst


Tormod Ropstad legger siste hånd på verket Foto: Anders Martinsen fotograferKristiansand har en rekke spennende kunstinstitusjoner og miljøer.

Sørlandets Kunstmuseum  er et museum for hele Agder-regionen. Et karakteristisk trekk ved denne institusjonen er at den viser både billedkunst og kunsthåndverk. Museet har som mål å begeistre, bekrefte og utfordre. Både den faste samlingen og skiftende utstillinger byr på spennende verker.

Agder Kunstsenter, Kunstmuseets nærmeste nabo, formidler billedkunst og kunsthåndverk. Senteret har mer enn 200 profesjonelle billedkunstnere og kunsthåndverkere på Agder i sitt nettverk. I lokalene i Skippergata 24 vises det jevnlig presentasjoner av kunstnere, utsmykking, prosjekter, konkurranser samt salg av kunst.

Kristiansand Kunsthall - tidligere Christianssands kunstforening - holder til midt i sentrum. Foreningen startet oppbyggingen av Det Faste Galleri i 1902. Det bestyres av kunstforeningens styre og er i dag deponert til Sørlandets Kunstmuseum. Kunstforeningen videreutviklet sin utstillingsprofil og ble en Kunsthall i 2012 gjennom et bredere samarbeid med andre kunstinstitusjoner.

Aktuelle lenker:

 

Andre kulturaktører

Aladdin kulturhus

Odderøya 

Forfatter: Bjørn Amundsen
Publisert: 25.03.2015 13:28
Sist endret: 06.12.2018 15:17

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?