Gå til hovedinnhold

Tips for å unngå influensa

Tips

Norovirus (omgangssyke) og influensa er i komminga, men det er noen gode tips man kan følge for å unngå sykdom og utbrudd. Tidlig innsats hvis en mistenker at beboer eller bruker har omgangssyke eller influensa kan forhindre utbrudd og sykdom hos andre.

Hvordan blir vi syke?

Direkte smitte ved at vi puster inn dråper fra nys, host eller oppkast.
Indirekte smitte ved at vi tar på noe som en benk, nøkler eller dørhåndtak som inneholder spor av smittestoff fra noen som er syke.

Hvordan minsker vi risiko?

Influensavaksine: Influensavaksine anbefales til alle beboere og brukere i risikogruppen og til alt helsepersonell med pasientkontakt.
Håndhygiene: Det er ingenting som er så effektivt for å forebygge smitte som god håndhygiene. Rett måte til rett tid, 5 anledninger til håndhygiene!
Hostehygiene: Bruk albukroken når du må hoste eller nyse og ikke har papirlommetørkle tilgjengelig.
Renhold: Husk at influensa og Norovirus også kan leve utenfor kroppen i flere dager og forårsake smitte. Overflater som blir berørt av mange kan derfor med fordel ha litt hyppigere renhold/desinfeksjon, sånn som dørhåndtak, nøkler, tastatur på felles pc-er, kjøkken og bad/toalett.

Symptomer på influensa

Ved typisk influensa kommer symptomene brått, med feber, muskelsmerter, hodepine, påvirket allmenntilstand og tørrhoste. Mageplager er sjeldne, men diaré kan opptre, spesielt hos barn. Influensa varer oftest i sju til ti dager.

I tillegg til virussykdommen kan det oppstå komplikasjoner i form av bakterieinfeksjon med lungebetennelse, bihulebetennelse eller ørebetennelse. Det tar 1-3 dager fra en blir smittet til en blir syk. Omtrent 20 prosent av de som blir smittet, har få eller ingen symptomer, men de kan smitte andre.

Symptomer på omgangssyke (norovirus)

Symptomene er akutt kvalme, oppkast, magesmerter og diaré. I tillegg får mange influensaliknande symptom som feber, muskel- og leddverk og hovudpine. Sykdommen er vanligvis mild og går over av seg selv etter 1–3 dager hos ellers friske personer. Det tar 12–48 timer fra en blir smittet til en blir syk.

En smittet person er mest smittsom mens han/hun har symptom med oppkast og diaré, men man kan også være smitteførende etter at symptomene gir seg. Etter 48 timer skiller de fleste ut mindre smittestoff.»

For mer info: 

https://www.fhi.no/sv/forebygging-i-helsetjenesten/smittevern_i_institusjoner/    
https://www.kristiansand.kommune.no/globalassets/helse-og-omsorg/helse/smittevern/infeksjonskontrollprogram.pdf

Forfatter: Nina Skåra
Publisert: 19.12.2018 13:33
Sist endret: 24.09.2019 11:48

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?