Gå til hovedinnhold

Badevannskvalitet

Badevannsprøver

Kristiansand kommune tar ikke rutinemessig prøver av badevannet i 2019. Grunnen er at vi har god oversikt over badevannskvaliteten gjennom prøvetaking over mange år. Ved mistanke om forurensning av badevannet, vil det bli tatt prøver etter en nærmere vurdering.

Erfaringsmessig vil badevannskvaliteten forringes ved kraftig regnvær pga. avrenning fra overflatevann. Ytre faktorer som temperatur, nedbør, flo/fjære, vind- og strømforhold påvirker mengden bakterier i badevannet.

Informasjon om badevann fra Folkehelseinstituttet.

Blått flagg

Kommunen har valgt å sertifisere Bystranda etter de strenge kravene til Blått flagg. "Blått flagg" innebærer at stranda tilfredsstiller en rekke krav til sikkerhet, service, miljøledelse, vannkvalitet, informasjon og opplæring.

Bystranda har også i år sikret seg kvalitetsstempelet Blått Flagg.

– Jeg er glad og fryder meg over at vi klarer å få Blått Flagg på stenda. Det krever en del av oss i parkvesenet. Blått Flagg er et kvalitetsstempel som mange er opptatt av, særlig sørover i Europa. Der reiser mange etter strender som har Blått Flagg, sier driftssjef Kurt Tange Jensen i parkvesenet i Kristiansand kommune.

Blått Flagg er en miljøsertifiseringsordning for marinaer og strender. Sertifiseringsordningen setter veldig strenge krav til sikkerhet, service, miljøledelse, vannkvalitet, informasjon og opplæring.

Bystranda i Kristiansand klargjøres for bruk ved hjelp av  parkvesenet og strandrenskemaskinen. Sandrense-maskinen skal kjøres hver 14. dag for å sørge for at sanda er myk, ren og fin. (Foto: Anders Martinsen fotografer)

Sandrense-maskinen kjører gjevnlig på bystranda før og i sommersesongen for å få med seg sneiper og annet rusk og rask på stranda. I hele sesongen skal den på jobb hver 14. dag, slik at badegjestene på Bystranda skal få en så flott opplevelse som mulig.

Blått Flagg betyr blant annet at badegjestene kan være sikre på stranda har rent vann, rene omgivelser, og tilstrekkelige toaletter som rengjøres regelmessig. Det er også krav til førstehjelpsutstyr, livredningsutstyr, nødtelefon og fasiliteter for funksjonshemmede.

Sertifiseringen gjelder for ett år av gangen. Bare Bystranda innfridde kravene i år. Ved Hamresanden må kommunen jobbe videre med vannkvaliteten i elva for å innfri kravet. På sjøsiden er vannkvaliteten god på Hamresanden.

Hvert år blir palmene kjørt på plass på Bystranda, til glede for både fastboende og tusenvis av sommerturister. Bystranda tar også med seg en fersk førsteplass i Nettavisens kåring over de 10 beste badestrendene i Norge.

 

Forfatter: Miljørettet helsevern
Publisert: 13.03.2015 14:39
Sist endret: 25.06.2019 14:25

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?