Gå til hovedinnhold

Vil redusere utslipp med landstrøm

På initiativ fra Kristiansand kommune arbeides det nå med å få opprettet et felles regelverk for cruiseindustrien. Målet er å redusere utslipp ved å benytte landstrøm.

Landstrøm framfor diesel

Foto: Svein Tybakken.

Hvert år ankommer flere titalls cruiseskip til Kristiansand Havn. Hvert av disse cruiseskipene har utslipp som tilsvarer energiforbruket til ca. 2000 leiligheter. For å redusere utslippene har Kristiansand kommune tatt initiativ til å lage et felles regelverk. Dette innebærer at skipene kobler seg til landstrøm i stedet for å benytte dieselmotorer når de ligger til kai.

Felles regelverk

Varaordfører Jørgen Kristiansen og president for Union of the Baltic Cities Per Bødker Andersen.

Anmodningen gjelder i første omgang Østersjøen og Nordsjøen som ble presentert på et styremøte i regi av Union of the Baltic Cities 16. februar. UBC er et ledende nettverk av byer i Østersjøregionen med ca. 100 medlemsbyer. Blant disse er Kristiansand som vil få en mer miljøvennlig og bærekraftig cruiseindustri.

– Per dags dato er det ikke et felles regelverk for cruiseindustrien om at de skal koble seg til landstrøm i stedet for å bruke dieselaggregat når de ligger til kai. Dette gjelder verden over. Ett cruiseskip bruker like mye energi som ca. 2000 leiligheter, og i forhold til svevestøv, miljøet og utslipp er dette ikke bra. Kristiansand kommune tar nå et initiativ for å prøve å få EU til å lage et felles regelverk for cruiseindustrien i Nord-Europa. For å få dette til må byene stå samlet, og da benytter vi nettverket vi har i Union of the Baltic Cities, sa varaordfører Jørgen Kristiansen i Kristiansand kommune.

Viktig initiativ

Styremøtet ble holdt på Scandic Bystranda, og presidenten av Union of the Baltic Cities var veldig positiv til kommunens initiativ. Han er fra Kolding i Danmark og kjenner igjen utfordringene med cruisetrafikken.

– Jeg takker Kristiansand for initiativet som de har tatt. Havna er meget tett på de aktuelle byene, og jeg syns det er viktig at vi tar fatt i det. Jeg kommer selv fra en havneby og vi har de samme utfordringene der. Tidligere har ikke vi tenkt på problematikken, men det har Kristiansand, og nå kan vi dele den oppgaven for å bedre klimaet vårt i byene ved hjelp av politiske initiativer, sa Per Bødker Andersen.

Kontaktperson for media

Varaordfører Jørgen Kristiansen, tlf. 924 68 673 

Forfatter: Marte Krogstad
Publisert: 16.02.2017 16:50
Sist endret: 15.01.2019 16:47

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?