Gå til hovedinnhold

Vi søker MatVinn familier!

Som en del av prosjektet MatVinn i Kristiansand søker kommunen nå familier til et MatVinn forsøk over fire uker, med veiledning fra Framtiden i våre hender.

Søker 10 - 15 familier til forsøksprosjekt

Kristiansand kommune og Framtiden i våre hender søker 10-15 barnefamilier til spennende forsøksprosjekt for å redusere kasting av mat. En familie på fire kaster i gjennomsnitt 168,7 kg mat i året.  Illustrasjonsfoto: Framtiden i våre hender/Knut Bry

Kristiansand kommune i samarbeid med Framtiden i våre hender søker 10 - 15 familier som kan delta på et forsøksprosjekt over 4 uker.

Kristiansand kommune har satt som mål å bli best i Norge på matsvinn-reduksjon. Dette skal oppnås gjennom ulike tiltak i samarbeidsprosjektet MatVinn i Kristiansand, hvor flere lokale aktører er med.

Sammen med Framtiden i våre hender søker Kristiansand kommune nå barnefamilier som vil utforske hvor mye mat som havner i søpla - og hvorfor, for så å teste ut en periode med minst mulig matsvinn. Familiene blir fulgt opp av en veileder som legger til rette for barnefamilier til å delta, selv i en travel hverdag. Vi ønsker oss helt «vanlige» familier i ulike format, som ønsker å kaste mindre mat og inspirere andre til det samme.

- Vi tror dette vil være et bevisstgjørende og morsomt fellesprosjekt hvor hele familien skal delta, sier rådgiver Solvor B. Stølevik i Kristiansand kommune. - Underveis vil nok familiene oppdage fordeler og utfordringer i kampen mot matkasting - og kanskje få noen aha-opplevelser på veien. Erfaringene fra forsøket ønsker vi at familiene deler med oss, slik at vi sammen kan inspirere andre. MatVinn-familiene vil bli fulgt av lokalmedia underveis. Planlagt oppstart er januar/februar 2018, men fastsettes endelig i samråd med deltagerne, sier Stølevik.

4 ukers prosjekt

Prosjektet varer i 4 uker, hvor deltagelse innebærer:

• Først en «normal-uke», hvor familien lever som normalt, men registrerer all mat og drikke som ender i søpla. I løpet av denne perioden skal det daglig føres en loggbok over hva som kastes og hvorfor, samt en ca. prislapp på maten som ender i søpla. Måleutstyr og informasjon blir levert hjem til hver familie og er raskt og enkelt å bruke.

• Familiene samles så på Grønt Senter for å dele erfaringer fra den første uka, og få råd og verktøy fra veileder om hvordan de kan kaste mindre mat.

• Familien iverksetter tiltakene for å redusere matsvinn og følger dette i tre uker. Den siste uka måler familien igjen mengden matsvinn for å se om det har skjedd en endring.

Ønsker din familie å delta?

Send en epost med en kort beskrivelse av din familie, og hvorfor dere ønsker å være med. Så kontakter vi dere for mer informasjon.

Send epost til : elisabeth@framtiden.no

Kaster 355.000 tonn mat hvert år

- I Norge kaster vi totalt 355.000 tonn mat hvert år, til en prislapp på omtrent 20 mrd. kroner. Og det er vi forbrukere som kaster mest: 61 % av alt matsvinnet i Norge kastes i husholdningene!, forteller Elisabeth Riise Jenssen i Framtiden i våre hender.

- Hver nordmann kaster i gjennomsnitt 42,1 kg fullt spiselig mat i året, noe som tilsvarer hver åttende handlepose vi kjøper. Det er mye tid, penger og god mat som går til spille! Å kaste mindre mat er også noe av det viktigste vi kan gjøre for miljø og ressursfordeling i verden.

Åtte av ti nordmenn sier de får dårlig samvittighet når de kaster mat. Men hvordan får vi til å faktisk kaste mindre mat? Matkastefellene kan være vanskelige å få øye på i travle hverdager, og bidrar at de fleste av oss kaster mer mat enn vi tror. Norge har gjennom FNs bærekraftsmål forpliktet seg til å halvere matsvinnet innen 2030

Kontakt

Framtiden i våre hender ved Elisabeth Riise Jenssen,  elisabeth@framtiden.no
Kristiansand kommune ved miljørådgiver Solvor B. Stølevik,  Solvor.Stolevik@kristiansand.kommune.no
og trainee klima - og miljørådgiver  Camille.Espagne@kristiansand.kommune.no

Forfatter: Ragna Marie Henden
Publisert: 25.01.2018 14:47
Sist endret: 15.01.2019 16:47

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?