Gå til hovedinnhold

Vest-Agder-museet kåret til årets museum

Vest-Agder-museet ble overrakt prisen Årets museum 2016 av statssekretær Bård Folke Fredriksen under åpningen av Det nasjonale museumsmøtet på Krona, Romsdalsmuseet onsdag 14. september.

Ambisiøst museum

Aktivitetshuset ved Odderøya museumshavn i Nodeviga ble åpnet under Tall Ships Races i fjor. Aktivitetshuset er ett av elementene i utviklingen av Vest-Agder-museets tilbud i Nodeviga. I museumshavna er det blant annet en utstilling av plastbåter, flere av dem fra 1960-tallet. Aktivitetshuset er et sted der det er rom for mange ulike aktiviteter knyttet til sjø og båtliv. Foto: Jon Sverre Karterud

Juryen understreker at vinneren er et ambisiøst museum med tydelig formulert – og utført – samfunnsoppdrag. Museet har som et tydelig mål å bidra til en «positiv samfunnsutvikling», og tør å sette tabubelagte og vanskelige deler av historien på dagsordenen. Utstillingsprosjekt fra de siste årene som tar opp tema knyttet til religion, kropp og fattigdom er eksempler på dette. Museet har et godt fundert verdigrunnlag og utmerker seg med et grundig og bevisst arbeid med etikk, som er forankres bredt i organisasjonen.

Stolthet

– Vi var kjempeglade og stolte over bare det å bli nominert, og selvfølgelig er vi ikke mindre glade og stolte nå som vi gikk av med seieren, sier museets direktør John Olsen.

Han legger til at dette er en pris til hele museet, til alle avdelinger, alle ansatte og alle frivillige som jobber for å lage et godt museumstilbud.

– Dette er den høysthengende prisen for museer i Norge. Det å være nominert av våre egne rager svært høyt, sier en tydelig stolt museumsdirektør.

Samkjørt organisasjon

Vest-Agder-museet viser hvordan man kan lykkes i å binde sammen svært ulike museumsenheter til én samlet og samkjørt organisasjon selv om avdelingene er spredd over hele fylket. Museet har stor spennvidde i sine tilbud og sitt arbeid: Fra en kjørbar smalsporet jernbane, produksjon av tradisjonelle produkter med gamle maskiner på Sjølingstad, bevaring og vedlikehold av immateriell kunnskap – til krigsminner, friluftsmuseum og herregård. Organisasjonen preges av engasjement og kvalitetsbevissthet i alle ledd, og av et godt samarbeid med viktige frivillige støttespillere, skriver Vest-Agder Fylkeskommune på sin hjemmeside.

Juryen

Juryen for årets museum består av stortingsrepresentant Svein Harberg (leder), museumsdirektør Isabella Nilsson fra Göteborgs konstmuseum og Haakon Bekeng-Flemmen, tidligere kulturredaktør i Klassekampen. Sekretær for juryen er Liv Ramskjær, generalsekretær i Norges museumsforbund.

Vest-Agder-museet fikk prisen i konkurranse med to andre gode kandidater: Skimuseet i Oslo og Sør-Troms Museum.

Forfatter: Bjørn Amundsen
Publisert: 15.09.2016 10:29
Sist endret: 15.01.2019 16:47

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?