Gå til hovedinnhold

Vær en synlig syklist!

Onsdag 31. oktober gjennomførte Syklistenes Landsforening, Trygg Trafikk, politiet og Kristiansand kommune aksjonen «Synlig syklist».

Bevisstgjøre

Under aksjonen «Synlig syklist» ble 200-300 syklister sjekket, og mange hadde alt på stell. De som ikke hadde det, fikk tilbud om gratis lykt. De kunne også kjøpe lykt med god kvalitet.

Hensikten var å bevisstgjøre tohjulinger om at det er viktig å være synlige i trafikken i høstmørket.

– Det er utrolig viktig for egen sikkerhet og andres sikkerhet at man blir sett når man er ute og sykler i høstmørket, sier Torhild Mossing Breistein i Syklistenes Landsforening og Bjørne Jortveit i Kristiansand kommune. Det er et budskap som også Yngvar Aas i politiet og Ole Rath i Trygg Trafikk formidlet med stor iver under aksjonen.

600 reflekser

Aksjonen foregikk på Oddemarka i Kristiansand, der sykkelekspressveien krysser Østerveien. Arrangørene informerte 200-300 syklister om viktigheten av å ha lys på sykkelen. I tillegg delte Trygg Trafikk ut rundt 600 reflekser til syklende og gående. På standen kunne syklister også kjøpe hjelm, og mange forsynte seg med gratis bøff og setetrekk. Standen var også rigget med to rollups fra Kristiansand kommune.

Å sykle uten forskriftsmessig lys på sykkel når det er mørkt, kan bøtelegges med 1200 kroner. Det er påbudt med hvitt eller gult lys foran og rødt lys bak. 70-80 prosent av syklistene som passerte aksjonen de to ettermiddagstimene, hadde alt i orden. Det var i overkant av hva organisasjonene bak aksjonen hadde regnet med.

De som ikke hadde alt på stell, fikk gratis lykter, og tilbud om å kjøpe front- og baklykt av god kvalitet. Det var ikke aktuelt for politiet å bøtelegge noen på aksjonsdagen, dette var dagen for positiv påvirkning.

Det var Syklistenes Landsforenings lokallag i Kristiansand som tok initiativet til aksjonen. De tok kontakt med Kristiansand kommune, som i sin tur foreslo at Trygg Trafikk og politiet burde delta. Det ble et flott samarbeid, som helt sikker kommer til å bli gjentatt høsten 2019.

Forfatter: Bjørne Jortveit og Raimond Oseland (foto)
Publisert: 02.11.2018 14:18
Sist endret: 15.01.2019 16:47

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?