Gå til hovedinnhold

Utdeling av kunstnerstipend 2016

12. januar mottok fem kunstnere tilsammen 200.000 kroner da Kristiansand kommune utdelte kunstnerstipend 2016 på Sørlandets Kunstmuseum.

Vinnerne av kunstnerstipendet 2016

Glade vinnere av kunstnerstipendet 2016 sammen med jurymedlem og leder av kulturstyret, Terje Næss. Bakerst fra venstre: Atle Håland - litteratur/forfatterskap, Anette Dean - sang/musikk direksjon, Camilla Prytz - kunsthåndverk/design, Nicholas Sillitoe - musiker/komponist. Ikke på bildet: Maren Fidje Bjørneseth - scenekunst/dans. Foto: Marte Krogstad

Torsdag 12. januar var det klart for utdeling av Kristiansand kommunes kunstnerstipend 2016 som ble arrangert på Sørlandets Kunstmuseum. Av totalt 58 stipendsøknader hadde juryen valgt ut fem kunstnere som mottok stipend og diplom i tre kategorier. Årets stipendsum var på 200.000 kroner og ble utdelt til:

Maren Fidje Bjørnseth og Atle Håland fikk 40 000 kroner hver i etableringsstipend til nyutdannede kunstnere. Dirigent Anette Dean fikk 30 000 kroner i kategorien utdanningsstipend til unge kunstnere, og kunsthåndverker/designer Camilla Prytz og musiker/komponist Nicholas Sillitoe fikk 45 000 kroner hver i kategorien arbeids-, videreutdannings- eller reisestipend.

- Viljen til å skape

Jurymedlem og leder av kulturstyret, Terje Næss hadde gleden av å utdele stipendet til kunstnerne. Han kunne fortelle at Kristiansand kommune arbeider aktivt for å tilrettelegge et godt kunstmiljø.Leder for kulturstyret Terje Næss

– Stipendet er en av flere måter Kristiansand kommune benytter for å skape gode arbeidsbetingelser for kunstnere i Kristiansand. Skaperviljen er sterk, og noen vil, og må, utfordre og bevege det etablerte, og et av oppdragene til kommunen er å legge til rette for nettopp dette. Vi trenger det nye språket, den nye musikken, dansen, film, fargene og formene. Viljen til å skape det unike kjennetegner kunstnerne, og de fortjener all den annerkjennelse og takknemlighet som de kan få. Gratulerer, vi gleder oss sammen med dere.

Årets jury bestod også av:
Kristin Wallevik- nestleder i kulturstyret og
Stein Tore Sorthe - kulturdirektør

Kunstneriske presentasjoner

Mange møtte opp på utdelingen av kunstnerstipendet, og her ser de på en videosnutt i forbindelse med Anette Dean sin presentasjon av hun som dirigent.

Til stedte på utdelingen var inviterte gjester og publikum, og etter utdelingen presenterte stipendvinnerne seg selv og sin kunstvirksomhet. Først ut var dirigent Anette Dean som fortalte om sin musikalske reise, og hvorfor hun har valgt nettopp dirigering. – Mitt ønske er å yte maks så andre kan prestere bedre. Jeg er veldig takknemlig for dette stipendet fordi da kan jeg fortsette å utvikle meg selv, sa Anette. Nestemann ut var forfatter Atle Håland som fremførte et selvskrevet dikt. Deretter ble det avspilt en videohilsen fra samtidsdanser, koreograf, pedagog og kurator, Maren Fidje Bjørnseth som i disse dager er i India. Stedfortreder for Bjørnseth var hennes far som tok i mot stipendet.

Nest sist var musiker og komponist Nicholas Sillitoe som blant annet skrøt av Kristiansand sin satsing på kunst: – Jeg flyttet hit i 2003 og det er det beste som har skjedd meg. Det er fordi Kristiansand har en massiv lekeplass for sånne som meg til å jobbe med nettopp dette, og det er blant annet Sørf, Universitetet i Agder, Kulturskolen, Vågsbyd VGS og Sørnorsk filmsenter.

Siste kvinne ut var glasskunstner og smykkedesigner, Camilla Prytz. Hun arbeider blant annet med å produsere emaljesmykker, og hadde en konkret plan for hva hun skulle benytte kunststipendet til. – Jeg har vært så heldig og fått overta emaljeovnen til den kjente emaljekunstneren Grete Prytz Kittelsen. Det var vært mye styr å få den på plass, og det krever mye jobb å restaurere den. Jeg er enormt takknemlig for dette stipendet for det hjelper til å realisere drømmen om et emaljeverksted i Marvika i Kristiansand.

Her kan du lese mer om stipendvinnerne 2016.

Forfatter: Marte Krogstad
Publisert: 12.01.2017 18:02
Sist endret: 15.01.2019 16:47

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?