Gå til hovedinnhold

Utdanner firbente turkamerater

12 hunder med eiere skal opp til eksamen i helgen. De som består testene skal snart bli turfølge for personer med tidlig demensdebut, og for eldre som ønsker seg tur med hund.

Kjersti Odden med Josefine som er en kinesisk nakenhund med pels, Anne Grete Widding, Wenche Tronstad, og Anita Lomeland med Troja, en australian sheperd.Nytt tilbud

- Vi har ikke gjort noe lignende i Kristiansand kommune før. Dette blir et nytt tilbud til glede for alle parter. Helsefremmende arbeid er viktig for oss, sier Anne Grete Widding, leder av den kommunale Randesund og Tveit frivilligsentral. 

Hund og eier får en godkjenning sammen. De blir da sertifisert som ekvipasje som tur- og besøkshund. Hensikten er at ekvipasjene skal bidra til at personer med tidlig demensdebut og hjemmeboende eldre får kommet seg mer ut på tur.

- Personer helt nede i 40 års-alderen kan rammes av demens. De som får slik tidlig demensdebut er jo gjerne spreke og unge i kroppen og trenger fysisk aktivitet. Da tror vi en tur med  tur- og besøkshund er midt i blinken, sier Widding.

Et godt samarbeid mellom Kristiansand Sanitetsforening, Kristiansand hundeklubb og Kristiansand kommune ligger bak. Det faglige opplegget og ansvar for sertifisering står AntrozoologiSenteret for.

Sjekk og godkjenning

Hundene som blir godkjent har i tillegg til å bestå opplæringsprogrammet, gjennomgått grundig helsesjekk av veterinær og har blitt vurdert egnet av etolog (adferdsbiolog).

Opplæringsprogrammet er viktig og omfattende. Hundene skal ikke reagere på for eksempel rullestoler eller rullatorer, og de må ikke reagere på en negativ måte når de treffer andre hunder. Ekvipasjene godkjennes både som tur- og besøkshund slik at de i tillegg til å gå turer kan bli med inn på institusjon.

Hvis ekvipasjene skal gå turer med personer med tidlig demensdebut, kommer i tillegg taushetsplikt og samtykkeerklæring inn i bildet.

- Ønsker å bidra

Kjersti Odden trener med sin kinesiske nakenhund med pels, Josefine. Josefine skal bli kjent med å ligge i en sykeseng.

- For oss er dette spennende. Våre medlemmer som deltar setter stor pris på å kunne gjøre noe som er til glede for andre, sier Anita Lomeland. Hun er styremedlem i Kristiansand hundeklubb (Khk) og deltar med sin ti år gamle australian sheperd Troja.

Ekvipasjene stiller opp gratis og bruker av sin fritid for å være med på tilbudet.

- Hundene skal ikke gå alene på tur med brukerne. Eier er alltid med, og det er eier som har halsbåndet, sier Lomeland.

Ekvipasjene vil få faste avtaler med faste brukere, og de kan bli godt kjent med hverandre etter hvert.

Santitetsforeningen

Kristiansand Sanitetsforening har til sammen 73 leiligheter i området ved Kløvertun. Foreningen ønsker positive aktiviteter for hjemmeboende eldre, og ønsker også aktiviteter for den planagte avdelingen for yngre personer med demens.

Foreningen stiller med lokale for trening, kursing og sertifisering. De tar også kostnadene ved kurs og sertifisering. Leder Wenche Tronstad sier de er glade for den nye erfaringen, og har tro på tilbudet.

- Dette har vi tro på. Vi har et flott turterreng her ute med treningsløype, og vi synes det er veldig bra å kunne bidra i dette, sier hun.

Tid og sted

Samlingen i helgen skjer ved Rehabiliteringssenteret Kløvertun, Vigeveien 22 A, Kristiansand   

Lørdag 26. 8 er det foredrag og trening fra 09.00 – 16.00
Søndag 27.8 er det sertifisering. Tidspunkt ikke fastsatt.

Kontakter for media:

Anne Grete Widding
leder Randesund og Tveit frivilligsentral
99 10 62 62

Anita Lomeland
Styremedlem i Kristiansand hundeklubb (Khk)
41 29 36 50

Wenche Tronstad
Leder Kristiansand Sanitetsforening
90 16 92 11

Forfatter: Børge R. Nilsen
Publisert: 25.08.2016 15:46
Sist endret: 15.01.2019 16:47

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?