Gå til hovedinnhold

USAs ambassadør på besøk

USAs ambassadør til Norge, Kenneth J. Braithwaite, møtte et innovativt sørlandsk næringsliv da han besøkte Kristiansand tirsdag 13. november.

Teknologi og innovasjon

USAs Norges-ambassadør Kenneth J. Braithwaite besøkte Kristiansand og ordfører Harald Furre tirsdag 13. november. Foto: Marte Krogstad

– Jeg har fått et godt inntrykk av Kristiansand som en viktig by for Norge med robust økonomi og med mye satsing innen teknologi og innovasjon. Dere har også en ordfører med innovative ideer og som er veldig åpen og imøtekommende for mulighetene for investeringer i USA. Det er min jobb å prøve å legge til rette for det.

Det sa en opplagt Kenneth J. Braithwaite etter sitt møte med Kristiansands ordfører Harald Furre og sørlandske gründere og næringslivledere. USAs Norges-ambassadør var nysgjerrig på å bli bedre kjent med Kristiansandsregionen og hadde invitert seg selv ned til et besøk.

Viktig døråpner

Ambassadør Braithwaite på vei inn i Rådhuset sammen med fra venstre hans presseansvarlige, Erin S. Robertson, politisk rådgiver Erle Holstad Wright og ordfører Harald Furre. Foto: Marte Krogstad

– Kristiansandsregionen har et innovativt næringsliv som både har eierskaps- og kundeforbindelser til USA. Det er viktig at USAs fremste representant i Norge får god kunnskap og kjennskap til hva vi kan levere. Ambassadøren er en viktig døråpner og ikke minst er USA også Norges viktigste allierte. Så dette besøket er både hyggelig og viktig, sa ordfører Harald Furre i det han tok imot ambassadør Braithwaite og hans presseansvarlige, Erin Robertson, på sitt kontor i Rådhuskvartalet.

På programmet i Kristiansand stod foruten møte med næringsliv og industri, også møte med muslimske ledere og informasjon om det brede, kriminalitetsforebyggende arbeidet i Kristiansand. Tidligere på dagen var abassadøren på besøk på UiA i Grimstad der han ble presentert for Mecatronic Innovation Lab. På kvelden var det "outreach"på Kristiansand International School – hyggelig amerika-treff for amerikanske statsborgere som bor i Kristiansand.

Etter et kort møte på ordførerkontoret, med utveksling av gaver, inntok USAs ambassadør og ordføreren det gamle Rådhuset og formannskapssalen. Der var det duket for rundebord-samtale der en rekke representanter fra det innovative næringslivet i Kristiansandsregionen fikk presentere seg for USAs ambassadør.

Flere gründere

Fra venstre styreleder og gründer Leif Arne Dalane i Sharebox, salgsdirektør Anders Hodne i National Oilwell Varco, presseansvarlig Erin Robertson fra USAs ambassade, ambassadør Kenneth J Braithwaite, varaordfører Jørgen Kristiansen, adm. dir. og gründer Kristoffer Liland i Ripple Aerospace, adm. dir. Per Egil Auestad i Stable, påtroppende adm. dir. Geir Jørgensen  i Næringsforeningen for Kristiansandsregionen, næringssjef i Kristiansand kommune og leder for Business Region Kristiansand, Geir Askvik Haugum, adm. dir. Robert Kristiansen i Bilagos, prosjektleder Ann Marchioro i NODE, adm. dir. Thor Hodne i Viking Heat Engine, politisk rådgiver Erle Wright, ordfører Harald Furre, designer Veronika B. Vallenes og adm. dir. Olaf Grimsmo i Voss Water. Foto: Marte Krogstad

Rundt bordet hadde ordfører Harald Furre i samarbeid med Kristiansand Business Region samlet 13 representanter for alt fra relativt nystartete gründerbedrifter til store aktører innen leverandørindustrien på Agder. Ambassadøren fikk en kort og god innføring i bedriftenes innovasjonsevne og de produkter de utvikler for det internasjonale markedet. Noen la ikke skjul på at de godt kunne tenke seg drahjelp av USAs ambassadør.

– Det er derfor jeg er her. Dere har fått kortet mitt, så la oss bli kjent med hverandre, sa Kenneth J. Braithwaite og viste til at ambassaden har en egen avdeling (US Commerce Service) for nettopp å kartlegge mulige  forretningsforbindelser mellom Norge og USA.

Klesdesigner

Ambassadør Kenneth J Braithwaite og ordfører Harald Furre sammen med den internasjonalt kjente klesdesigneren Veronika B Vallenes fra Kristiansand. Foto: Marte Krogstad

Tilstede sammen med industrilederne var også den suksessrike og prisvinnende klesdesigneren fra Kristiansand, Veronika B. Vallenes, som nylig presenterte sin kolleksjon i USA under Los Angeles Fashion Week. Der deltok hun som eneste designer fra Skandinavia. Veronika er også en gründer og kjent for sitt innovative designarbeid. Hun fortalte ambassadøren at hun hadde bodd utenbys i 18 år, men nå er tilbake i Kristiansand.

– Kristiansand må være veldig glad for at du er tilbake, sa en imponert Braithwaite.

Følgende var representert under rundebord-samtalen i Rådhuset:

Salgsdirektør i Europa Anders Hodne i National Oilwell Varco, adm. dir. Olaf Grimsmo i Voss Water, adm. dir. Thor Hodne i Viking Heat Engine, adm. dir. og gründer Kristoffer Liland i Ripple Aerospace, styreleder og gründer Leif Arne Dalane i Sharebox, adm. dir. Per Egil Auestad i Stable, adm. dir. Robert Kristiansen i Bilagos, adm. dir. Vidar Mortensen i Sunsense, prosjektleder Ann Marchioro i GC NODE, påtroppende adm. dir. Geir Jørgensen  i Næringsforeningen for Kristiansandsregionen, varaordfører Jørgen Kristiansen, rådgiver Valborg Langevei i Business Region Kristiansand, næringssjef i Kristiansand kommune og leder for Business Region Kristiansand, Geir Askvik Haugum, politisk rådgiver hos ordfører, Erle Wright og trainee Kristian Bjelbøle Bakken fra ordførers kontor.

Klare mål

Ambassadør Kenneth J. Braithwaite har blant annet hatt karriere som marineoffiser og leder innen sykehusadministrasjon. Siden februar 2018 har vært USAs ambassadør i Norge. Utnevnelsen som ambassadør ble gjort av president Donald Trump og godkjent av det amerikanske senatet i desember 2017. Braithwaite deltok i Donald Trumps overgangsteam i forsvarsdepartementet. Da han i Senatet skulle godkjennes for stillingen, sa Braithwaite at han ville sette tre hovedmål for USAs forhold til Norge:

  • Forsikre om at USAs forpliktelse til NATO består
  • Styrke næringslivsforbindelsene mellom USA og Norge
  • Styrke etterretningssamarbeidet mellom landene, særlig på terrorbekjempelse (Kilde: snl.no)
Forfatter: Svein Tybakken
Publisert: 13.11.2018 19:36
Sist endret: 15.01.2019 16:47

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?