Gå til hovedinnhold

UiA først med masterstudie i barnevern

UiAs masterutdanning i barnevern er den første i sitt slag i Norge og er blitt til i et unikt samarbeid med blant andre Kristiansand kommune.

Tryggere kompetanse

Nestleder Heidi Salvesen i Barneverntjenesten for kristiansandsregionen under markeringen av det nye masterstudiet i barnevern på UiA. Foto: Jan Arve Olsen, UiA

Nestleder Heidi Salvesen i Barneverntjenesten for Kristiansandsregionen, som er den største barnevernstjenesten i Norge, er godt fornøyd med at UiA og Norge nå får mastergradsutdanning innen barnevern.

– En femårig masterutdanning vil gi kandidatene en fylde og trygghet i sin kompetanse som vi ikke har hatt tidligere. At det skjer her på Sørlandet vil også bidra til å føre barnevernet i vår region helt i front, til det beste for de barn og unge som vi arbeider for. Dette er rett og slett stort, sier Heidi Salvesen.

Søknadsfristen er 15. april. Les mer om studiet i brosjyren

Tydelig behov

Dosent Sigrid Nordstoga ved Institutt for sosiologi og sosialt arbeid. Foto: Jan Arve Olsen, UiA.– Behovet for et femårig utdanningsløp innen barnevernstjenester er tydelig. Vi har også møtt mye velvilje underveis under planleggingen. Vi var lenge i tvil om vi skulle gå for en ordning med et 3 + 2-løp. Men i dag er vi glade for at vi gikk for den andre muligheten, nemlig et helt femårig integrert utdanningsløp – det første av sitt slag i landet, sier dosent Sigrid Nordstoga under markeringen.

Hovedmålet med studiet er, i følge Nordstoga, å utdanne reflekterte, kritisk og etiske bevisste barnevernsarbeidere med robust faglig forankring og ferdigheter til å yte god og virksom hjelp til barn, unge og deres familier.

– Studenten skal kvalifisere seg til god profesjonsutøvelse. Den personlig profesjonelle dannelsen er gjennomgående i hele studiet. I denne dannelsesprosessen har vi valgt ut fem kunnskapsområder: Juridiske kunnskaper, etikk, vitenskapsteori og metode, psykologi og velferdskunnskap, barneverskunnskap og profesjonell dannelse. De fem kunnskapsområdene representerer sentrale kunnskaper som studenten skal tilegne seg og lære å anvende i sin profesjonsutøvelse, sier Sigrid Nordstoga.

Inn på statsbudsjettet

Bak det nye masterstudiet i Norge står et større utrednings- og planleggingsarbeid der blant andre UiA, Kristiansand kommune og barnevernsrelaterte institusjoner og offentlige instanser i praksisfeltet har vært med. Også Stortinget har støttet opprettelsen ved å legge inn midler til det nye studiet i statsbudsjettet for 2019, etter at det først ikke var med.

Se UiAs søknadsside til det nye studiet

 

Forfatter: Jan Arve Olsen, UiA
Publisert: 28.01.2019 15:42
Sist endret: 06.02.2019 15:45

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?