Gå til hovedinnhold

Uavklart K5-framtid

K5-ordførerne er skuffet over resultatene i folkeavstemningene, men har ennå ikke lukket døra for en løsning.

Flere møter

Ordførerne samlet til pressetreff i Lillesand: Harald Furre, Astrid Hilde, Arne Thomassen, Johnny Greibesland og Anders Christiansen.

De rådgivende folkeavstemningene viste liten oppslutning om K5. Oppslutningen om K5 spente fra 28,5 prosent i Søgne til 35,3 prosent i Songdalen.

Resultater

Tirsdag møtte de fem ordførerne media for å kommentere resultatene. Alle uttrykte skuffelse over oppslutningen, samtidig som de understekte at døra ikke er lukket. De neste dagene blir det møter både i partiene i kommunene og orientering i formannskapene. Fredag samles forhandlingsutvalgene. Deretter er det formannskapsmøter 15. juni og endelige vedtak i kommunestyrene og bystyrene 22. juni.

- Jeg hadde forventet et jevnere resultat, jeg er også skuffet over valgdeltakelsen i Songdalen. Nå går vi tilbake hvert til vårt. Vi vil diskutere resultatet i formannskapet i morgen. Forhandlingsutvalgene fra de fem kommunene møtes på fredag, da vil vi forsøke å konkludere om veien videre. Vi har noe mer handlingsrom enn de andre. Jeg er også klar på at det er uheldig å skille Søgne og Songdalen. Det blir krevende å stå alene, sa ordfører Johnny Greibesland på pressekonferansen.

- Det ble et annerledes resultat enn forventet. Jeg er fornøyd med prosessen og at folk kjente til avtalen. Det er synd det ser ut til at det ikke blir noe av det i denne omgangen. Nå skal jeg hjem å forsøke å forankre et resultat. Vi skal ha møte i Ap i kveld, mye står på Ap. Jeg har gått for K5, og vil prøve å lodde stemningen den veien, sa Birkenes-ordfører Anders Christiansen.

Også Lillesand-ordfører Arne Thomassen var fornøyd med prosessen og innholdet i intensjonsavtalen.

- 53 prosent stemte, og de sa sin mening klart og tydelig. Det er en stor utfordring at et tydelig flertall i bystyret har anbefalt avtalen, men ikke fått med seg innbyggerne. Jeg har hatt en runde med Lillesand Høyre. Vi er enige om ikke å lukke noen dører nå. Songdalen hadde lav valgoppslutning. Vi er spent på hva som skjer i Songdalen, og Søgne som en følge av det. Det blir spennende dager. Jeg utelukker ikke noe så lenge det er mulig at Songdalen gjør noe annet, sa Arne Thomassen.

Han sa også at han hele tiden har vært opptatt av at K5 er veien å gå for å bygge sterke kompetansemiljøer.

- ­Det blir ikke lettere nå. Lillesand får en utfordring med å henge med. Folk spør om ikke Lillesand og Birkenes kan gå sammen. Jeg har hele tiden sagt at det blir for smått, sa Arne Thomassen.

– Jeg er skuffet og overrasket. Innbyggerundersøkelsen i kommunene ga et mer nyansert bilde, og Telemarkforskning mener den en vel så gyldig som en folkeavstemning. Vi lukker ingen dører, og er åpne for både en, to, tre og fire kommuner, sa Harald Furre, ordfører i Kristiansand. Han pekte også på at Songdalen har et vedtak om å forhandle med Kristiansand.

Innbyggerundersøkelsen

Furre har i hele prosessen sagt at Kristiansand vil vurdere hvilke interkommunale samarbeid de vil fortsette i, dersom det blir nei til K5. De andre ordførerne har også gitt Kristiansand mange klapp på skulderen for motor-rollen Kristiansand spiller i mange av samarbeidene.

- Rådmannen vil nok se på hvilke samarbeid vi bør ut av. Hvis kloke naboer sier at de kan klare seg selv, respekterer vi det, sa Furre.

- Arbeiderpartiet i Søgne har ikke konkludert med hva vi skal gjøre, men det er en utfordring å gå mot et klart svar. Det blir spennende dager. Jeg er spent på hva Kristiansand gjør med de interkommunale samarbeidene vi er avhengige av. Jeg har stor respekt for det Kristiansand har gjort i disse samarbeidene, det får store følger for oss når vi må klare oss alene, sa Søgne-ordfører Astrid Hilde.

- Hun kritiserte også statsråden, Stortinget og eget parti sentralt for mangel på klare føringer og drahjelp i kommunenes arbeid med kommunereformen.

På pressekonferansen utfordret også Søgne-ordføreren nei-siden.

– Nei-siden må ta ansvar for det de har sagt nei til. Vi må regne med å ta flere oppgaver om vi mister interkommunale samarbeid. Hvordan vil nei-siden løse de utfordringene? Jeg tror at på en del områder vil eneste måten være å doble antall ansatte, sa Astrid Hilde.

Forfatter: Jon Sverre Karterud
Publisert: 07.06.2016 14:22
Sist endret: 15.01.2019 16:47

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?