Gå til hovedinnhold

Tre spesialister i integrering besøker Kristiansand

Torsdag 17. august får Kongsgård skolesenter, mottaksskolen, besøk av tre spesialister i integrering fra Minneapolis. De skal treffe somaliske elever på skolen, og deler erfaringer med integrering fra sitt arbeid i USA, forteller leder for besøket, Abdullahi M. Alason.

Besøk av tre spesialister fra Minneapolis

Seniorrådgiver Abdullahi M. Alason i IMDI Sør tar imot tre erfarne spesialister i integrering fra Minneapolis. Fv etter Alason, Abdirashid Ahmed, Qamar Hassan og Hashi Shafim. De skal blant annet besøke Kongsgård skolesenter, Mottaksskolen, torsdag 17. august.

Tre erfarne spesialister i integrering av muslimer er kommet til Kristiansand, og vil i løpet av besøket dele sine erfaringer både med politiet, politikere, kommuneadministrasjon, lærere og elever i byen.

Besøket fra Minneapolis er Hashi Shafim, direktør for interesseorganisasjonen Somali Action Alliance, Abdirashid Ahmed, samfunsspesialist for Minneapolis by, og Qamar Hassan, koordinator og spesialist ved Dar-Al-hijrah Islamic Civic Center.

- Kristiansand, Fredrikstad og Skien samarbeider administrativt og politisk for å bidra til bedre integrering og hindre ekstremisme. Vi har vært på besøk i Minneapolis og sett arbeidet som gjøres der, og ble imponert. Nå har vi invitert de til Norge, sier Alason. – Vi vil at flere skal få høre og lære og la seg inspirere av det som er gjort, både hva de har lykkes med, og ikke lyktes med. Ikke alt vil fungere her i Norge på samme måte som i USA, men vi kan utvikle egne tiltak og aktiviteter lokalt med inspirasjon fra Minneapolis.

Inspirerer til tiltak

- Våre tre gjester har nå vært i både Fredrikstad og Skien og virkelig inspirert både administrasjon og politikere til å etablere tiltak, forteller Alason. – Her lærer vi hva somaliere og muslimer i USA har gjort for å bedre integrering, og med den erfaringen kan vi utvikle aktiviteter tilpasset her i vesten.

- Hvert individ er ansvarlig for rikets sikkerhet og for å skape et trygt samfunn, som bekjemper ekstremisme fra begge sider, både høyreekstremister og islamistiske. Religion skal ikke være noe som hemmer et menneske til å arbeide, sier Alason. - Det er derfor viktig for barna her å se at kvinner jobber i lønnet arbeid, er yrkesaktive og også bidrar ulønnet i samfunnet. Det er et viktig signal at både kvinner og menn er i lønnet arbeid, og kvinner i arbeid er løsningen. "What man can do, women can do better."

Gjøre en god jobb er viktigst

- For analfabeter som kommer fra en flyktningeleir og skal inn i arbeidslivet, er erfaringen fra USA at det å kunne gjøre en god jobb er viktigst, viktigere enn språk i en del yrker. Her i Norge er vi mest opptatt av at vi lærer en ting om gangen, først språk, og så arbeid. Men fra USA er har de en del interessant erfaring hvor god arbeidsinnsats er viktigst, og som vi kan lære av for vårt videre integreringsarbeid, mener Alason.

– Vi har også fått se hvordan moskeene er viktige aktører i samfunnet og bidrar til åpenhet. I Minneapolis samarbeider det jødiske samfunnet og moskeene. De drikker te sammen og utveksler erfaringer. Her har vi mye å lære, mener Alason, som håper besøket vil inspirere til nye tiltak og gode samarbeid også i Kristiansand.

Kontakt for media

For mer informasjon kontakt Abdullahi M. Alason, seniorrådgiver IMDI Sør, mobil 90524 434

Besøket på Kongsgård skolesenter, Mottaksskolen er kl 12.00, torsdag 17. august.

Forfatter: Ragna Marie Henden
Publisert: 15.08.2017 15:45
Sist endret: 15.01.2019 16:47

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?