Gå til hovedinnhold

Tour of Norway

Verdens beste sykkellag kommer tilbake til Kristiansand på Kristi himmelfartsdag torsdag 30. mai. Her finner du all informasjon om sykkelrittet, folkefester, barneritt og hvilke veier og parkering som blir stengt i perioder.

Verdens beste sykkellag kommer tilbake

Tour des Fjords 2018 bød på en fantastisk sykkelfest i Kristiansand, og 30. mai 2019 kommer sykkelrittet tilbake til byen, denne gangen under navnet Tour of Norway. Bildet er tatt fra målgang i Tresse under fjorårets sykkelløp.Foto: Szymon Gruchalski

Tour des Fjords bød på en helt magisk sykkelfest i fjor. I år stiller 22 lag i årets sykkelritt som kommer tilbake til Kristiansand. Dette skjer på selveste Kristi himmelfartsdag torsdag 30. mai.

Verdens beste sykkellag, derav 11 World Tour-lag skal delta i sykkelrittet som nå heter Tour of Norway.

De største norske profilene stiller til start. Blant dem er Team Sky med Kristoffer «Doffen» Halvorsen fra Kristiansand, UAE Emirates med Alexander Kristoff og Sven Erik Bystrøm, og Dimension Data med Edvald Boasson Hagen.

Årets sykkelritt går over seks dager, og starter i Stavanger 28. mai. To dager senere står rytterne klare i Lyngdal for å begi seg ut på tredje etappe som er på 180 km i retning Kristiansand. Etappen går innover i landet, og passerer blant annet både Evje og Vennesla før det blir målgang i Tresse som i fjor. Den avsluttende runden i Kristiansand blir identisk med fjorårets bortsett fra at sløyfen rundt Odderøya er fjernet.

Dagen etter er Arendal startby for den fjerde etappen, og Skien er startby for den femte etappen. Den sjette og siste etappen starter 02. juni på Hadeland før mål i Hønefoss.

Mer informasjon om sykkelrittet og hvilke lag som deltar finner du på sidene til arrangøren.

Lagene 

Etappene 

Rittet vil bli sendt direkte på TV2, og distribueres til 100 andre land.

Når Tour of Norway kommer til Kristiansand 30. mai medfører dette at veier og parkering blir stengt i perioder. Mer informasjon lenger ned i artikkelen.

Artikkelen vil også bli oppdatert med mer informasjon i tiden frem mot sykkelrittet.

Målgang i Tresse

I Kristiansand er det målgang i Østre Strandgate vis a vis Tresse. Rytterne vil gå i mål ca. klokken 18.00.

Klokken 17.00: Første passering av syklistene i målområdet.
Forventet målgang ca. klokken 18.00.
Premieseremoni ca. klokken 18.30.

 

Folkefester 

I fjor stilte tusenvis av mennesker seg opp langs løypene og på festplassene for å heie frem rytterne, og i år håper vi enda flere ønsker å bli med for å lage liv og engasjement. Bildet er tatt under fjorårets ritt da syklistene kom opp bakken i Marviksveien ved Vabua på Lund. I likhet med i fjor blir det arrangert festplass i Vabuabakken, i tillegg til Tresse og i Borghilds vei. Foto: Szymon Gruchalski

Kristiansand kommune koordinerer folkefester på tre festplasser sammen med lag, foreninger og organisasjoner torsdag 30. mai. Folkefestene legges i tilknytning til passering av sykkelrittet, og har program og underholdning i flere timer. 

Folkefest i Tresse klokken 13.00-19.00

Tresse er hovedfestplassen i Kristiansand, og målområdet for sykkelrittet. Her arrangeres også Tour of Norway for kids. Mer informasjon om løpet finner du lenger nede i artikkelen. I Tresse blir det også konsert med Rasmus og verdens beste band, og Tveit Union Musikkorps skal spille. Pedalen sykkelverksted stiller med gratis sykkelservice, og det blir sykkelshow, ansiktsmaling, sykkelaktiviteter, salg av mat og gratis is til alle barn.

Programoversikt Tresse

Folkefest på Lund i Vabuabakken ved Lund kirke klokken 13.00-18.00

I Vabuabakken arrangeres det klatreetappe og sykkelløp for de minste. Mer informasjon om dette finner du lenger nede i artikkelen. Denne dagen stiller klatreparken Høyt og Lavt med 6 meter høyt klatretårn. Oddernes skolemusikkorps spiller, det blir hip-hop danseshow med Under Construction og mannskoret Gaasehud skal synge. I Vabuabakken blir det også gratis ansiktsmaling, gratis ponniridning, cafésalg, Lund Kirkes Barnegospel skal synge, og det blir gratis is til alle barn.

Programoversikt Vabuabakken  

Folkefest på lekeplassen i Borghilds vei på Gimlekollen klokken 13.00-18.00

Speaker Svein Bergheim kommer for å informere live om rittet. Blæsen studentorkester kommer for å spille, og det blir gratis ansiktsmaling, gratis is til alle barn og cafésalg. I tillegg kan du også sykle din egen smoothie!

Programoversikt Borghilds vei

Tour of Norway for kids, klatreetappe og sykkelløp

I år blir det arrangert Tour of Norway for kids i Tresse, og sykkelaktiviteter og konkurranser for barn i Vabua på Lund. Dette bildet ble tatt under fjorårets barneritt i Tresse i forbindelse med Tour des Fjords. Foto: Ragna Marie Henden

I Tresse klokken 13.30-15.00 arrangeres Tour of Norway for kids. Rittet er åpent for alle mellom 0 og 13 år og kjøres klassevis. Ta med egen sykkel og hjelm. Tour of Norway for kids er helt gratis, alle får t-skjorte og deltagerpremier.

Påmelding til Tour of Norway for kids 

Sykkelløypen til Kristiansands Cykleklubb kan også testes ut på festplassen.

I Vabua på Lund klokken 14.00-17.00 arrangeres sykkelaktiviteter og konkurranser. Det blir klatreetappe «Vabua opp» (fra 6 år) . Det blir også arrangert sykkelløp for de minste (opptil 6 år). Ta med hjelm, trehjulssykkel, tohjulssykkel eller sparkesykkel og bli med. Det er ingen påmelding, og alle som deltar får premie.

Kristiansand kommunes mobile sykkelbane kan også testes ut på festplassen.

Stengte veier

Kart over sykkelrittet Tour of Norway i Kristiansand 30. mai. Vær obs på stengte gater og områder i perioden 16.00 – 19.00. Da er det ingen mulighet her for inn- og utkjøring.

Her kan du se kartet i fullformat.

Rytterne kommer inn til Kristiansand 30. mai (fra Vennesla) via Ålefjærveien (RV 453/452), før de kjører opp på Gimlekollen. Ålefjærveien og Tretjønnveien fram til krysset ned mot Bergtoras vei stenges før rytterne kommer (rundt kl. 16.30), og åpnes så fort rittet har passert.

Når rytterne har kommet opp på Gimlekollen skal de avslutte dagens etappe med tre og en halv runde på Gimlekollen, Lund og i Kvadraturen.

Fra klokken 16.00 – 19.00 stenges disse veiene for all trafikk:

Tretjønnveien, Jegersbergveien, Østerveien, Dronningens gate, Vestre Strandgate, Havnegata, Østre Strandgate, Elvegata, Marviksveien, Østre ringvei, Bjørnebakken, Borghilds vei og Bergtoras vei.

OBS! Det vil ikke være mulig å krysse traseen med bil i denne perioden, så vi oppfordrer alle om å planlegge dagen slik at man ikke er avhengig av å krysse traseen i tidsrommet denne er stengt. Gående kan krysse traseen der det er løypevakter.

Parkeringsmuligheter i sentrum

De som kommer kjørende inn til sentrum denne dagen, må benyttet følgende parkeringshus: Gyldengården, Slottet, NSB-plassen ved jernbanetomten og Torvet parkering.

Mye biltrafikk kan medføre parkeringsutfordringer. Vi oppfordrer til å la bilen stå denne dagen, og heller gå eller sykle til sentrum.

Parkeringsrestriksjoner 

48 timer før rittet vil det bli satt opp skilt med parkering forbudt i hele traseen. I tillegg vil det bli parkering forbudt i hele Dronningens gate, Østre Strandgate, Elvegata og Havnegata med tilhørende stikkveier 30. mai.

Alle berørte innehavere av bosonekort og leietakere vil få tilsendt SMS fra Kristiansand kommune om alternativ parkering.

For spørsmål knyttet til parkering, se www.kristiansand.kommune.no/kripark eller ring Kristiansand Parkering på telefon 38 12 97 00. Vanlig åpningstid er kl. 08.00 – 15.00.

Parkeringsselskapets vakttelefon kan benyttes torsdag 30. mai. Telefonnummer er: 907 56 380.

Redusert kollektivtrafikk 

Under Tour of Norway vil stenging av veier og områder innvirke på kollektivtrafikken. Enkelte områder vil ikke kunne betjenes eller vil kun betjenes med et redusert tilbud i tidsrommet arrangementet pågår. Se www.akt.no for nærmere informasjon.

Utrykningskjøretøyer

Hvis det skulle oppstå situasjoner som gjør at utrykningskjøretøyer må krysse traseen, vil disse slippe igjennom.

Forfatter: Marte Krogstad
Publisert: 12.04.2019 16:31
Sist endret: 23.04.2019 13:16

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?