Gå til hovedinnhold

Tok fagbrev etter 60

Camia Veraas (64) har hatt fagbrev som helsefagarbeider i ett og et halvt år. – En imponerende innsats, sier avdelingsleder Bodil Karlsen som er glad for at Veraas tok fatt på utdannelsen selv om hun hadde passert 60.

Fast jobb

Camia Veraas og avdelingsleder Bodil Karlsen på Elvegata omsorgssenterCamia Veraas kom til Norge fra Filippinene i 1979, og jobbet blant annet på kjøkken før hun i 2006 begynte som sommervikar på Elvegata omsorgssenter. Hun var sommervikar til 2011 og ønsket fast jobb.

- Da fant jeg ut at fagbrev ville hjelpe. Jeg vil være helsefagarbeider og har ikke hatt mulighet til å studere før, smiler Veraas som nå altså har blitt 64 år gammel.

Hun tok teoridelen i januar 2016, og gjorde unna den praktiske delen i 2017. Fagbrevet fikk hun i januar i fjor.

- Det kostet både arbeid og penger, men jeg angrer ikke. Jeg oppfordrer alle som har mulighet til å ta et fagbrev eller annen utdannelse, sier hun.

Interessante oppgaver

Camia stortrives i ElvegataHun peker på at hun fikk fast jobb i 70 prosent like etter at fagbrevet var bestått. Camia Veraas opplever at hun har flere interessante arbeidsoppgaver. Hun kan nå ha ansvar for praksisplasser, jobbe med praksiselever, og hun kan gi medisiner.

Veraas fant ut at for henne var beste og mest økonomisk å ta fagbrevet gjennom AOF studieforbund. Kostnaden på om lag 20 000 inkludert fagbøker tok hun brorparten av selv, men hun er svært glad for stipendet på 8000 kroner fra Fagforbundet.

- Økt lønn, mer jobb og fast jobb gjør at det også økonomisk lønner seg etter ganske kort tid, sier hun.

Satser på positive

Bodil Karlsen er avdelingsleder på Elvegata omsorgssenter. Hun hadde ikke anledning til å hjelpe Camia - som da var tilkallingsvikar - med direkte støtte eller penger, men Karlsen gjorde alt hun kunne for å legge til rette spesielt ved å tilpasse turnusen.

- Vi må satse på positive folk, sier Karlsen.

- Jeg har jobbet her lenge, og jeg ser hvem som er verd å satse på og hvem som ikke er det, sier hun.

Karlsen sier det er svært viktig for henne å bidra til kompetanseheving og at ansatte får utvikle seg.

- Bedre tjenester

Jorunn Miranda er hovedtillitsvalgt i Fagforbundet i Kristiansand. Hun sier viktige fordeler med videreutdanning og kompetanseheving for ansatte er at brukerne får bedre tjenester og den ansatte er tryggere i møte med ulike utfordringer.

- Med tanke på utfordringene helse og sosialsektoren har fremover, vil kommunen ved å øke kompetansen hos ansatte generelt stå bedre rustet til å kunne møte de ulike behovene og utfordringene. Kompetanseplan er et nyttig verktøy for arbeidsgiver og den ansatte, for å vite hvilken kompetanse sektoren har behov for, sier hun.

Hun mener at kommunen som arbeidsgiver må opplyse bedre om muligheten for videreutdanning og legge til rette for det. Hun mener flere også bør få permisjon med lønn og på andre måter legge til rette i jobben slik at man kan ta utdanning i tillegg til å jobbe.

God internopplæring

Miranda mener kommunen er god på internopplæring.

- Ved bruk av egne dyktige ansatte og e-læring er de med på å styrke kompetansen hos medarbeiderne, sier hun.

Men hun påpeker altså at Kristiansand kommune har en vei å gå, og at medarbeidersamtalene kan brukes aktivt for å lage planer for den ansatte dersom de ønsker videreutdanning:

- Ansatte er ikke godt nok kjent med mulighetene for kompetanseheving. Samtidig vet vi om at det er ansatte som ønsker å ta videreutdanning, men ikke får mulighet da arbeidsgiver ikke har tilrettelagt for det, sier hun.

Kontakt for media

Børge Røssaak Nilsen
Kommunikasjonsrådgiver
913  53 690

Forfatter: Børge Røssaak Nilsen
Publisert: 04.07.2018 12:11
Sist endret: 15.01.2019 16:47

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?