Gå til hovedinnhold

Tøffere enn de fleste

Siden starten i 2016, har 67 menn på Agder brukt muligheten de har fått gjennom prosjektet «Menn i helse». Syria-flyktning og fembarnsfar Ehssan Azimeh (40) er blant de tøffeste.

Ja med en gang

Ehssan Azimeh har møtt og taklet mange utfordringer på veien fra å være ambulansesjåfør i Syria til å bli helsefagarbeider på Vågsbygdtunet omsorgssenter. - Jeg takket ja med en gang NAV fortalte om tilbudet. Jeg ville ha utdanning og jobb. Siden jeg har vært ambulansesjåfør i Syria, tenkte jeg at dette var noe for meg, sier Ehssan som nå jobber om lag 80 prosent som helsefagarbeider på Vågsbygdtunet omsorgssenter.

De aller fleste menn som deltar i prosjektet «Menn i helse», opplever en stor endring i livet når de begynner i helse- og omsorgssektoren. Mange har bevisst lett etter en mulighet innen en sektor med meningsfullt og sikkert arbeid, mens andre deltakere overhodet ikke har tenkt på sektoren i det hele tatt.

For Ehssan, som kom til Norge fra krigen i Syria i 2013, var altså prosjektet en mulighet til å gripe fatt i noe som var kjent etter tida som ambulansesjåfør. Han hadde bodd i Lillesand siden 2014 da han kom på informasjonsmøte om Menn i helse i 2016.

Her i Norge har jeg hatt praksis på ulike arbeidsplasser, og jeg har trivdes bra. Men da jeg kom på informasjonsmøtet om Menn i helse, tenkte jeg at dette var noe jeg ville være med på, sier han.

- Stikker seg ut

Ehssan Azimeh og fylkeskoordinator Lars Hove. - Vi har mange flotte historier om deltakere som ser nye muligheter og som har sprengt grenser for å lykkes i Menn i helse, men Ehssans historie stikker seg ut. Han har gjort en fantastisk innsats, og jeg er stolt og glad over å ha ham med på laget, sier fylkeskoordinator i Vest-Agder, Lars Hove.

Deltakerne får et komprimert utdanningsløp frem til fagbrev som helsefagarbeider. For Ehssan var både språket og selve fagene utfordringer. I tillegg til programfagene og helsefagene i vg1 og vg2, måtte han kvalifisere seg i norsk, engelsk, matematikk, samfunnsfag og naturfag. Han hadde ikke videregående skole fra før, og hadde altså en lengre vei til fagprøven enn de fleste av deltakerne.

Mange utfordringer

- Det var vanskelig å forstå alt i begynnelsen. Det var masse teori, mye fagspråk, sier Ehssan som sammen med kona og fire barn også hadde mye å hanskes med privat. Femtemann i barneflokken kom nemlig tidligere enn ventet.

De fikk en sønn som ble født 27. mai i år, ganske nøyaktig én måned før fagprøven som var satt til 27. juni. Gutten ble født flere uker for tidlig. Familien som bor i Lillesand, fikk disponere en leilighet i tilknytning til sykehuset for å være nær gutten som ikke kunne forlate sykehuset i sine første leveuker. Ehssan var pappa om dagen og student om natta.

- Han har lagt for dagen en formidabel innsats. Det har vært moro å følge Ehssan fra det første informasjonsmøtet til nå, sier Lars Hove.

Fagprøven den 27. juni ble bestått, og lærlingperioden var ferdig den 14. september. Nå har han 40 prosent fast jobb på Vågsbygdtunet omsorgssenter, men jobber totalt om lag 80-90 prosent.

- Jeg vil jobbe med eldre. Jeg vil jobbe med folk som trenger meg, sier han i dag.

Forbilde for flyktninger

Lars Hove sier at Ehssan ikke bare har en viktig rolle for seg selv og sin familie. Med sin bakgrunn har han et bredt og godt kontaktnett blant andre med flyktningbakgrunn.

- Vi har fått vite at andre ser at Ehssan har lykkes og at han er i ferd med å skape enda mer trygghet for sin familie og seg selv. Som rollemodell i sitt miljø er han svært viktig, sier Hove.

Ehssan bekrefter at han er noe av en «snakkis».

- Våre venner snakker alltid om jobb. Alltid. Hvordan skal man få jobb, og hvor kan man få jobb. Jeg opplever at folk har hørt om jobben min, og at de spør meg om de kan gjøre det samme, sier han.

- Anbefaler alle

Ehssan sier han anbefaler så mange han kan å gripe fatt i muligheten som «Menn i helse» kan være. Han var en del av en flott klasse på 19 mann som fremdeles i stor grad holder kontakt, spesielt på Facebook.

- Jeg anbefaler dette til alle. Det viktigste for flyktninger er å gå på skole og lære språk. Det er en nøkkel til livet. Og Menn i helse gir en kort vei til fagbrevet, tross alt, sier han.

Mer om prosjekt Menn i helse

Kontakt for media

Lars Hove
Fylkeskoordinator i Vest-Agder
413 35 533

 

 

Forfatter: Børge Røssaak Nilsen
Publisert: 07.11.2018 15:04
Sist endret: 15.01.2019 16:47

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?