Gå til hovedinnhold

To millioner kroner til Hestmanden

Museumsskipet Stiftelsen Hestmanden er en av de fire mottakere av Anders Jahres Kulturpris. Det skjer ved en høytidelig seremoni i Universitetes Aula i Oslo torsdag 8. september.

Sjøfolkene hedres

D/S Hestmanden Foto: Wikimedia

I år feirer Anders Jahres Humanitære Stiftelse 50 år og i den anledning er det sjøfolkene, selve ryggraden i sjøfarts- og fangstnasjonen Norge, som blir hedret, sier Anders Jahres Humanitære Stiftelse i presseinvitasjonen.

Prisvinnerne

F.v. Guri Hjeltnes, Bård Rasmussen (Museumsskipet Hestmanden), Jon Michelet og Helge Jordal. Foto: Eva Rose/Anders Jahres Humanitære StiftelseFelles for prisvinnerne er at de gjennom ulike uttrykk, har løftet frem og formidlet krigsseilernes dramatiske historie og liv.

I tillegg til at Hestmanden tildeles den kollektive æresprisen på inntil to millioner kroner går prisen i år til skjønnlitterær forfatter Jon Michelet, faglitterær forfatter Guri Hjeltnes og skuespiller Helge Jordal.

 

Prisen

Anders Jahres Kulturpris er den største æresbelønning for fremragende kulturell innsats i Norge. Årets tre personlige prisvinnere mottar kr 250 000 hver. Den kollektive æresprisen til Museumsskipet Stiftelsen «Hestmanden» er på inntil 2 millioner kroner og øremerket den planlagte restaureringen av skipets aktersalong. Midlene forvaltes av Vest-Agder-museet som fra 1. januar 2016 har ansvaret for restaurering og drift av skipet.

Torsdag 8. september kl. 18:00 deles prisen ut ved en høytidelig seremoni i Universitetets Aula med prisvinnerne til stede.

Prisutvalget består av: Åse Kleveland (leder), Bentein Baardson, Svein Olav Hoff, Kjetil Trædal Thorsen og Svein Aaser.

Hestmanden

D/S Hestmanden seilte i over 50 år. Skipet er i kraft av sin historie et enestående kulturminne fra den norske handelsflåten. Konvoifart gjennom to verdenskriger og en mannsalder i kystgodsruta har sikret Hestmanden plass i mange hjerter langs vår lange kyst. Hestmanden er en verdig representant for norsk skipsbygging og sjøfart og gir oss en enestående mulighet til å formidle maritim historie fra det tjuende århundre. Etter mange år i forfall ble skipet berget av Norsk Veteranskibsklub og er restaurert ved Bredalsholmen Dokk og Fartøyvernsenter i Kristiansand. Restaureringen er Norges mest omfattende fartøyvernprosjekt. Hestmanden har fått status som krigsminne av Det norske Storting og skal bli et kultur- og museumsskip. Målet er å fortelle historien om norsk sjøfart i krig og fred.

Guri Hjeltnes

Guri Hjeltnes (62) fra Stavanger, er dr. Philos i historie fra Universitetet i Oslo og journalist. Hun er professor ved Institutt for kommunikasjon og kultur ved Handelshøyskolen BI, og har siden 2012 vært direktør ved Senter for studier av Holocaust og livssynsminoriteter (HL-senteret). Guri Hjeltnes har gitt ut flere bøker om 2. verdenskrig med fokus på hverdagsliv, barn og krig, om sjøfolk og handelsflåten, og har også skrevet om norsk pressehistorie. Guri Hjeltnes var en av forfatterne av fembinds verket «Handelsflåten i krig 1939-45», og i 2011 disputerte hun med to av bøkene i serien, «Sjømann - lang vakt», og «Krigsseiler - Krig, hjemkomst, oppgjør» som kom i henholdsvis 1995 og 1997. Hjeltnes har mottatt Norsk språkpris og Sverre Steen-prisen.

Helge Jordal

Helge Jordal (70) er oppvokst i Bergen. Han startet sin karriere som bryggesjauer, men endte opp som en av Norges mest sentrale skuespillere og er kjent fra både film og teater. Han er utdannet ved Teaterhøgskolen og har vært ansatt ved blant annet Trøndelag Teater, Nationaltheatret og Den Nationale Scene i Bergen. Helge Jordal har reist land og strand rundt med enmannsforestillingen «Førstereis» som tar utgangspunkt i den store sjøfartstiden i Norge etter andre verdenskrig. I 2006 utnevnte H.M. Kong Harald V ham til ridder av St. Olavs Orden og i 2009 mottok Amandakomiteens ærespris.

Jon Michelet

Jon Michelet (71) fra Moss, er journalist og forfatter. Etter videregående skole jobbet han flere år som sjømann før han gikk i land og begynte på Journalistskolen. Han har siden jobbet som blant annet journalist, redaktør og forlagsredaktør. Michelet debuterte som skjønnlitterær forfatter i 1975 og har siden gitt ut romaner, krimbøker. barnebøker, skuespill og sakprosa. I 2012 ga han ut romanen «En sjøens helt. Skogsmatrosen» som var den første store romanen om de norske krigsseilerne. I alt har Jon Michelet skrevet fem bøker om krigsseilerne og disse romanene har bidratt til at krigsseilerne har fått fokus på sin innsats under 2. verdenskrig. Jon Michelet mottok Språklig samlings litteraturpris i 1991, og han har blitt tildelt Rivertonprisen for beste norske kriminalroman to ganger.

Forfatter: Bjørn Amundsen
Publisert: 06.09.2016 13:13
Sist endret: 15.01.2019 16:47

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?