Gå til hovedinnhold

To bedrifter fra Sørlandet får inntil 1 mill. hver til bedriftsutvikling

UPCTech AS og HTTech AS fra Sørlandet vant plass i EUs Climate-KIC akseleratorprogram for kommersialisering av miljøteknologi.

2 av 3 norske vinnere fra Sørlandet

To fornøyde vinnere av 1 million hver til bedriftsutvikling! Foran fv Simon Loginov og Vincent Claveau. Bak fra venstre stolte drivere av Grønn forretningsidékonkurranse Agder, bedriftsrådgiver Andreas Eriksen i DNB og prosjektleder for grønn forretningsutvikling i Bussiness Region Kristiansand, Øyvind Arnesen. Foto: Ragna Marie Henden

To bedrifter fra Sørlandet gikk nylig av med seieren i EUs Climate-KIC akseleratorprogram i København. Totalt 10 startupsbedrifter i hele Norden vant plass i akseleratorprogrammet. Climate-KICs akseleratorprogram går over 18 måneder og hver av bedriftene får en direkte økonomisk støtte på nesten 1 million kroner (95 000 euro). Midlene er fordelt på tre faser og forutsetter kvalifisering underveis, vel å merke.  I tillegg får bedriftene kunnskap, ressurser, coaching og tilgang på nyttige nettverk for å utvikle bedriften videre.

Mulighet til 1 million i økonomisk støtte

– Dette er veldig inspirerende og gir ikke minst både legitimitet, synlighet, status, nettverk og økonomisk sikkerhet for å kunne konsentrere seg om utviklingen av selskapet i en periode, sier glade vinnere Simon Loginov og Vincent Claveau. – Det unike med økonomisk støtte fra Climate-KIC, er at pengene også kan brukes på lønn, og vi behøver ikke bruke mye tid på mange søknader om økonomisk støtte i en periode før vi har fått utviklet produktene ferdig til kommersialisering.

Pulverlakkering av tre

Vincent Claveau er gründer av UPCTech AS, og jobber med å utvikle 100% miljøvennlig pulverlakkering av tre, som i seg selv er en verdensnyhet. - Det er en fransk/norsk oppfinning som vi tar videre, sier Claveau, som også har fransk bakgrunn.

– Vi jobber med utviklingen av lakkeringsteknologi for tre som er basert på pulverlakkteknologi. Vi utarbeider også et lisensieringssystem som gjør at vi kan tilby teknologi til store bedrifter globalt. Pulverlakkeringsteknologi av metall er mye brukt, men tilsvarende lakkering av tre har det til nå vært umulig å få til gode resultater. Her blir det brukt sprøytelakkering, som er blant miljøverstingene, sier Clauveau, som nå ser lyst på muligheten til å komme i mål med kommersialisering av bedriften.

Miljøvennlig produksjon av karbonmaterialer +H20

Simon Loginov holder til i Arendal og har utviklet en teknologi for miljøvennlig produksjon av karbonmaterialer + hydrogen.– Vårt produkt, PyroBiokarbon, er et høyverdig karbonprodukt med krystallisk struktur som kan produseres fra kun organisk materiell som råstoff. Ved en termisk splittelsesprosess i hydro-karboner frigjøres hydrogen fra karbon, forteller Loginov.

– Vi kvitter oss med miljøfiender og sitter igjen med enorme miljøbesparelser, høyverdig karbon, overskuddsvarme og hydrogen. Hydrogen kan brukes videre som en ren og miljøvennlig energikilde. Produksjonen vil ikke trenge ekstern energitilførsel. Den vil forbruke 10% av det hydrogenet den selv produserer for egne produksjonsbehov. Resten (90%) kan selges, forteller Loginov.

– Enkelt sagt kan vi si at vi lager små og veldig rene karbonpellets fra f.eks planterester og annet biologisk materiale som kan benyttes i en rekke industrisammenhenger, blant annet innen smelteverksindustrien og innen medisin.  Dette har en stor miljøgevinst siden det erstatter blant annet bruk av oljebasert koks og kull.  Et biprodukt er hydrogengass som også benyttes i en rekke industrielle sammenhenger for å bli mer miljøvennlig, forteller Loginov, som er meget glad for å kunne utvikle teknologien videre til implementering i bedrifter.

Climate-KIC

Climate-KIC er EUs akseleratorprogram for kommersialisering av miljøteknologier og går over 18 måneder.  I tillegg til kunnskap, ressurser og coaching er det mulighet til direkte økonomisk støtte på nesten 1 million kroner (95 000 euro) per bedrift. Akseleratorprogrammet er stegvis via 20.000 EUR, 25.000 EUR og 50.000 EUR og man må kvalifisere til hver runde for å totalt få bidraget på 95.000 EUR.

NTNU er norsk partner for Climate-KIC programmet og den tilhørende europeiske miljøteknologikonkurransen Climate Launchpad, verdens største grønne forretningsidekonkurranse. Etter presentasjoner i København 8.- 10. mars fikk UPTech AS og HTTech AS nylig informasjon om at de var blant 10 heldige nordiske vinnere av plass i akseleratorprogrammet.

Mer informasjon om Climate-KIC 

Vinnere av Grønn forretningsidékonkurranse Agder

Simon Loginov og Vincent Claveau er også vinnere av Grønn forretningsidékonkurranse Agder i henholdsvis 2017 og 2016, som arrangeres av Business Region Kristiansand og samarbeidspartnerne Innovasjon Norge, Vest-Agder fylkeskommune, DNB og Sørlandets Kompetansefond.

 – En del av premieringen er at vi blant annet har bidratt i søknadsprosessen for vinnerne til Climate-KIC. Vi er meget stolte over at vinnere hos oss også nå går videre og får enda mer drahjelp internasjonalt, sier prosjektleder for grønn forretningsutvkling i Business Region Kristiansand, Øyvind Arnesen.

– Både NTNU/Climate-KIC er samarbeidspartnere i Grønn Forretningsidekonkurranse.  De gir uttrykk for at vårt opplegg ser ut til å være en veldig interessant kilde til grønne startups med stort og internasjonalt markedspotensial, sier Arnesen.

– Vi ser det som viktig å kunne bidra til å synliggjøre og utvikle kompetanse og erfaring i regionen for verdifulle miljønæringer, sier Andreas Eriksen, bedriftsrådgiver i DNB. DNB er samarbeidspartner til Grønn forretningsidé.

Kontakt

Øyvind Arnesen, prosjektleder for grønn forretningsutvkling i Business Region Kristiansand, mobil: 482 37 973
HTTech AS  v/ Simon Loginov, mobil 906 555 66
UPC Tech AS v/ Vincent Claveau, mobil 921 25 921

Forfatter: Ragna Marie Henden
Publisert: 23.03.2018 13:08
Sist endret: 15.01.2019 16:47

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?