Gå til hovedinnhold

Tilstandsvurdering av byens skulpturer

For første gang har byens skulpturer som står utendørs blitt vurdert og registrert. Tilstandsregistreringen skal brukes til en vedlikeholdsplan for hver enkelt skulptur.

Tilstandsvurdering av skulpturer

Skulpturkonservator Joanna Hench har vurdert og registrert totalt 30 skulpturer i og rundt Kristiansand sentrum. Blant disse var fontenen som er plassert ved Slottet øverst i Markens gate. Fontenen er laget av Kjell Mardon Gunvaldsen, og ble satt opp i 1994.  Fagrådgiver for visuell kunst, Angjerd Munksgaard (til høyre) er prosjektansvarlig for vedlikeholdsplanen. Hun er også delaktig i arbeidet med strategisk plan for kunst i offentlige uterom som ferdigstilles i løpet av høsten. Foto Marte Krogstad.

Tirsdag 25. – torsdag 27. september var skulpturkonservator Joanna Hench i Kristiansand for å gjøre en tilstandsvurdering av utendørs kunstsamling. Totalt 30 skulpturer i og rundt sentrum ble vurdert og registrert. Dette er første gang det har blitt utført systematisk registrering av skulpturer i Kristiansand. Nå skal det lages en vedlikeholdsplan og vaskeanvisning for hver enkelt skulptur i byen.

– Skulpturenes generelle tilstand og skader har blitt vurdert, og nå skal jeg lage en bok til kommunen som inneholder vedlikeholdsplan og vaskeanvisning for hver skulptur. Her blir det beskrivelse av hvilke materialer skulpturen består av, hva teknisk personell i kommunen trygt kan gjøre selv, og når de skal ta kontakt med en spesialist. Boken kommer også til å ha kart som viser hvor alle skulpturene står, og kontaktinformasjon til kultursektoren. Målet med boken er å skape trygghet hos de som utfører vedlikeholdet hvert år, sier skulpturkonservator Joanna Hench.

Hardt klima og slitasje

Skulpturkonservatoren kan fortelle at byens skulpturer har blitt preget av hardt klima, samt en god dose fugler.Skulpturkonservator Joanna Hench. Foto Marte Krogstad.

– Det vil alltid være nedbrytning, og et såpass hardt klima som det er her i Kristiansand sliter på alle materialer. Årsaken er mye salt i luften, mye fukt og mange fugler. Typisk for mange kommuner er skulpturer med dyrefigurer som bjørner, hjorter og føll. Disse blir ofte brukt på samme måte ved at de blir både klappet og klatret på. Det medfører slitasje, men det må man regne med for det er en del av disse skulpturenes liv, sier skulpturkonservatoren.

Skulpturenes tilstand varierer også fra godt vedlikeholdt, til akutt fare for å bli ødelagt.

– I Kristiansand er det noen skulpturer som det ikke er noe galt med, og noen som trenger vedlikehold. I byen er det noen få tilfeller av hærverk i form av skriblerier og graffiti, og så langt én skulptur er i akutt fare for å bli ødelagt, sier Hench.

Viktig med vedlikehold

Veien videre blir nå å etablere nye rutiner for det jevnlige vedlikeholdet.

– Det viktigste nå er å få etablert rutiner for det tekniske personale slik at skulpturene blir sett på, og vedlikeholdt på riktig måte med jevnlige mellomrom, sier Hench.

Om skulpturkonservatoren

Joanna Hench har konserveringsutdannelse fra monumentalkunstlinjen på Det kongelige danske kunstakademis konservatorskole i København. I 2007 fikk hun jobb som skulpturkonservator i Oslo. I 2008 startet hun egen bedrift, og er Norges eneste privatpraktiserende skulpturkonservator.

Nye retningslinjer

Vedlikeholdsplanen er et resultat av kommunens nye retningslinjer for kunst i kommunale bygg og uterom, som ble vedtatt 31. mai 2017.

– Retningslinjene er ferdig utarbeidet, og nå arbeider vi med en strategisk plan for kunst i offentlige rom. Den skal være ferdig i løpet av høsten, sier fagrådgiver for visuell kunst, Angjerd Munksgaard.

Kontaktperson for media

Fagrådgiver for visuell kunst, Angjerd Munksgaard, mob: 920 67 238

Forfatter: Marte Krogstad
Publisert: 03.10.2018 13:32
Sist endret: 15.01.2019 16:47

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?