Gå til hovedinnhold

Tidligere nynazistleder kommer til Kristiansand

Den tidligere nynazist-lederen Christian Picciolini fra USA kommer til Kristiansand for å fortelle hvordan det er mulig å snu en ekstremist.

Strong Cities-nettverket

Politiavdelingssjef Ole Hortemo og kriminalitetsforebyggende koordinator i Kristiansand kommune, Johanne Benitez Nilsen håper mange i førstelinjetjenesten kommer og hører på Christian Picciolini. – Vi traff Christian Picciolini da vi deltok på nettverkssamling med Strong Cities i Tyrkia tidligere i år. Han var en av foredragsholderne der og vi benyttet anledningen til å invitere ham. Med sin bakgrunn fra tidlig å rekrutteres inn i et ekstremistmiljø, bli nynazist-leder for så å snu ryggen til hatet og bli en bekjemper av voldelig ekstremisme, er han noe av det mest troverdige vi kan lytte til om hvordan snu enekstremist.

Det sier kriminalitetsforebyggende koordinator i Kristiansand kommune Johanne Benitez Nilsen. Hun har invitert alle som jobber i førstelinjetjeneste i kommune, politi, fengselsvesenet eller frivillige organisasjoner til selveste bystyresalen 27. september for å la seg inspirere av Christian Piccilolini. Tittelen på inspirasjonsmøtet er nettopp «Hvordan snu en ekstremist?».

Strong Cities Network består av 26 byer fra hele verden. Fra Norge er Oslo og Kristiansand med. Nettverket er det første globale nettverket av byer som finner sammen for å utveksle erfaringer som skal hindre voldelig ekstremisme.

Ledende kommune

– Kristiansand er ledende i internasjonal sammenheng når det gjelder å ha strategier for å unngå voldelig ekstremisme og radikalisering. Vi i politiet er veldig glad for samarbeidet med Kristiansand kommune inn i det verdensomspennende nettverket Strong Cities. Besøket av Christian Picciolini er et konkret resultat av dette samarbeidet som nå den viktige førstelinjetjenesten i de-radikaliseringsarbeidet kan dra nytte av, sier politistasjonssjef Ole Hortemo, som har samarbeidet tett med Kristiansand kommune og kriminalitetsforebyggende koordinator Johanne Benitez Nilsen i arbeidet med Veileder for forebygging av radikalisering og voldelig ekstremisme. Veilederen har vakt internasjonal oppmerksomhet.

Den tidligere nynaziztlederen Christian Picciolini fra USA kommer til Kristiansand for å snakke om "Hvordan snu en ekstremist?". Foto: Mark SeligerChristian Picciolini (43) ble leder for nynazistgruppen Chicago Area Skinheads allerede som 16-åring. I følge nettstedet The Blaze var det først da han fikk barn i en alder av 19 år at han begynte å innse hatet og ondskapen hans organisasjon var bygd på. Han kom seg ut av nynazistmiljøet som 21-åring, fikk utdanning og fikk etter hvert en karriere innenfor musikkproduksjon. I 2009 grunnla han organisasjonen Life After Hate. Sammen med andre eks-ekstremister jobber han nå mot voldelig ekstremisme og radikalisering gjennom formidling, forskning og ekspertise på feltet. Picciolini har også skrevet bok om tiden som ekstremist; "Romantic Violence: Memoirs of an American Skinhead".

– Medfølelse er svaret

Christian Picciolini ble nynazizt-leder allerede som 16-åring. Foto fra Picciolinis nettsider.Christian Picciolini vokste opp på 80-tallet sør for Chicago. Foreldrene hans kom som innvandrere fra Italia, og jobbet hardt og mye fra de kom til USA. Som 14 år ble Christian rekruttert til skinhead-bevegelsen. Før det hadde han vært en litt sjenert, ensom og noen ganger mistilpasset gutt. Nå fikk livet hans ny mening.

Da mentoren hans som hadde rekruttert ham måtte i fengsel, avanserte Christian raskt i gradene: Han ble allerede som 16-åring leder for snauskallene som stod for vold, hat og nynazisme. Christian spilte også i skinhead-punkbandet Final Solution. Han dro blant annet på turné til Tyskland hvor han spilte for 4000 skinheads.

– Jeg hadde en vanskelig tid som nybakt pappa med å forsone hatet jeg bar på overfor resten av verden med den kjærligheten jeg hadde til min familie, sier Christian Picciolini. På den tiden hadde han også åpnet en platebutikk med den hvite maktmusikken som fikk ham involvert i ny-nazismen.

– Med forretningsdriften begynte jeg også å møte jøder, homofile og latinamerikanere – mennesker jeg som nynazist egentlig skulle hate. Jeg ville være en god forretningsperson som mine foreldre. Så ubevisst åpnet jeg meg opp for dem og ble venner med dem. I dag er jeg en annen mann i dag på grunn av medfølelsen disse menneskene viste meg da jeg var den personen på jorden som minst fortjente det. – Medfølelse er svaret på alt, sier Christian Picciolini.

Invitasjon og program

Her finner du invitasjonen til inspirasjonsmøte "Hvordan snu en ekstremist?" i bystyresalen med Christian Picciolini. Under ser du kortfattet program for den tidligere nynazistlederens besøk i Kristiansand tirsdag 27. september:

  • 09.00 – 10.00 Møte med kommunalutvalget i Rådhuset, formannskapssalen
  • 10.30 – 13.30 Åpent inspirasjonsmøte i Rådhuset, bystyresalen
  • 14.00 – 15.30 Møte med Plattform (Norsk institutt for forebygging av radikalisering og voldelig ekstremisme) v/Stiftelsen Arkivet

Kontakt for mediene

Kriminalitetsforebyggende koordinator Johanne Marie Benitez Nillsen: 952 35 820

Forfatter: Svein Tybakken
Publisert: 05.09.2016 08:23
Sist endret: 15.01.2019 16:47

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?