Gå til hovedinnhold

Tester elektrisk mopedbil i kommunen

Miljø og ny teknologi innen transport er i fokus i Kristiansand kommune. Ingeniørvesenet har kjøpt inn en elektrisk mopedbil som testes av hjemmesykepleiere mellom brukere på Lund.

Tester mopedbil i hjemmesykepleien

Soneleder Vidar Myhre viser fram kommunens første elektriske mopedbil som nå testes av sykepleiere i transport til brukere på Lund. Foto: Ragna Marie Henden

En hvit Paxter elektrisk firehjulsdrevet mopedbil testes nå av 20 – 25 hjemmesykepleiere til transport mellom brukerne på Lund. Ingeniørvesenet ønsker å teste den norskproduserte mopedbilen Paxter for å se om den også kan benyttes til transport andre steder i kommunens arbeid.

– Vi fikk mopedbilen rett før jul i fjor i det verste snøværet, og var litt spente på bilens framkommelighet på vinterføre. Men Ingeniørvesenet hadde satt på gode piggdekk, og det gikk overraskende fint å ta seg fram på vinterføre her på Lund - uten problemer, sier Vidar Myhre, soneleder for St. Olavsvei sone på Lund. Han synes det har vært spennende å teste mopedbilen som et flott alternativ til bil og sykkel.

– Mopedbilen er tilsvarende postens røde, men kommunes Paxter har en kalesjedør på den ene siden som tar av litt for vær og vind. På vinteren må en ha godt yttertøy når en bruker bilen, men det må en også vanligvis ved bruk av vanlige biler når vi skal ut og inn for å besøke brukerne. Det er også god plass til bagasje og det som vi vanligvis tar med oss på besøk rundt til brukerne på Lund, forteller Myhre.

Fasinerte av mopedbilen

– Det er litt annerledes å kjøre en mopedbil enn en vanlig bil. Her er det ingen pedaler, og bremser og gass er på styret. Vi har derfor gitt opplæring til alle som ønsker å bruke mopedbilen. De fleste som har begynt å bruke mopedbilen er fasinert av denne, og synes den er meget grei og lett å komme fram med. Den er jo liten i trafikkbildet, og når en maksfart på 46 km/t. Det er lett å parkere med Paxteren, som skal stå på bilparkeringsplasser, forteller sonelederen.

Kun for en person

- Mopedbilen Paxter har vært testet siden før jul i fjor, og mange er liker å bruke den. Vi er godt fornøyd til vårt bruk med korte avstander på Lund, sier Myhre.

– Det eneste minuset vi har sett med mopedbilen for vårt bruk er at den kun er for en person. Noen ganger har vi behov for å være flere sammen, og må transportere en bruker videre. Men i kombinasjon med biler og sykler fungerer dette veldig bra, sier sonelederen, som kan tenke seg flere slike i sitt område.

– Det er jo en framkomstmiddel som egner seg godt her på Lund med korte avstander. Litt verre å benytte denne ved lengre avstander, mener Myhre.

Ingeniørvesenet drifter bilparken

– Fra i fjor høst overtok Ingeniørvesenet alt ansvaret for drift og vedlikehold for hele bil- og maskinparken til kommunen. Det har spart oss for mye tid, og vi får brukt tiden til det vi egentlig skal drive med, sier sonelederen.  – Før gikk det mye tid bare på å levere bilene på verksted og få de fikset. Nå ordner Ingeniørvesenet alt vedlikehold og reparasjoner på eget verksted på Langemyr.

Målet er nullutslipp

– Vi jobber for å gjøre bil- og maskinparken til kommunen uten utslipp, og vil teste ny teknologi og utstyr, sier Trond Richardsen, produksjonsleder for transport i Ingeniørvesenet. – Bystyret ønsker at kommunens transportmidler er utslippsfrie innen 2019. Det greier vi ikke, men vi jobber målrettet for å gjennomføre dette. I kommunen og Ingeniørvesenet ellers er det fullt fokus på at bil- og maskinparken skal være så utslippsfri som mulig og det skjer mye på denne fronten. De mindre kjøretøyene blir sakte men sikkert erstattet med el-kjøretøy, mens det på den tyngre delen fortsatt er litt igjen før det finnes fullgode alternativer. Det som er helt sikkert er at det kommer til å skje mye de neste årene, sier Richardsen, som synes dette er et spennende og viktig mål å jobbe mot.

Kontakt

Vidar Myhre, soneleder St. Olavsvei sone, helsesektoren, Kristiansand kommune, mobil : 480 43 627
Trond Richardsen, produksjonsleder transporten, Ingeniørvesenet, mobil: 913 24 659

Forfatter: Ragna Marie Henden
Publisert: 25.04.2019 15:50
Sist endret: 25.04.2019 16:04

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?