Gå til hovedinnhold

Sykehjemskatten Belinda

To og et halvt år gamle Belinda har siden i vår vært yngste beboer på avdeling B2 på Presteheia omsorgssenter. Sykehjemskatten stortrives, og de andre beboerne stortrives med henne.

Kos som jobb

Gruppeleder og sjefmatmor Tonje Eilertsen og Belinda er på besøk på rommet til en beboer. Beboeren er en av Belindas to favoritter på avdelingen. Foto: Marte Krogstad, Kristiansand kommune.

Belinda gjør et lett byks opp i senga til en beboer. Hun går en liten runde rundt seg selv før hun legger seg til rette på magen til den eldre mannen. Hun krøller seg sammen, og fortsetter sin livsoppgave med å slappe av – og å hjelpe andre å slappe av, og trives. 

- Hun har glidd helt naturlig inn i miljøet her, sier gruppeleder og sykepleier Tonje Eilertsen.  

Eilertsen har mye av ansvaret for at det ble anskaffet en katt som nå altså bor fast på avdelingen. Belinda er kjøpt på avdelingens budsjett, og siden ingen av beboerne på avdelingen røyker, har hun fått røykerommet som sitt rom

Gir beboere ro

Belinda går fritt rundt på avdelingen. - Vi tok henne inn på en prøvemåned i april, og det har fungert veldig godt. Vi mener bestemt at enkelte av brukerne her også har fått en ny ro over seg, sier Eilertsen. 

Avdeling B2 er for personer med demens og har ni beboere. 

- Enkelte beboere har perioder der de føler en uro, er lei seg eller vil hjem. Da er Belinda fantastisk til å hjelpe dem å finne ro. De føler omsorg for henne, sier Eilertsen. 

Hun forteller også at det spesielt er to beboere som har fått et hjerte for Belinda, og hun trives også hos dem. At Belinda gjerne får nytt navn etter en katt fra en beboers barndom, spiller liten rolle for henne.

Hun hopper opp på fang og i seng, og hvis beboeren skulle glemme hva som er oppgaven, er Belinda rask til å vise dem:

- Katten gnir seg gjerne mot hendene deres og «minner dem på» å klappe henne, sier Eilertsen.

Grundig helsesjekk

Belinda kom altså til omsorgssenteret på vårparten. Hun er kjøpt for 1500 kroner hos Dyrenes Beskytter, og hun er sterilisert og vaksinert etter helsesjekk hos veterinær. Dialogen med Dyrenes Beskytter var veldig god, og de hjalp å finne en katt som kunne egne seg. Foruten at katten måtte være sosial og frisk, var det viktig å finne en som ikke ønsker å være ute.

- Belinda er bare inne. Hun har aldri gitt noe signal om at hun ønsker seg ut, sier Eilertsen som er sikker på at katten trives og har det godt. Hun har aldri opplevd at en beboer har vært hardhendt, og Belinda har aldri trukket klørne mot en beboer.

For å komme inn i avdelingen, må en gjennom låste dører. Men Belinda har aldri vært sett i nærheten av dørene ut til andre deler av omsorgssenteret. Hun beveger seg fritt inne på avdelingen, og er mye hos beboere eller på fellesrom hvis hun ikke er hos seg selv på det ubrukte røykerommet.

- På røykerommet har hun mat, vann og do. Her kan hun også få være litt alene om hun en sjelden gang ønsker det, sier Eilertsen. 

En utfordring var at det var ansatte som er allergiske mot katt. 

- Det var ikke lett å kombinere en sykehjemskatt med allergiske ansatte. Det var en nøtt. Men med fleksibilitet ble også dette løst, sier Eilertsen.

Begeistret lege og leder

Kommuneoverlege Dagfinn Haarr.Kommuneoverlegen sier det er fantastisk at vi har en sykehjemskatt i Kristiansand kommune.

- Den positive helseeffekten av å ha katt på sykehjem overskrider langt det som måtte være negativt, sier kommuneoverlege Dagfinn Haarr.

- Vi har masse forskning som viser dette, sier kommuneoverlegen som synes det er storslagent med den bofaste katten.  

Virksomhetsleder og toppleder for alle omsorgssentrene i kommunen, Anne Sofie Hellebø, sier hun er glad for at de har funnet plass til Belinda på avdelingen. Hun er glad for alle medarbeidere som slipper kreativiteten løs når det gjelder nye måter å fremme trivsel på.

- Dette er et veldig fint tiltak, og det er kjempebra at de har fått det til. Hvis andre klarer få til noe lignende, så er det flott, sier Hellebø.

Hun slår fast at langt fra alle avdelinger kan gå til skrittet å ha et dyr, men hun peker på at mange er flinke til å benytte de mulighetene de har til å øke trivselen og bedre arbeidsmiljøet med å tenke nytt.

 - Dette er en fin historie om hvordan ansatte og leder på avdelingen har sett muligheter til beste for brukerne, sier hun.

Kontakt for media

Børge Røssaak Nilsen
Kommunikasjonsrådgiver
91353690

Belinda finner seg også lett til rette på dagligstua!

Forfatter: Børge Røssaak Nilsen
Publisert: 31.10.2017 17:17
Sist endret: 15.01.2019 16:47

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?