Gå til hovedinnhold

Vinnerne av Odderøya-utsmykning kåret

Kolab arkitekter og Fredrik Berberg gikk seirende ut av konkurransen om pipekunsten på Odderøya med sin svevende skorstein Smoke and mirrors. Bård og Hilde Tørdal vant oppgaven med å utforme renseanleggets inngangsparti.

Vinnerne

Vinnerne bak utsmykkingen "Smoke and mirrors" (den svevende pipa): Fra venstre Sindre Wam, Fredrik Berberg, Anna Andrea Vik Aniksdal Foto: Svein Tybakken

Bård Tørdal (t.v.) gratuleres av kulturdirektør Stein Tore Sorte for sitt vinnerutkast "Metropolis". Bak (t.h.) ingeniørvesenets Nils Johan Stølen som har representert Kristiansand kommune i juryen.Juryen valgte den svevende skorsteinen som vinner i konkurransen om utforming av utluftingspipa på Odderøya renseanlegg.

– Dette prosjektet tar utgangspunkt i Odderøya som et fysisk sted med stedsspesifikke egenskaper i ulike skalaer. Øyas plassering i landskapet midt mellom den urbane byen og det store havet, samt det bratte terrenget, er avgjørende kvaliteter for denne utsmykningen. Top­punktet på den nye pipa vil rage 110 meter over havet og kun være kamuflert av noe svaiende løv- og furuskog. Dermed vil utsmykningen være synlig fra både byen og havet, sier vinnerne i sin presentasjon av pipeprosjektet.

Odderøya er et attraktivt turområde. I tillegg har det etter hvert etablert seg mange kunstnere på øya. Dette er noe Kolab arkitekter og Fredrik Berberg  prøver å integrere ved å definere et nytt samlingssted med pipa som et landemerke for både rekreasjon og kunstopplevelser.

Svevende pipe

Kolab arkitekter og Fredrik Berberg ønsket å legge inn et element av overraskelse for at pipa og området rundt skal fungere som et landemerke. Det har de gjort ved å skape en optisk illusjon: de speilpolerte platene i bunnen reflek­terer himmelen. På avstand vil det dermed se ut som om pipa svever over vegetasjonen.

Vinnerne av pipekunstprosjektet ser for seg at prosjektet kan tilføres flere skulpturer, gjerne utført av de lokale kunstnerne, og bli et dynamisk og variert visningssted for kunst.

- Skorsteinens evne til å henvende seg til både havet og byen, uavhengig av andre elementer enn seg selv og dens naturlige omgivelser, finner juryen fascinerende.

svevende pipe 1

svevende pipe - Smoke and mirrorsmodell 1:100 svevende pipe

Fjellhallen

«Metropolis» har Bård og Hilde Tørdal kalt sitt forslag til kunstnerisk utsmykking av fjellhallen som rommer renseanlegget på Odderøya.

– Under bakken fungerer de livsviktige maskinene, vedlikeholdt av arbeiderene. Omtrent der slutter sammenkoblingen av Fritz Langs klassiske science fiction-film Metropolis til anlegget i fjellhallene under Odderøya, men de som kan sin filmhistorie vil kjenne igjen noen små referanser i utrykket til verket, spesielt i kvadraturet som har blitt forenklet til hvordan husene i arbeiderenes by ser ut i filmen, sier kunstnerparet i sin presentasjon av vinnerutkastet.

Kunstnerne vant med sitt forslag om et stort mosaikkbilde som skal monteres på fasadeveggen. Denne illustrerer Kristiansand, renseanlegget og utløpet. De har valgt kobberfarge på husene, veiene, rør og anlegg, for å få en gyllen, varm kontrast til den grå fasadeveggen bak. I tillegg har de lagt til et dynamisk element av lys: Det glitrer mangefarget lys fra utløpene til anlegget og fra pipen. Lyset vil programmeres inn i ulike rytmer og mønstre og gi liv til det ellers ganske strenge, isometriske bildet.

Metropolis 1Metropolis 2Metropolis 3Metropolis 4Metropolis 5Metropolis 6Metropolis 7

I motsetning til skorsteinen, som fungerer som et landemerke, er det få som ser hva som skjer i anlegget under bakken. Juryen mener vinnerprosjektet er en visuelt vakker fremstilling av renseanlegget samtidig som det formidler viktig kunnskap.

Juryen har bestått av

  • Elin Østrådal fra Agder Kunstsenter
  • Stasa Josilovic fra Asplan Viak
  • Nils Johan Stølen fra Kristiansand kommune
  • Per Borø fra renseanlegget
  • Angjerd Munksgaard fra kulturdirektørens stab
Forfatter: Bjørn Amundsen
Publisert: 06.11.2015 11:41
Sist endret: 15.01.2019 16:47

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?