Gå til hovedinnhold

Suksess for ytringsprosjekt

Prosjektet «Min stemme ut» som skulle få unge, nyankomne innvandrere til å delta i samfunnsdebatten via sosiale medier, har vist seg å bli en suksess.

Blir ukentlig premiert

200 elever ved Kongsgård skolesenter med flyktning-bakgrunn har engasjert seg i debattene på prosjektsiden "Min stemme ut". – Det er opplagt en suksess når ungdom, som er nye i Norge, går fra ikke å ytre seg i det hele tatt til å være ivrige debattanter på Facebook og Instagram. Beste ytring er blitt ukentlig premiert for å fremme engasjementet. Noen lærere engasjerer seg også for å få fart på debatter. Vi er veldig fornøyd med responsen, sier rektor Morten Hauger ved Kongsgård skolesenter. Skolen har kun måttet fjerne et par innlegg som kunne virke upassende eller støtende.

Prosjektet Min stemme ut er et samarbeid mellom Kristiansand kommune og fylkeskommunen ved Tangen videregående skole. – Samarbeidet med Tangen har vært nyttig fordi det skaper bro mellom ulike grupperinger. Mange av våre elever skal etter hvert over på videregående skole og de har skrytt av måten Tangen tok dem imot på. Dette startet positivt, og jeg har vært spent på om prosjektet skulle nå ut til elevene og skape engasjement. Det har det absolutt gjort, sier Morten Hauger.

Invitert til Danmark

Prosjektgruppen for «Min stemme ut» består av (f.v.) prosjektleder og kriminalitetsforebyggende koordinator Johanne Benitez Nilsen ved Kristiansand kommune og kommunikasjonsrådgiver Inge T. Dalen ved Tangen videregående skole. Fra Kongsgård skolesenter deltar rektor Morten Hauger samt Tor Kristian Herskedal og Tone M. Solli som er lærere på grunnskoleavdelingen. Arkiv-foto: Jon Sverre KarterudProsjektet når lenger ut. Det er såpass spennende at borgermester i København, Frank Jensen, og generalsekretær i Nordisk minsteråd Dagfinn Høybråten har invitert Kristiansand kommune ned for å fortelle om det vellykkede ytringsprosjektet. «Min stemme ut» er initiert og støttet ut fra arbeidet til kriminalitetsforebyggende koordinator i Kristiansand kommune, Johanne Marie Benitez Nilsen.

– Ordfører Harald Furre og jeg er invitert av borgermesteren i København til å fortelle om prosjektet på en konferanse i regi av det nordiske nettverket Nordic Safe Cities 7. mars. Vi har deltatt i dette samarbeidet mot radikalisering og voldelig ekstremisme siden starten i 2016. Dette arbeidet er også knyttet til det verdensomspennende Strong Cities Network, sier Johanne Marie Benitz Nilsen, som er stolt og glad for at vellykkede tiltak her hjemme blir lagt merke til.

EliasTchaba engasjert

– Ytringsfriheten er en av de aller viktigste verdiene i det norske samfunnet. Derfor er det flott at skoleungdom med liten norskkunnskap og med annen kulturell bakgrunn tar utfordringen og bryter barrieren det er å ytre seg i det offentlige rom. De er med og gir stemme til både gleden og utryggheten ved å være ny i Norge. De bryter en taushet i innvandrermiljøene, som i verste fall kan føre til isolasjon og gryende radikalisering, sier Johanne Marie Benitez Nilsen.

Den kreative kriminalitetsforebyggende koordinatoren har utfordret rapp-artisten Elias Tchaba fra Kristiansand, som selv har bakgrunn som flykning, til å lage en musikkvideo der han skal bruke tekster som elevene fra Kongsgård skolesenter har publisert i Min stemme ut-prosjektet . Tchaba holdt også konsert under lanseringen av prosjektet på Kongsgård skolesenter i desember i fjor, der han rørte hele skolen med sin opptreden.

– Vi skal ha Elias Tchaba med oss ned til København og Nordic Safe Cities-konferansen 7. mars. Han er i full gang med produksjonen av sin rapp-låt og musikkvideo i samarbeid med produsenten sin, sier Johanne Marie Benitez Nilsen.

Kontaktpersoner for mediene

Rektor Morten Hauger, Kongsgård skolesenter: 413 23 302
Prosjektleder og kriminalitetsforebyggende koordinator Johanne Marie Benitez Nilsen: 952 35 820

Forfatter: Svein Tybakken
Publisert: 15.02.2017 12:22
Sist endret: 15.01.2019 16:47

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?