Gå til hovedinnhold

Styrker samarbeid og innsats mot vold

I flere norske byer øker bruken av vold og trusler blant ungdom. I Kristiansand tas det nå et fast og bestemt grep for å snu utviklingen.

– Ikke akseptabelt

Politistasjonssjef Ole Hortemo, utdanningssjef Arly Hauge i Vest-Agder fylkeskommune og kriminalitetsforebyggende koordinator Johanne Marie Benitez Nilsen i Kristiansand kommune skal orientere formannskapet onsdag 29. november.

I dag var en rekke nøkkelpersoner fra kommunen, fylkeskommunen, NAV, barnevernet og politiet samlet for å planlegge og koordinere gjennomføring av tiltak for å snu utviklingen med økt vold blant unge.

Flere norske byer har en utvikling med økt bruk av vold og trusler blant unge. I Kristiansand skal dette møtes ved å ta et fast og bestemtgrep for å snuutviklingen. Politi, kommune og fylkeskommunenkoordinerer innsatsen og vil både styrke eksisterende tiltak ogetablere nye.

– I Kristiansand vil vi ikke akseptere at bruken av vold og trusler skal øke, slik vi ser i flere norske byer, sier kriminalitetsforebyggende koordinator i Kristiansand kommune, Johanne B. Nilsen.

Sammen kan vi løse problemet

Bildet er sammensatt, og økningen av vold og trusler skjer på flere arenaer. Blant annet arrangeres det slåsskamper i skoletiden i nærheten av enkelte videregående skoler. Slåsskampene har ofte mange tilskuere som filmer kampene og publiserer klipp på sosiale medier. Ungdommene kommer fra flere skoler for å være tilskuere etter at kampene annonseres i sosiale medier.

Politiet ser at kampene er langt flere og mer voldelige enn tidligere. På tirsdagens møte sa politistasjonssjef Ole Hortemo at dette ikke er et kristiansandsfenomen.

– Vi ser det samme i flere av de store byene i Norge. Fra tidligere vet vi at når mange går sammen om å nå felles mål, så løser vi problemer. Jeg tror vi klarer å snu dette, men det krever massiv og felles innsats, sa Hortemo.

– Snakk med ungdommen

Også utdanningssjef Arly Hauge i Vest-Agder fylkeskommune understreket hvor viktig det er å samarbeide om å snu utviklingen. I likhet med flere andre på møtet, tok også han til orde for å involvere både foreldre og de unge selv i arbeidet med å stoppe utviklingen.

– Vi må også bruke ungdommene. Vi snakker med dem, og har spurt dem hva som hadde skjedd om ingen gikk på kampene. «Da hadde det ikke blitt noe», svarer de. Vi spør dem også om hvilket ansvar de har når de møter opp, og ikke griper inn, sa Hauge.

– Det er viktig at foreldre snakker med ungdommen om hva som skjer på skolen, slik at dette kommer frem i lyset. Ungdommen må forstå at dette kan få konsekvenser både for deltakere og tilskuere. Det er ingen som vinner ved at volden får bre seg, sier Johanne B. Nilsen.

Onsdag 29. november vil formannskapet i Kristiansand bli få en orientering om situasjonen og om tiltak som treffes. Politistasjonssjef Ole Hortemo, fylkesutdanningssjef Arly Hauge og kriminalitetsforebyggende koordinator i Kristiansand kommune, Johanne B. Nilsen, vil orientere formannskapet. Orienteringen begynner ca. klokka 10.00, og holdes i formannskapssalen i Rådhuset.

Nyhetssaker om ungdomsvold

Tilskuere kan bli straffet

Ungdommen skjønner ikke hva de gjør

Slåsskamper og ungdomskultur

Slåsskamper blant ungdom i Kristiansand 

Tilskuere kan bli straffeforfulgt

Kontaktperson for media

Johanne B. Nilsen: 952 35 820 

Forfatter: Stein Otto Daatland og Jon Sverre Karterud
Publisert: 28.11.2017 14:24
Sist endret: 15.01.2019 16:47

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?