Gå til hovedinnhold

Stor skuffelse i bystyret etter Søgne-nei

– Ingen vil leke med oss lenger. Det er de kalde fakta, sa ordfører Harald Furre (H) da bystyret i Kristiansand onsdag kveld skulle behandle saken om kommunesammenslåing.

Endelig punktum

Skuffet på Kristiansands vegne: Fra venstre ordfører Harald Furre, rådmann Tor Sommerseth og politisk rådgiver Aase Marthe Johansen Horrigmo. Foto: Svein TybakkenTidligere på kvelden hadde kommunestyret i Songdalen sagt ja til K3 (Songdalen, Søgne og Kristiansand). Litt senere satte Søgne kommunestyre et endelig punktum for sammenslåingsprosessen med et klart nei-flertall. (Se referat på nyekristiansand.no)

Skuffelsen var til å ta og føle på i bystyresalen i rådhuset. Et stort flertall av Kristiansands bystyrerepresentanter var innstilt på å vedta en viljeserklæring om sammenslåing mellom Songdalen, Søgne og Kristiansand innen 1. juli, slik kommunalminister Jan Tore Sanner har bedt om.

Trist dag

Arbeiderpartiets Trond Blattmann (t.h.) uttrykte dyp skuffelse over resultatet for kommunereformen i Kristiansandsregionen i bystyret onsdag. Foto: Svein Tybakken– Dette er en trist dag. Velgerne har ikke trodd på oss. Vi gikk ærlig inn for å skape et godt grunnlag for bedre tjenester til befolkningen. Det er et stort paradoks at det er de som valgte oss som ikke tror på det vi sier, sa en tydelig skuffet Trond Blattmann (Ap), som roste forhandlingsutvalget for å ha trodd på et nytt Kristiansand og for å ha forhandlet fram en solid og god intensjonsavtale.

– Nå har nabokommunene sagt av de klarer seg selv. Nå får de vise det, sa Blattmann og mente at alle interkommunale selskaper og samarbeidsavtaler nå må gjennomgås for å vurdere verdien av dem for Kristiansands del.

Håper på staten

– Jeg er overbevist om at en endring kommer, selv om alt er stoppet opp her nå. Kanskje er tiden er moden for at staten tegner et nytt kart, sa varaordfører Jørgen Kristiansen (KrF). Flere representanter delte han syn om at siste ord ikke er sagt i denne saken.

Vende arket

Trykket stemning i bystyresalen da kommunereform-saken skulle opp til endelig behandling onsdag. Foto: Svein Tybakken– Jeg er skuffet over at det ikke ble en løsning til beste for innbyggerne og næringsliv, slik en kommunesammenslåing vil være. Nå må vi vende arket. Vi skal kjøre for fullt videre. Kristiansand er mer enn stor nok til å utvikle de beste tjenestene for befolkningen. Vi har utviklingskraft, men må tenke mer på våre særinteresser fremover, sier Furre i en kommentar etter bystyremøtet.  

Rådmannen skuffet

Også rådmann Tor Sommerseth er skuffet over at prosessen nå er stoppet opp.

– Jeg tror nemlig ikke at vi er ferdige med kommunestrukturen for fremtiden. Jeg er derfor spent på hvordan regjeringen vil oppsummere denne prosessen, sier Sommerseth, som slår fast at Kristiansand, som hele kommune-Norge, har lagt ned store ressurser i arbeidet med kommunereformen. – Men vi lyktes altså ikke, sier rådmannen.

Toget er nå gått for Kristiansand når det gjelder å tilfredsstille regjeringens krav om å være med i prosessen frem til stortingsbehandling av ny kommunestruktur i Norge våren 2017. Nå gjenstår det å se hva fylkesmannen vil si i sin faglige vurdering av kommunereformsituasjonen i Kristiansandsregionen overfor kommunaldepartementet. 

Forfatter: Svein Tybakken
Publisert: 22.06.2016 23:41
Sist endret: 15.01.2019 16:47

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?