Gå til hovedinnhold

Søknader til 877.000 - tiltak mot marin forsøpling

Totalt 23 søknader til sammenlagt 877.000 kr er søkt til tiltak mot marin forsøpling i en ny tilskuddsordning i Kristiansand kommune.

23 søknader til 877.000 kr

- Takk til alle 23 søkere av tilskudd til tiltak mot marin forsøpling. Vi har dessverre ikke nok midler til alle, men 11 søkere får nå tilsammen 245.500 kr. Her er det mange engasjerte og kreative aktiviteter for kreative tiltak mot marin forsøpling, sier fv Solvor B. Stølevik, Alena Bohackova, Jørgen Skauge og Camille Espagne, som har vurdert søknadene i Kristiansand kommune. De oppfordrer også alle til å skaffe gratis søppelposer og hansker fra Avfall Sør til strandrydding, og få søppel hentet gratis av Avfall Sør. Foto: Ragna Marie Henden

Kristiansand kommune støtter tiltak mot marin forsøpling med en nyopprettet tilskuddsordning i høst.

- Det er et stort engasjement for å bekjempe marin forsøpling i Kristiansand, og da søknadsfristen gikk ut 15. november var det kommet inn 23 søknader på totalt 877 000 kroner, forteller miljørådgiver Solvor B. Stølevik i Kristiansand kommune. Mer info.

- Det trengs en betydelig innsats for å begrense marin forsøpling, og vi er avhengige av frivillighet og engasjement. Støtten går til utgifter som mat, innkjøp av utstyr, eller leie av båt for å dekke noe av utgiftene frivillige og andre aktører har i kampen mot marin forsøpling. Valget var vanskelig og noen tiltak fikk dessverre avslag på søknaden, forteller de som har vurdert søknadene i Kristiansand kommune. Det er miljørådgiver Solvor B. Stølevik, trainee Camille Espagne, miljørådgiver Alena Bohackova og kulturrådgiver Jørgen Skauge, som har vurdert søknadene.

11 søkere får til sammen 245.500 kr

-Tilgjengelige budsjettmidler var opprinnelig 150.000, men vi fikk økt tilskuddsrammen til 245.500, kroner. Det var vanskelig å velge ut, men vi er veldig fornøyd med at 11 søkere har fått søknaden helt eller delvis innvilget. 150.500 kr går til opprydningstiltak og 95.000 kr til forebyggende tiltak, forteller Stølevik og Espagne.

Støtte til opprydding i vanskelig tilgjengelige områder

- Vi har prioritert å gi støtte til opprydding i vanskelig tilgjengelige områder. Det gjelder spesielt plast på sjøbunnen, der omtrent 70 % av plastforsøpling havner, forteller miljørådgiveren. - Derfor fikk Dykkerlinjen ved Kristiansand Folkehøyskole og Kristiansand Dykkerklubb 40.000 kr hver i støtte til utstyr for opprydding i sjøen.

Støtte til ryddeaksjoner

En rekke lag og foreninger søkte støtte til ryddeaksjoner.
Disse fikk støtte til utstyr, mat og arrangement rundt ryddeaksjoner:
Vågsbygd KFUK/KFUM speidere (15.000 kr),
Framnes og Kuholmen Velforening (10.000 kr),
Norsk zoologisk forening (10.000) og
Jan Dille Wahl (23.500 kr) som også sprer informasjon om strandrydding.

Støtte til forebyggende prosjekter

Flere forebyggende prosjekter fikk også støtte.

30.000 kr går til et prosjekt der elevene på Kvadraturen videregående skole og kunstner Sedin Zunic skal lage kunst av marint avfall. Kunsten skal dekorere Returkraftanlegget som får besøk av ca. 3.000 elever per år.

Sea Invaders og samarbeidspartnere får støtte til et gatekunstprosjekt som formidler forsøpling i havet på Gimle idrettshall (10.000 kr).

Naturmuseum og botanisk hage får 50.000 kr for utstillingen «Søppelhavet» som skal vises på naturmuseet i 2018. Utstillingen har fokus på plast, mikroplast og tiltak som hver enkelt av oss kan gjøre for å bekjempe marin forsøpling.

Klimaalliansen får 5.000 kr til organiseringen av et folkemøte om marin forsøpling med Malin Jacob 11. april 2018.

Støtte til Strandryddingslotteri  2018

Alle som leverer avfall fra strandrydding til gjenvinningsstasjonene til Avfall Sør kan være med i trekningen av fine premier i Strandryddingslotteriet i 2018. Avfall Sør har nemlig også fått 12.000 kr i støtte til et Strandryddingslotteriet til neste år.

Vi minner om at alle som ønsker å bidra til strandrydding utenom tilskuddsordningen kan få gratis hansker og sekker, og gratis levering av avfall hos Avfall Sør, og gratis henting av avfall med båt og bil ved behov.

- Vi benytter anledningen til å takke alle som gjør en stor og viktig innsats, og oppfordrer fortsatt alle til å bli med i kampen mot marin forsøpling, sier engasjerte «miljøfolk» i kommunen, som håper på å få en større budsjettramme til neste år for den nye tilskuddordningen mot marin forsøpling.

Oversikt søkere som fikk tilskudd.

Kontakt

Solvor Berntsen Stølevik, Klima- og miljørådgiver, By- og samfunnsenheten, mobil:  952 27 301
Camille Espagne, Trainee Klima- og miljørådgiver, By- og samfunnsenheten, mobil: 986 52 705

Forfatter: Ragna Marie Henden
Publisert: 30.11.2017 11:33
Sist endret: 15.01.2019 16:47

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?