Gå til hovedinnhold

Snakker om eldre og seksualitet

Seksuell helse hos eldre blir nå tatt opp under helseveiledende samtale. De eldre setter stor pris på det, og eldrerådet skryter av åpenheten rundt et tema de mener det snakkes for lite om.

- Nyttig

Det er også lagd en egen brosjyre om seksuell helse hos eldre.

Randi Førde Roll-Lund, Torgny Aanensen, Hilde Fleitscher.- Dette er veldig nyttig. Brosjyren sier veldig mye til mange som rett og slett ikke vet disse tingene, sier Torgny Aanensen, medlem av eldrerådet.

Han og leder av eldrerådet, Randi Førde Roll-Lund, er glade for at Hilde Fleitscher i Kristiansand kommune har valgt å ta et sensitivt tema opp både i brosjyrer og møter med eldre.

Brosjyren er tilgjengelig for alle, men samtalen er en del av helseveiledning for seniorer. Dette er en er en råd- og veiledningstjeneste til eldre som er 78 år, og som bor hjemme uten helse- og omsorgstjenester fra kommunen.

Les mer om helseveiledning for seniorer og hvordan få tjenesten.

- Dette med seksuell helse er veldig privat, men det er jo en viktig del av helsa. Det er svært viktig å gi god generell informasjon om dette, sier eldrerådslederen.

Rolle i livet

Både Aanensen og Roll-Lund slår fast at det var lite åpenhet rundt sex og seksualitet da dagens eldregenerasjon vokste opp. Det har for manges del medført at de godt opp i voksen alder har mange spørsmål, og er usikre på hvilken rolle seksualitet kan spille i livet deres.

Nå er altså seksuell helse hos eldre ett av de viktige temaene som tas opp i kommunens helseveiledning for seniorer. Dette er en er en råd- og veiledningstjeneste til eldre som bor hjemme. Det er også kjent som «forebyggende hjemmebesøk».

- Eldre er interesserte

- Jeg opplever at de eldre både er interesserte og åpne rundt temaet når det tas opp. Jeg ønsker jo å komme inn på dette på en måte som den eldre opplever som naturlig. Siden jeg har en egen brosjyre om temaet, gir det et godt utgangspunkt for å ta dette opp, sier Hilde Fleitscher, som er ergoterapeutspesialist i eldres helse og har mastergrad i folkehelse.

Det er hun som gjennomfører samtalene, og hun har nå ansvar for helseveiledning for seniorer. Hun står selv bak brosjyren. Hun har fått innspill fra blant andre professor i sexologi, Esben Esther Pirelli Benestad, i arbeidet.

Helse- og omsorgsdepartementet har løftet frem eldres seksualitet i «Snakk om det! Strategi for seksuell helse (2017 – 2022)» .

Kristiansand kommune tar denne strategien på alvor.

- Dette er et tema som det er svært viktig å snakke om, men så vidt meg bekjent er dette arbeidet bare i startgropa i de aller fleste kommunene, sier Fleitscher.

Hun har undersøkt blant kolleger fra kommuner hele landet om det er noen som har lagd en tilvarende brosjyre, men hun har ikke funnet noen.

- Det kan se ut som om vi er alene om å ha utviklet og tatt i bruk slikt informasjonsmateriell, sier Fleitscher.

- Mer åpent

- Alt er forandret siden vi var yngre. Nå er det så åpent rundt dette, sier Torgny Aanensen og Randi Førde Roll-Lund som sier hele eldrerådet er positive til den nye brosjyren og til at seksuell helse hos eldre er løftet frem som et tema i kommunen.

De mener at uansett om det snakkes for lite eller for mye om seksualitet, så er det aller beste å gi solid, faktabasert informasjon.

Kontakt for media

Hilde Fleitscher
Ergoterapeutspesialist i eldres helse og mastergrad i folkehelse
Helseveiledning for seniorer
Mobil: 41 58 32 33

Forfatter: Børge Røssaak Nilsen
Publisert: 09.01.2018 15:11
Sist endret: 15.01.2019 16:47

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?