Gå til hovedinnhold

Slår til på håndhygienedagen

- Ingen tiltak vi gjør forebygger infeksjoner like godt som god håndhygiene. Derfor bruker vi Verdens håndhygienedag til å sette fokus på hvor viktig dette er, sier fagkoordinator smittevern, Nina K. H. Skåra.

Får mye ut av dagen

Linda Simonsen, sykepleier ved Grimtunet omsorgssenter og fagkoordinator for smittervern ved Utviklingssenteret for sykehjem og hjemmetjenester, Nina K. H. Skåra, setter fokus på håndhygiene iført Grimtunets egenproduserte t-skjorter.Verdens håndhygienedag 5. mai skal bidra til å opprettholde oppmerksomheten på håndhygiene som det viktigste smitteforebyggende tiltaket.  Ett tjenestested som gjør mye ut av dagen er Grimtunet omsorgssenter.

- Vi så behovet for oppmerksomhet rundt håndhygiene, og ønsker økt bevissthet rundt dette blant alle ansatte, sier ressursperson innen smittevern på Grimtunet, Linda Simonsen.

De har et rikt program for dagen der ansatte er både deltakere og instruktører, og de har til og med fått designet og trykket opp egne t-skjorter for dagen.

- Grimtunet er et knallgodt eksempel, og andre kan også jobbe aktivt med holdningsarbeid og endring av helsepersonells vaner, sier fagkoordinator Nina K. H. Skåra.

Mer enn håndvask

God håndhygiene er mer enn håndvask og desinfeksjon med sprit.  Skåra konstaterer med glede at stadig færre helsepersonell går rundt med ringer og klokker.

Årets satsningsområde under hygienedagen er riktig bruk av engangshansker.

Skåra peker på at håndhygiene, utført på rett måte og til rett tid, ikke bare forebygger infeksjoner, men hindrer også spredning av antibiotikaresistente bakterier.

Systematisk arbeid

Systematisk og kontinuerlig arbeid for bedre etterlevelse av håndhygieniske anbefalinger bidrar til økt pasientsikkerhet.

- I kommunen jobber vi systematisk med forebygging av infeksjoner gjennom infeksjonskontrollprogrammet, og vi har nettverk av ressurspersoner innen smittevern på hvert sykehjem og flere andre tjenestesteder, sier Skåra.

Hun peker også på at det jobbes med informasjon, veiledning og undervisning i basiskompetanse innen smittevern.

Gode undersøkelser

- Vi deltar dessuten på Folkehelseinstituttets prevalensundersøkelser som blant annet registrerer hvor mange av våre beboere som har en helsetjenesteassosiert infeksjon slik som urinveisinfeksjon, nedre luftveisinfeksjon eller sårinfeksjon, sier Skåra.

Det kommer frem at antallet beboere som har en slik infeksjon synker i Kristiansand kommune.

- Det er veldig gode nyheter da mange av våre beboere og brukere både er mer utsatte for å få infeksjoner og blir sykere av å gjennomgå dem. Da ser vi at fokus på grunnleggende smitteverntiltak og god håndhygiene nytter.     

Kontakt for media

Kommunikasjonsrådgiver
Børge Røssaak Nilsen
913 53 690

 

Forfatter: Børge Røssaak Nilsen
Publisert: 04.05.2017 16:08
Sist endret: 15.01.2019 16:47

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?