Gå til hovedinnhold

Skulpturprosjekt med barn som kunstnere

Skulpturer laget av barn vil pryde Tresse-området. Barn i barnehager og grunnskolen i Kristiansand inviteres nå til å delta i kunstprosjektet Barnas rutpluks.

Åtte skulpturer

I dette området skal de åtte utvalgte skulpturene stå i to år  Foto: Tor Erik Schrøder

Det finnes i underkant av hundre offentlige skulpturer i Kristiansand. Alle er laget av voksne, profesjonelle kunstnere. Nå får barn og unge muligheten til å lage sine egne skulpturer.

Gjennom barnehager og grunnskole inviteres barn til å lage forslag til skulpturer som skal plasseres i Tresse. Åtte utvalgte utkast vil bli produsert i full skala og i holdbare materialer i samarbeid med etablerte kunstnere. Skulpturene skal stå i Tresse i to år.

Barnas rutpluks

Skulpturprosjektet, som har fått navnet Barnas rutpluks, er et kunstprosjekt i regi av Senter for ung kunst og kultur ved Universitetet i Agder, finansiert av Cultiva. Alle barn i Kristiansand er invitert til å sende inn sine ideer og forslag til byens nye skulpturer. Formålet med prosjektet er

  • å gi barn innsikt i og mulighet til å delta i en omfattende kunstnerisk skapelsesprosess
  • å gi barn innsikt i betydningen av offentlige skulpturer
  • å gi barn delaktighet i utformingen av vårt felles byrom
  • å gi barn et eierforhold til sin egen by

Workshops

Senter for ung kunst og kultur gir tilbud om workshops for å sette de unge på sporet av den prosessen de som ønsker å delta skal inn i. Det vil helt sikkert være en hjelp å diskutere både materialvalg og andre praktiske ting, og kunstnerisk innfallsvinkel og tilnærming, med prosjektets faglige rådgivere.

Alle kan bidra

Alle barn og unge inntil 10. klasse i Kristiansand kan sende inn sine forslag til skulpturer. Forslagene kan sendes inn fra både enkeltpersoner og gruppevis. Skoleklasser eller andre større grupper kan også sende inn sine forslag i felleskap. Barn kan dessuten delta utenfor skolens regi med eller uten hjelp fra voksne, sier arrangøren.

Utfordre grenser

– Vi håper at barna skal utfordre grensene for hva en skulptur kan være, og vi ønsker en stor variasjon i forslagene som kommer inn. En skulptur kan være så mye mer enn en byste eller en kjent person på sokkel. Det viktigste er at barna utvikler og illustrerer sin egen idé, ikke at de skal være "flinke" kunstnere. De står fritt til å velge metode, form og materialer. Det er heller ingen begrensninger når det gjelder tema, størrelse, form, farge, uttrykk, sier prosjektleder Trond Arntzen i invitasjonen.

Fristen for å bidra med forslag er 1. desember 2016.

Kontakt: Trond Arntzen trond@uia.no telefon 41433207

Forfatter: Bjørn Amundsen
Publisert: 02.09.2016 10:25
Sist endret: 15.01.2019 16:47

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?