Gå til hovedinnhold

SCT Biotech vant grønn forretningsidekonkurranse

Ny vannrenseteknologi innen oppdrettsnæringen tok første plass, flygeaske til miljøvennlig bygningsmateriale andre plass, og ny fiskeriteknologi for trålere tredje plassen i grønn forretningsidekonkurranse.

Åtte finalister i grønn forretningsidekonkurranse

 Åtte finalister med blomster, tre vinnere med sjekk i midten med ordfører Harald Furre, omkranset av juryen i grønn forretningsidekonkurranse 15. november. Foto: Ragna Marie Henden

Åtte dyktige finalister kjempet om tre flotte premier under finalen i grønn forretningsidekonkurranse 15. november. Konkurransen ble arrangert i regi av Business Region Kristiansand med samarbeidspartnere, og hadde fått 17 påmeldte, hvorav åtte gikk videre til finalen.

Her ble grønne forretningsideer innen alt fra jordbruk, fiske, industri, bilindustri, vann- og avløp, og energieffektive lysstolper presentert for både jury og publikum. Hver av finalistene fikk tre minutter til å presentere sin ide for juryen, som til slutt trakk seg tilbake og kåret en vinner, en andre og tredje plass og en ekstra fjerdeplass.

Vinnere i finalen 15. november

 Vinner Anton Vaskoboynikov, forretningsutvikler for SCT Biotech i Arendal, mottok fornøyd førsteprisen fra ordfører Harald Furre, som blant annet var en sjekk på 30.000 kroner.

- Dette var veldig hyggelig og inspirerende, sa vinner Anton Vaskoboynikov, forretningsutvikler for SCT Biotech i Arendal, da han hadde mottatt førteprisen i grønn forretningsidekonkurranse.  Hans prosjekt var gjenvinning og rensing av flytende avfall fra oppdrettsnæringen, til blant annet energi, fiskefor og destillert vann.

Knut Henriksen fikk andreprisen og en sjekk på 15.000 kroner overrakt av ordfører Harald Furre.

Andre plassen gikk til Søgne-gründeren Knut Henriksen, som med sitt firma Scanwatt hadde fått to prosjekter i finalen. Premien gikk til prosjektet for omgjøring av flygeaske til miljøvennlig bygningsmateriale. Henriksen har kommet langt i å forretningsutvikle prosessen med flygeaske, som i dag utgjør 80% av farlig avfall i deponi i Norge.

 Miljøvennlig ny tråleteknologi fra firmaet ECO Trawl tok tredje plassen, og daglig leder Mads Bjørnenak fikk sjekken på 10.000 kroner overrakt av ordfører Harald Furre.

Tredje plassen kapret firmaet ECO Trawl fra Kristiansand for miljøvennlig fiskeriteknologi med to produkter. Det ene produktet er en styrbar tråldør med integrert kontrollsystem, og det andre en elektrisk styrbar thruster som erstatter de tradisjonelle tråldørene, presentert av daglig leder Mads Bjørnenak.

Juryen ga også en ekstra fjerdepremie til firmaet Agdir fra Arendal ved daglig leder Andre Skoog Bondevik, som presenterte et måleinstrument med tilhørende programvare for et mer effektivt og miljøvennlig jordbruk.

Juryen brukte ekstra lang tid på å bli enige om årets vinnere.
– Her var det åtte meget gode prosjekter, og veldig jevnt, sa juryleder Øyvind Arnesen etter at juryen hadde tatt sin beslutning.

Ordfører Harald Furre offentliggjorde juryens beslutning og overrakte premier til vinnerne, som både var penger og hjelp til videreutvikling av ideene. 

– Dette er tredje året at denne konkurransen gjennomføres med imponerende ideer innen ulike bransjer. Vi er avhengig av et stort engasjement og kloke hoder som tør å satse på gode grønne ideer om vi skal evne å møte fremtiden på en best mulig måte. Vi har kåret vinnnere her i dag som får hjelp til videreutvikling. Jeg håper at de som ikke får premier her i kveld også fortsetter arbeidet med ideene deres. Vi trenger mange lønnsomme ideer innen miljøvennlig teknologi og produkter og tjenester fremover, sa ordfører Furre i sin hilsen til gründere og interessert under premieutdelingen i DNBs lokaler.

Mer om premiene

Juryens kriterier

 Juryleder Øyvind Arnesen presenterte juryens kriterier for konkurransen.

Juryen

 Juryen bestod av fv: Innovasjonsrådgiver Ellen Kristin Saltermark, Innovasjon Norge, daglig leder Vincent Claveau, UPC TECH, bedriftsrådgiver Tone Nævestad, DNB, rådgiver Even Fjellestad, Business Region Kristiansand og juryleder Øyvind Arnesen, rådgiver i Business Region Kristiansand.

De åtte finalistene

Publikum og gründere fulgte interessert med på presentasjonene av et bredt spekter av grønne forretningsideer som ble pitchet i finalen.

Lysstolper med egenprodusert strøm
Voluto i Kristiansand ved gründer og daglig leder John Fasting Sørbø presenterte sine smarte og energieffektive lysstolper i lekkert design, som forsyner seg selv og nettet med energi fra sol og vind. Lysstolpene er produsert i resirkulerbare materialer, og er leveringsklare i løpet av 2019.

Jernslam til nikkel råjern
Knut Henriksen fra Søgne, tidligere forskningssjef ved Elkem, presenterte sin ide rundt nikker råjern i firmaet Scanwatt. En ide for omgjøring av avfallet jernslam til verdifullt nikkel råjern. Da unngår en deponi og bruker avfallet som ressurs. Henriksen viste et glass med jern/nikkel oksydkuler som er restprodukt av slammet i stede for deponi, og kan videreselges som til industrien.

Forbrenningsmotor med 30% reduksjon i drivstoff
Patentec fra Arendal ved Svein K. Aasen presenterte en mer effektiv forbrenningsmotor som reduserer utslipp, og drivstoff-forbruk med 30%. Transport står i dag for 14 % av dagens klimagassutslipp. Målet er at motoren skal bli industristandard for forbrenningsmotorer i 2030.

Rørormer for rørinspeksjon av vannlekkasjer
Pipesnake ved styreleder Ivar Haukum fra Evje presenterte nye elektriske og hydrauliske rørormer for rørinspeksjon.Gjennomsnittlig 70% av vannet forsvinner i vannlekkasjer i rørsystemer globalt. Spesielt utsatt i en del land som plages med vannmangel. Haukom ser store internasjonale potensialer for inspeksjon av vann- og kloakkrør med mindre ressursbruk, og mer målrettet reparasjon av lekkasjer.

Flygeaske til miljøvennlige bygningsmaterialer
Flygeaske utgjør i dag 80 % av farlig avfall til deponi i Norge. Omgjøring av giftig avfall til miljøvennlige bygningsmateriale. Unngår deponi og bruker avfallet som ressurs. Flygeasken skal brukes i betong, gjør betongen billigere, produktene blir bedre og CO2 fotavtrykket blir mindre.

Vannrenseteknologi i oppdrettsnæringen
SCT Biotec fra Arendal.  Gjenvinning og rensing av flytende avfall fra oppdrettsnæringen til blant annet energi, fiskefor og destillert vann. Forretningsutvikler Anton Voskoboynikov.

Måleinstrument for bønder
Agdir fra Arendal ved daglig leder Andre Skoog Bondevik presenterte et måleinstrument med tilhørende programvare for et mer effektivt og miljøvennlig jordbruk. En applikasjon som samler mye nyttig informasjon for bønder som reduserer bruk av gjødsel, vann og plantevernmidler. Programpakker med instrumenter er snart klar for salg.

Miljøvennlig ny tråleteknologi for fiskere
ECO Trawl fra Kristiansand ved daglig leder Mads Bjørnenak, som presenterte en ide innen fiskeriteknologi. Ideen er styrbare tråldører ved hjelp av datateknologi for å redusere drivstoffforbruk, bifangst og bunnkontakt. To produkter som gir mindre mer effektivt fiske og redusert utslipp av CO2 og NOx. De to produktene er styrbar tråldør integrert kontrollsystem, og en elektrisk styrbar thruster som erstatter de tradisjonelle tråldørene, og erstatter all trekkraft fra tråleren.

Samarbeidsprosjekt

Det er Business Region Kristiansand i Kristiansand kommune og Vest-Agder fylkeskommune som er prosjektdrivere i samarbeid med Climate Launchpad, Sørlandet Kompetansefond, DNB, Innovasjon Norge og virkemiddelapparatet i hele Agder.

– Samarbeidspartnerne ønsker å være aktive bidragsytere for å realisere nye og grønne produkter og løsninger. Dette gjøres ved å sette økt fokus på bærekraftige forretningsideer blant etablerere som grunnlag for å skape fremtidens arbeidsplasser i Agder, sier prosjektleder i Business Region Kristiansand, Even Fjellestad.

– Tidligere konkurranser har vist at det er svært mange spennende forretningsideer i Agder. Både 2016- og 2017 vinnerne av konkurransen har kommet med i EUs akselleratorprogram Climate KIC som gir tilgang på unik kompetanse og i underkant av en million kroner til videre forretningsutvikling, sier prosjektleder Fjellestad.

Kontakt

Rådgiver og prosjektleder Even Fjellestad, Business Region Kristiansand, mobil 907 27 467

Vinner:
SCT Biotech, Arendal, Anton Voskoboynikov, mobil: 992 99 583

Andre plass:
Scanwatt, Søgne, Knut Henriksen, mobil: 958 71 566

Tredje plass:
ECO Trawl, Kristiansand, Mads Bjørnenak, mobil: 917 98 316

Fjerde plass:
Agdir, Arendal, Andre Skoog Bondevik, mobil: 992 58 241

Resterende finalister:

Patentec, motorteknologi, Arendal, Svein K Aasen, mobil 932 44 723

Pipesnake, rørinspeksjonsteknologi, Evje, Ivar Haukom, mobil: 909 25 473

Voluto, smart by, smarte lys stolper, Kristiansand, er John Fasting Sørbø, mobil: 958 32 142

Scanwatt, nikkel råjern fra jernslam, Søgne, Knut Henriksen, mobil 958 71 566

Forfatter: Ragna Marie Henden
Publisert: 16.11.2018 08:40
Sist endret: 15.01.2019 16:47

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?