Gå til hovedinnhold

Rytmisk satsing gir resultater

Kommunens satsing på rytmisk musikk bærer frukter. Både profesjonaliserings-, turné- og arrangørstøtten har gitt gode resultater. Ordningen administreres av Sørf - Sørnorsk kompetansesenter for musikk.

Synliggjøring

Oakland Rain på konsert i Sveits Foto: Martin Likwicki

– Hele ideen bak denne satsingen er å sikre utviklingen av byens musikkmiljø.Vi ønsker å legge til rette for et bredt og stabilt konserttilbud med høy kvalitet hele året sier rådgiver Helene Hostad Tønnessen hos kulturdirektøren.

I tillegg er turnestøtten med på å synligjøre byens band og artister regionalt, nasjonalt og internasjonalt, mens profesjonaliseringsstøtten stimulerer til at ambisiøse musikere og bransjeaktører kan videreutvikle seg i Kristiansand.

– Satsingen har ført til at flere av byens arrangørmiljøer i dag har høy frekvens, kvalitet og profesjonalitet på det de leverer, sier Hostad Tønnessen.

Det er Kristiansand kommune som står bak tilskuddsordningen til rytmisk musikk. Ordningen, som ble opprettet i 2009, administreres av Sørf - Sørnorsk kompetansesenter for musikk. I 2016 har satsingen hatt 1 million kroner til rådighet.

– Musikklivet i Kristiansand befinner seg på et spennende sted akkurat nå. Det er mange ambisiøse artister som ser betydningen av å turnere internasjonalt, skaffe seg et nettverk og treffe de viktige og riktige folkene. Det får mange anledning til, særlig gjennom ordningen med profesjonaliseringsstøtte, sier Anna Willrodt i Sørf.

Hun legger til at søknadsmengden innen den rytmiske satsingen øker fra år til år og at det kunstneriske nivået stiger. Hun tror at den litt ubyråkratiske måten ordningen fungerer på er viktig for musikkmiljøet.

Mange søkere

Hoveddelen av den rytmiske satsingen går til arrangement-, turné- og profesjonaliseringsstøtte. I tillegg får Sørveiv, bransjetreffet og festivalen for rytmisk musikk, tilskudd. Det gis også tilskudd til drift av musikkbinger.

I 2016 var den totale potten for arrangement-, turné- og profesjonaliseringsstøtten på 800 000 kroner. Av 123 søknader fra musikklivet ble 89 innvilget, det vil si 72 %. Det ble søkt om totalt 2 441 000 kroner, så ønskene og behovene er klart større enn ordningens budsjett kan innfri.

Faanefjell er et av bandene som har fått støtte fra ordningen. Støtten har banet vei for dette bandet, sier Kjell Christer Aker Nygård i gruppas management. Band som ønsker å reise på turne trenger erfaring og gode referanser

– Vår turne, som tilskuddet gjorde mulig, gikk strålende! Vi er nå anbefalt av tourmanagere, roadier, spillesteder og en veldig fornøyd nightlinersjåfør. Dette har åpnet opp for en ny turne som vil gi oss eksponering mot et enda større publikum i det europeiske markedet over tre uker. Sammen med plateslipp i 2017 vil Faanefjell ta et fast grep om Europa i sin sjanger, sier Aker Nygård optimistisk.

Oakland Rain

34 artister/band har reist ut på turne med støtte fra ordningen.

– Rytmisk satsing har betydd veldig mye for oss! Tilskuddene derfra har gjort at vi har kunnet gjennomføre de ulike prosjektene vi har søkt til. Det har vært den drahjelpen som trengs for realisere visjonene våre, sier en takknemlig Kathrine Wallevik Hansen i managementet til Oakland Rain.

Støtte til Europaturneen vinteren 2015 ble et nytt kapittel for Oakland Rain. Muligheten til å vise frem musikken for flere ulike publikum var læringsrikt. Videoene som fulgte reisen ble populært å følge med på, noe som gav økt eksponering, forteller Wallevik Hansen.

– Vi fikk også profesjonaliseringsmidler til turneen vår i New York, noe som også viste seg å bli et nytt kapittel for oss. Vi fikk testet det amerikanske markedet, samt økte interessen hjemme, avslutter Kathrine Wallevik Hansen.

TrashPop

12 konsertarrangører har fått støtte til konsertrekker i 2016.

 • Haubitz Hall Salongen
 • Kristiansand jazzvesen
 • Svart Belte Booking
 • Kirkens Bymisjon v/Portalen
 • Blå Kors Kristiansand
 • TrashPop
 • Plus One Productions
 • Charlies Bookings
 • Sofar Sounds Kristiansand
 • Fresh SoundsVaktbua – Odderøya
 • Shaho musikk

– Støtten fra kommunen gjør at vi kan fortsette med å arrangere en rekke konserter for et interessert publikum, og at vi kan fortsette å være en arena for kulturinteresserte og bransjeinteresserte frivillige i Kristiansand, sier driftsansvarlig i TrashPop, Johan Jenssen Bakken.

Her spiller bandet Kråkesølv på ett av arrangementene til TrashPop Foto:Johan J. Bakken

TrashPop er én av arrangørene som nyter godt av den rytmiske satsingen. Arrangøren har som mål å bidra til å gjøre Kristiansand til en spennende helårs konsertby. TrashPop er også spesielt opptatt av å tilrettelegge kompetanseheving for de frivillige.

– Støtten fra kommunen bidrar til at TrashPop kan jobbe med større samarbeidsprosjekter med andre aktører, sier Jenssen Bakken.

Søknadsfrister

Søknadsfrister for ordningen i 2017

 • 1. februar
 • 1. april
 • 1. juni
 • 15. august
 • 1.oktober
 • 1.desember.

Her finner du søknadsskjema.

Forfatter: Bjørn Amundsen
Publisert: 14.12.2016 08:37
Sist endret: 15.01.2019 16:47

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?