Gå til hovedinnhold

Rutebilstasjonen er åpnet

5. juli ble den den nye rutebilstasjonen åpnet av ordfører Harald Furre.

Gjennomsiktig og fin

Ordfører Harald Furre sto for den offisielle åpningen av Kristiansand rutebilstasjon. Snorholdere er mangeårig vaktmann Nils Olaf Wehus (t.v.) og rådgiver Inge Os fra AKT.

– Tusen takk for at vi har fått en ny rutebilstasjon, det trengte vi. Den gamle var blitt pinlig dårlig. Nå får vi et fint område i byen, sa ordfører Harald Furre da han åpnet nybygget.

Den nye rutebilstasjonen heter enkelt og greit Kristiansand rutebilstasjon.

– Vi har sett navneprosesser som har endt med Equinor og Vy. Her i Kristiansand lager vi navn som folk forstår, sa ordfører Harald Furre.

Han pekte på at stasjonen ligger i et område som skal gjennom store forandringer de neste årene, med byggingen av Quadrum på jernbanetomta, ny trafikkløsning på Gartnerløkka, høybrua som skal vekk og nye veiløsninger på begge sider av den nye rutebilstasjonen.

– Det blir år med transformasjon av området, og det kommer til å bli veldig bra. Nå har vi fått en rutebilstasjon som er gjennomsiktig, trygg og fin. Det er viktig å ha en rutebilstasjon som fungerer, vi har store vyer for kollektivtrafikken, sa ordføreren før han klippet snora og erklærte det nye bygget for åpnet.

En av de som holdt i snora var mangeårig vaktmann på rutebilstasjonen, Nils Olaf Wehus. I løpet av sine 44 år - med politimyndighet - har han opplevd mange lysskye aktiviteter i mørke avkroker.

– Dette er noe helt annet. Her er det åpent, lyst og gjennomsiktig. Det er viktig for tryggheten, sier Wehus.

De 100 kvadratmeterne med oppholdsrom for de reisende ligger i den midterste delen av rutebilstasjonen. Her er det plass til ca. 50 ventende passasjerer. Mens de venter, kan de betrakte Jan Freuchens kunstverk, utført i betong. Teksten i «Forward-looking statements» er hentet fra et dokument fra et større internasjonalt selskap.
I den enden av bygget som er nærmest jernbanestasjonen, er det oppholdsrom og toalett for buss- og drosjesjåfører. I andre enden av bygget ligger Narvesen-kiosken.

– Stolt og glad

Jan Freuchen har laget kunstverket som henger på veggen i oppholdsrommet i rutebilstasjonen, som vil være åpen fra klokka 06.00 til 23.00 hver dag.

– Jeg er veldig glad og stolt over å ønske velkommen til den nye rutebilstasjonen. Nå skal den gamle bygningen rives, og i begynnelsen av oktober skal det være ferdig en flott park der den gamle rutebilstasjonen ligger. Den gamle rutebilstasjonen ble bygget i 1963, og mye har skjedd med kollektivtrafikken siden den gang. Vi ønsker at den nye rutebilstasjonen, og den nye parken, skal bli til glede for byen, sa Kristiansands kommunes prosjektleder for byggingen, Ingvald Grønningsæter før snorklippingen.
Han takket Asplan Viak, som har tegnet det nye bygget, og totalentreprenør PK Entreprenør og deres underleverandører. Det vanket også takk og lykkeønskninger til drosjeselskapene og AKT, som har vært fleksible mens det har vært byggeaktivitet i området, og til Narvesen, som skal drive kiosken i det nye bygget.

Ny park

Arbeidet med å tømme den gamle rutebilstasjonen er i full gang, og i begynnelsen av august starter arbeidet med å rive bygget. Når vi skriver oktober, skal en ny park være anlagt der det gamle bygget står.

Den gamle rutebilstasjonen tømmes i disse dager. Om en måned starter arbeidet med å rive selve bygget. En helt ny park skal bygges der hvor 1963-utgaven av rutebilstasjonen ligger.

En ny park anlegges der det gamle bygget står i dag. (Illustrasjon: Asplan Viak)

– Vi skal blant annet ha et rundt basseng, uten vann, men med blomster og et eiketre, i den enden av parken som ligger nærmest det nye bygget. Videre blir det sykkelstativer med takoverbygg og et parkområde med gangstier, gress, trær og belysning i området nærmest Vestre kiosk, forteller prosjektleder Ingvald Grønningsæter.
Hver dag er det omtrent 260 bussavganger fra rutebilområdet. Rivearbeidet de neste månedene fører til at noen av plattformene er flyttet.

På AKT sine sider ser du hvor regionbussene, flybussen og ekspressbussene til Stavanger og Oslo går fra de neste månedene.

Forfatter: Jon Sverre Karterud
Publisert: 05.07.2019 14:51
Sist endret: 05.07.2019 14:51

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?