Gå til hovedinnhold

Risikotre må felles

Ett av de fine bøketrærne i Ravnedalen må dessverre felles. - Det er veldig leit, men vi kan ikke ta noen risiko for folk som går forbi her, sier fagansvarlig Bodil Pedersen, og viser treet som er hardt angrepet av soppen kullskorpe.

Bøketre står for fall

Bodil Pedersen holder rundt det over 100 år gamle bøketreet som snart må felles. - Det er veldig leit, men sikkerheten for alle som passerer her er viktigst. Når treet er angrepet av soppen kullskorpe er det ingen ting annet å gjøre, sier fagansvarlig i Parkvesenet, med ansvar for Ravnedalen. Foto: Ragna Marie Henden

 

- Bøketreet som står for fall er ett av de mange trærne i den fine bøkeallèn, som nok ble plantet ved parkens start i 1875, antar Bodil. Treet som da er over 100 år beskues også av "grunderen" selv, Oscar Wergeland, der han står på sokkel og ser nettopp i retning av bøkealleen og det soppangrepne treet.

Kullskorpe spiser treet innvendig

Bodil Pedersen viser hvordan soppen kullskorpe har angrepet treet i Ravnedalen. Foto: Ragna Marie Henden

- Kullskorpe er en skummel sopp, forteller Bodil. - Treet kan se fint ut på utsiden, men soppen angriper slik at treet råtner innvendig, og faller plutselig. En slik risiko kan vi ikke ta her som det passerer mange mennesker hver eneste dag. Sikkerheten går foran alt annet, sier fagansvarlig i Parkvesenet. Ansatte iparkvesenet er kurset i risikotrær ved eksperten Iben Margrethe Thomsen, og har fulgt nøye med på gamle trær både på Myren gård, i Ravnedalen og i Kvadraturen. Vi oppdaget kullsopp på den ene siden av dette treet for noen år siden, og har fulgt med. Nå er soppen kommet på den andre siden av treet også, og det betyr at den har beveget seg gjennom treet innvendig og da er risikoen stor.

- Vi måtte dessverre ta  ned et annet bøketre for et par år siden. Stubben er nå gjort om til et lite kunstverk, "Den gyldne by", av kunsteren Jørn Rønnau. - Et artig kunstverk som mange besøker, forteller Bodil, og viser de sorte streken hvor kullsoppen har gått til angrep.

Bøketrær kan bli over 400 år
I Ravnedalen er det en fin bøkeallè, beskuet av "gründeren" selv, Oscar Wergeland, som bidro til å plante trærne rundt 1875. Foto: Ragna Marie Henden

- Bøk er ikke en naturlig tresort her i Norge, men det greier seg greit her sør, forteller gartneren. - Bøketrær kan bli over 400 år med god plassering og stell. - Jeg synes de er fantastiske, spesielt om våren med sin lysegrønne farge på bladene og sølvgrå stamme. Det gjelder å stelle og bevare trærne og justere og kutte greiner så treet har god balanse, men kullsopp kan vi dessverre ikke gjøre noe med.

Far vokste opp i Ravnedalen

Bodil Pedersen har jobbet i Parkvesenet i 25 år, og har de siste 5 årene hatt ansvar for Ravnedalen. - Det er en spesiell oppgave for meg, siden min far vokste opp her i gartnerboligen. Bestefar var gartner og min bestemor stekte vafler og hadde kafè. Ravnedalen var som byens "storstue" for mange år siden, med arrangementer og konserter, og mange som gikk tur. - I en periode var det stille her, men nå er det heldigvis fornyet aktivitet her med kafeen, konserter og en del som besøker parken. Vi har også fornyet her i Ravnedalen med noen sjeldne tresorter, og tar vare på Oscar Wergelands mange trær og planter her som nå er godt over 100 år.

Felles med lift

- Jeg kjenner også igjen faste turgåere og her, og ser det er mange som benytter seg av det fine løypenettet fra byen gjennom Baneheia og til Ravnedalen. - Det er virkelig en naturperle som det er fint å kunne få jobbe med, sier Bodil, som gjerne ville fortelle Ravnedalens venner hvorfor ett av trærne dessverre nå felles. Og treet er så risikofylt at trefellingen må foregå med lift, da spretne gartnere i Parkvesenet ikke tar risikoen på å klatre i bøketreet. Det sier også litt, tenker jeg.

Kunstverket "Den gyldne by" av Jørn Røssau, er kunstverket som pryder stubben etter siste bøketrefelling i Ravnedalen.

Kontakt for media

Treet står for fall tirsdag 18. oktober, om vær og vind er gunstig.

Kontakt for media for å følge trefellingen:
Parksjef Aase Hørsdal, mobil 952 16 186
Leder Parkvesenet sone vest, Frid Schive, mobil 482 07 698

Forfatter: Ragna Marie Henden
Publisert: 11.10.2016 08:29
Sist endret: 15.01.2019 16:47

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?