Gå til hovedinnhold

Rekordtidlig ferdig med feiing

Ingeniørvesenet i Kristiansand kommune er i år rekordtidlig ferdig med å feie alle kommunale veier og gangstier. Før 1. mai skal det være kostet og fint i hele kommunen.

Ferdig til 1. mai

Feiesjef Øyvind Markussen og fagarbeider Alf Vidar Rosseland i Ingeniørvesenet kan glede byens innbyggere med rekordtidlig feiing i år. Til 1. mai skal alle kommunale veier og sykkelstier være ferdig kostet. Foto: Ragna Marie Henden

– Det er første gang vi er ferdig til 1. mai med å feie opp etter vinteren på alle våre kommunale veier og gangstier, forteller «feiesjef», Øyvind Markussen, formelt seksjonsleder sone øst i ingeniørvesenet.

– I år har vi fått økt budsjettet og mulighet til å leie inn ekstra ressurser. Vi startet å feie 18. mars og har hatt 14 enheter og 14 mann i sving. Vi har leid inn 5-6 enheter utenfra med maskiner og mannskap i tillegg til våre egne ressurser, forteller Markussen, som koordinerer mannskap og maskiner over hele kommunen for å feie opp etter vinteren på alt som er av kommunens ansvar av veier.

– Vi ønsker å feie over hele kommunen så raskt som mulig for å gi alle fine veier å både sykle å gå på. Områdene i og rundt sentrum feies først, deretter jobber vi oss utover mot utkantene, sier feiesjefen.

Sms-varsling og feiekart

Ingeniørvesenet benytter sms-varsling i sentrumsnære områder som Kvadraturen, Eg, Lund, Sødal og Grim, for å få folk til å flytte bilene før feiemaskinene kommer.

– Vi henter telefonnummer knyttet til geografiske områder fra 1881-registeret. Noen problemer har vi med folk som er på besøk og andre som får varsel som er flyttet eller har firmatelefon, og 1881-registeret ikke er oppdatert. Men stort sett går det greit. Noen ganger rekker vi ikke over det varslede område, og kommer tilbake neste dag. Men vi opplever at folk er positive og gjerne vil bidra så vi kan få kostet og feid og gjøre det fint i gata, sier feiesjefen.

– I år har vi også hatt et feiekart med gps-sporing av feiebilene, og merking på kartet hvor feiebilene har vært. Det ser vi har vært populært og mange har fulgt med og sett på kartet. I løpet av de to første ukene med feiing hadde over 800 vært inne og sett på kartet, forteller Markussen.

Feiekart

Flere tonn avfall

– I år har vi hatt lite snø, men intensive perioder, og med litt snøsmelting og frost på natta får vi glatte veier som gjør at det må strøs mer. Seine snøfall på våren med bløt snø til slutt gir mindre å feie. I fjor feide vi opp 2.054 tonn avfall. Nå har vi ikke fått tallene enda for årets feiing, men det ser ut som om det blir noenlunde på samme nivå, forteller feiesjefen.

– Vi feier opp grus og sand, og også søppel, hundeskitt og det som ligger i veiene. Dette er forurensa masser som deponeres på Støleheia. Vi tar prøver av massene, men de er stort sett så forurensa at det blir spesialavfall. Gjenbruk av avfallet er en for kostbar prosess til at vi kan gjøre det, sier Markussen.

I år har Ingeniørvesenet investert i flere store feievalser til enkelte av brøytemaskinene. De feier vekk og valser over lett snøfall og film på sykkelstiene, og gjør at det ikke trengs å strø så mye. Det har vist seg å være en vellykket investering, både for å gjøre sykkelstien fin og redusere behovet for strøsand.

Feier hver dag om sommeren

Ingeniørvesenet feier ellers hver dag fra mai til ut september i Markensgate, tilstøtende gater og på Torvet.

– Vi må ha det fint og presentabelt i sommerbyen vår for gjester og oss som bor her, sier feiesjef Markussen, som synes det er gøy å ha en jobb som bidrar til å gjøre det fint i byen. Han oppfordrer ellers folk til å være flinkere til å putte avfall i søppeldunkene.

Kontakt

Feiesjef Øyvind Markussen forteller at de nå har kun få veier igjen, og blir helt ferdig til 1. mai. Han har god kontroll på hvor feiemaskinene har vært, men oppfordrer likevel folk til å melde fra om det skulle være en liten kommunal veistubb som er uteglemt.

Øyvind Markussen, seksjonsleder sone øst i ingeniørvesenet i Kristiansand kommune, mobil: 970 96 779

Forfatter: Ragna Marie Henden
Publisert: 24.04.2019 14:46
Sist endret: 25.04.2019 14:27

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?