Gå til hovedinnhold

Reisebrev fra vennskapsbyen Rajshahi

Rajshahikomiteen er på besøk i Kristiansands vennskapsby Rajshahi i Bangladesh, og sender reisebrev fra turen. Formålet med besøket er at komiteen skal bli bedre kjent med de ulike organisasjonene som mottar støtte fra Rajshahiaksjonen.

Besøker organisasjonene som mottar støtte
Rajshahikomiteen i Kristiansand besøker i disse dager vennskapsbyen vår i Bangladesh. - Vi besøker organisasjoner som mottar støtte, forteller fv Amalie Gunnufsen (H), Lyder Ovesen (Ap), Tove Welle Haugland (KrF) og Dag Vige (V).

Rajshahikomiteen er valgt av bystyret og består av Dag Vige (V), Tove Welle Haugland (KrF), Lyder Ovesen (Ap) og Amalie Gunnufsen (H). Formålet med turen er at komiteen skal bli bedre kjent med de ulike organisasjonene som mottar støtte fra Rajshahiaksjonen.

- Dette skjer gjennom at vi besøker klinikker, skoler og andre tiltak som er satt i gang i Rajshahi for å skape et bedre lokalsamfunn, sier Dag Vige, leder av Rajshahikomiteen.

- Vi skal også skal ha nettverksmøte med Rajshahi Kristiansand Friendship Committee (RKFC), og en representant fra hvert av tiltakene som mottar støtte. Dette er viktig for å bygge bro mellom Rajshahi og Kristiansand og for å utveksle erfarigner og ideer, sier komiteleder Vige.

Morsmålsdagen 21. februar

- 21. februar fikk vi delta på markeringen av den internasjonale morsmålsdagen. Denne dagen markeres over hele landet. Barn og voksne går i tog i gatene akkurat som hjemme på 17. mai. På vegne av vennskapsbyen la vi ned en krans på monumentet for martyrer på universitetsplassen i Rajshahi, forteller Lyder Ovesen.

I Bangladesh har 21. februar en spesiell betydning. Over hele landet markeres dagen med folkefest. Opprinnelsen til morsmålsdagen stammer fra 21. februar 1952, da en gruppe studenter fra Universitetet i Dhaka, hovedstaden i Bangladesh, ble skutt og drept av Pakistanske myndigheter under en demonstrasjon for anerkjennelse av deres morsmål, bengali, som offisielt språk.

Barneskolen Bilboltha delvis ødelagt

Lærer Dag Vige spiller blokkfløyte for elevene ved barneskolen Bilboltha.

Helt øde utenfor den lille landsbyen Amnura ligger barneskolen Bilboltha. Denne skolen har blitt bygget med penger kristiansandere har samlet inn. Her går barn av den undertrykte minoriteten santalfolke. I santallandsbyen rundt var 100% analfabeter før skolen ble bygget.

- Her har fattigdommen gått i arv fordi muligheten til utdannelse ikke har vært til stede før vi gjorde noe med det, sier Amalie Gunnufsen. - For barna i området rundt Bilboltha er skolen det som betyr noe for om de får muligheten vider ei livet. Dersom de ikke lærer å lese og skrive, får mange en barndom med hardt fysisk arbeid, barneekteskap og utnyttelse.

- Det var godt å se barn som nå har muligheten til å gjøre noe med fremtiden sin, og høre historier om uteksaminerte elever som fortsatte utdannelsen også utenfor landsbyen, sier hun.- Det var det også vondt å se at skolen etter en tøff vinter er delvis ødelagt. To av de tre klasserom var totalskadet, og dermed alt for farlig å bruke til undervisning, sier Gunnufsen.

Ovesen forteller at han er redd for alternativet til skoleelevene dersom de ikke får gå på skole.
- Frafallsandelen blant jentene på skolen var urovekkende høy. Noen blir giftet bort i tidlig alder, mens andre vil unngå den farlige skoleveien der de kan utsettes for overfall langs veien, forteller han.

Aksjonen har også samlet inn penger til Thabita Fundation primary school som ligger i Amnura. - Vi var så heldige å få møte 243 ivrige og lærevillige elever, og en dyktig skoleledelse, forteller Gunnufsen.

Støtte fra Fiskå skole

Fiskå skole har samlet inn penger til et viktig ultralydapparat på sykehuset.

- Bare noen steinkast unna ligger landsbyens klinikk Amnura clinic. Der behandles gjennomsnittlig 32 pasienter hver dag av en veldig dedikert lege, forteller Haugland.

- Det var også tydelig at ultralydappratet og sengen for fødende som ble finansiert av elever fra Fiskå skole ble satt stor pris på. Med midlene fra Rasjhahiaksjonen har det også blitt opprettet et laboratorium som er viktig for å hindre smitte, dette arbeidet blir ledet av en ung kvinnelig bioingeniør, forteller Haugland.

- På Christian Mission hospital har pengene fra aksjonen gått til å pusse opp barneavdelingen med bedre sanitærforhold, som skal åpnes om en uke.

Støtte til sykepleierskole

Besøk på sykepleierskolen som i dag har 146 elever.

Komiteen besøkte også sykepleierskolen, Christian Misson hospital nursing school.

- Her får fattige elever muligheten til å skape en god fremtid for seg og sin familie, og alle får jobb etter endt utdanning. Vi møtte flittige elever som gleder seg til å ta fatt på et viktig yrke. Det var også fint å se at skolen er i stadig vekst. Da den startet for 36 år siden var det ti elever på skolen, i dag er det 146 elever, forteller Ovesen.

- Det er godt og inspirerende å se hvordan nøkkelpersoner i lokalsamfunnet klarer å utrette veldig mye på knappe ressurser. Det er klart at behovet er stort og at midlene som kommer inn fra aksjonen hjelper mange barn og unge til å få en bedre fremtid, avslutter komiteleder Dag Vige, og resten av komiteen fra Bangladesh.

Vennskapsby fra 1970
Rajshahikomiteen på besøk hos ordføreren i Rajshahi.

Samarbeidet mellom de to byene strekker seg helt tilbake til tidlig 1970-tallet.
Det startet med et initiativ fra fotograf Trygve Skramstad og journalist Oddvar Munksgaard i Fædrelandsvennen, som dro ned i forbindelse med borgerkrigen som herjet i Bangladesh på den tiden. De opplevde mye grusomhet og nød, og tok initiativet til å samle inn penger til et barnesykehus. Senere tok kommunen over, og i 1979 ble Rajshahi og Kristiansand vennskapsbyer.

Hvert tredje år arrangeres det Rajshahiaksjon i Kristiansand til inntekt for prosjektene som komiteen nå besøker.
Neste Rajshahiaksjon er i 2018.
Mer info her.

Forfatter: Tove Welle Haugland/Ragna Marie Henden Foto: Tove Welle Haugland og Lyder Ovesen
Publisert: 22.02.2017 09:50
Sist endret: 15.01.2019 16:47

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?