Gå til hovedinnhold

PyroBioKarbon+H2 vinner av grønn idèkonkurranse

– Jeg er veldig glad og inspirert og litt emosjonell nå, sa Simon Loginov, vinner med PyroBioKarbon+H2, forretningsidèen som gikk av med seieren i grønn forretningsidè-konkurranse på Agder torsdag 16. november.

Vinner Simon Loginov

Juryen gikk for Simon Loginov som vinner er grønn forretningsidèkonkurranse på Agder. Fv juryen Ellen Saltermark, kunderådgiver Innovasjon Norge, Agder, Vincent Claveau, fjorårets vinner, vinner Simon Loginov, jurymeldem Andreas Eriksen, bedriftsrådgiver i DNB, Tina Abrahamsen, næringsrådgiver i Kristiansand kommune og juryformann Øyvind Arnesen, prosjektleder for grønn forretningsutvikling i Kristiansand kommune. Foto: Ragna Marie Henden

Simon Logoniv holder til i Arendal, og har utviklet en teknologi for miljøvennlig produksjon av karbonmaterialer + hydrogen. – Vi har testet i ideen i ovner hos Elkem, og det fungerer, fortalte Loginov til juryen i en kjapp 5 minutters presentasjon.

Vårt produkt, PyroBiokarbon – er et høyverdig karbonprodukt med krystallisk struktur som kan produseres fra kun organisk materiell som råstoff. Ved en termisk splittelsesprosess i hydro-karboner frigjøres hydrogen fra karbon, forteller Loginov.

Vi kvitter oss med miljøfiender og sitter igjen med enorme miljøbesparelser, høyverdig karbon, overskuddsvarme og hydrogen. Hydrogen kan brukes videre som en ren og miljøvennlig energikilde. Produksjonen vil ikke trenge ekstern energitilførsel. Den vil forbruke 10% av det hydrogenet den selv produserer for egne produksjonsbehov. Resten (90%) kan selges. forteller vinneren.

– Enkelt sagt kan vi si at vi lager små og veldig rene karbonpellets fra f.eks planterester og annet biologisk materiale som kan benyttes i en rekke industrisammenhenger, blant annet innen smelteverksindustrien og innen medisin.  Dette har en stor miljøgevinst siden det erstatter blant annet bruk av oljebasert koks og kull.  Et biprodukt er hydrogengass som også benyttes i en rekke industrielle sammenhenger for å bli mer miljøvennlig, forteller Loginov.

– Vi samarbeider  med bedriftene i Eyde-klyngen i vårt forskningsarbeid, og utfører tester på Elkem og UiA, forteller en glad vinner av forretningsidèkonkurransen, som er født i Russland, og gjerne vil bidra til teknologiutvikling i Norge.

Ifølge siste FN rapport, er drivhuseffekten av biometan fra 84-100 ganger større enn CO2 i 20 års perspektiv. Så ved å bruke kun bio-ressurser som råmaterial vil en produksjonsmodul spare miljøet med 2.5 mill tonn CO2 ekvivalenter per år.

Østers og byggematerialer til tunnell

Tredje plassen gikk til fv Espen Bierud i Norwegian Shores, som jobber med kommersiell utnyttelse av stillehavsøster, i midten vinneren Simon Loginov, og andre plassen gikk til Rolf Terje Jakobsen i Foamrox/TPD , som jobber med miljøvennlig erstatning for betong i tunnel.

Andre plassen gikk til selskapet FoamRox/TPD ved Rolf Terje Jakobsen i Mandal. Har har i mange år forsket på et miljøvennlig alternativ til bruk av betong i tunneler, og har nå utviklet materialer som både er brannsikkert og isolerende, og testes nå ut hos SINTEF i Trondheim. Erstatningsmaterialet er også lettere enn betong, og produseres med mindre CO2 utslipp. Dette er et produkt som kan ta av både nasjonalt og internasjonalt og bli en grønn vekstbedrift. Mer om FoamRox her.

Tredje plassen gikk til Norwegian Shores, norske østers, ved Espen Bierud i Arendal. Selskapet har allerede tatt opp og solgt 2.300 stillehavsøsters som "forurenser" havbunnen rundt sørlandskysten. Selskapet er kontaktet av fiskeridepartementet, og er i god produksjon med å ta opp stillehavsøsters og distrubuere i salg. Selskapet jobber nå med å skape et større marked for produktene i Norge, og håper det vil ta av på samme måte som kongekrabbene har gjort i nord. Samtidig løser selskapet et miljøproblem, og gir flere arbeidsplasser. Mer om Norwegian Shores her.

De 10 finalistene

10 glade finalister i grønn forretningsidèkonkurranse på Agder.

Det var en god variasjon av grønne forretningsidèer som kjapt ble presentert for juryen og publikum på Bankloftet hos DNB torsdag kveld 16. november Selv om det var konkurranse var det god stemning blant deltakerne med deling av tips, kontakter og erfaringer.  - Juryen hadde en utfordrende valgprosess med 10 godt forberedte finalister, som alle holdt meget bra presentasjoner, forteller juryformann Øyvind Arnesen.

 1. Datokotroll, IT / mat (datokontroll). System for å hjelpe dagligvarebransjen til å redusere matsvinn (miljø og ressursgevinst), Kjell Håland, Kristiansand
 2. Norwegian Shores, Kommersiell utnyttelse av stillehavsøsters som er uønsket fremmed art i norsk kystfarvann, Espen Bierud, Arendal
 3. Aquasolis Global, Vannrenseteknologi (reverse osmosis) for bl.a. hjelpeorganisasjoner. Rent vann, evt prod vhja solceller, Øyvind Egaas Stenberg, Kristiansand
 4. Wave master, Oppdrettsanlegg til havs, vippebaug/bølgebryter, reduserer forurensing i fjorder, automatikk, Trond Nevisdal / EVN AS, Arendal
 5. FoamRox, Miljøvennlig erstatning for betong i tunnel - redusert CO2 utslipp, redusert vekt, Rolf Jakobsen / TPD AS, Mandal
 6. GEA@275 Oceanic Carbon Capture Protocol, Geoengineering metode for uttrekk av CO2 fra atmosfæren - bruk av "marinsnø"-oppblomstring i havet til å trekke ut CO2 i atmosfæren, Hanne Marie Edvarsen Jelavic, Kristiansand
 7. PyroBioKarbon + H2, Miljøvennlig produksjon av karbonmaterialer + hydrogen, Semen Loginov / Norsk Hydrogen, Arendal
 8. Norway Seaweed, Utvinning av næringsstoffer fra tare dyrket på en effektiv og bærekraftig måte, Anton Voskoboynikov/Norwegian Seeweed AS, Arendal
 9. Lakseskinn, Utnyttelse av avfallet lakseskinn til å skape skinnprodukter. Aleksandra Polanska, Kristiansand
 10. Donut Energy, Øke kraftproduksjon fra havvindmøller ved å kombinere med bølge-/havstrømkraft, Kjetil Byklum, Søgne

Premier

Vinneren av konkurransen premieres med:

 • 30.000,- til videre forretningsutvikling
 • Reise, opphold og deltakeravgift – SLUSH i Finland 29.11-1.12 (verdens ledende startup event – slush.org )
 • Mentortilskudd fra Innovasjon Norge (verdi 30.000,-)
 • Fri deltakelse på MIT-REAP (Massachusetts Institute of Technology) sommerskole for entreprenører i juni 2018 i Kristiansand (Verdi 5.000,-)

2. og 3. plass premieres med:

 • Henholdsvis Kr. 15.000,- og 10.000,- til videre forretningsutvikling
 • Reise, opphold og deltakeravgift – SLUSH i Finland 29.11-1.12

Alle 10 finalister

 • Fikk rådgivning og profesjonell pitchetrening før finalen
 • Alle finalister som kan være aktuelle for å delta i neste års Climate KIC akseleratorprogram  eller  Climate Launchpad vil få mulighet til veiledning  i søknadsprosessen fra Climate Launchpad i Norge.
 • Mottok bok og arbeidshefte “Disciplined Entrepreneurship” av Bill Aulet, Massachusetts Institute of Technology Entrepreneurship

Kriterier og jury

Deltakere og publikum var spente på konklusjonen fra juryen og juryformann Øyvind Arnesen i grønn forretningsidèkonkurranse på Agder.

Etter påmeldingsfristen 31. oktober hadde 20 meldt seg på konkurransen, og juryen valgte ut 10 grønne idèer som gikk videre til finalen 16. november.
De ble vurdert ut fra følgende kriterier:

 • Forretnings/markedspotensial
 • Potensiale for arbeidsplasser eller samfunnseffekt
 • Innovasjonsgrad eller teknologihøyde
 • Klima-miljøpåvirkning
 • Evne/mulighet til å realisere ideen

Juryen har bestått av:

 • Juryformann Øyvind Arnesen, prosjektleder for grønn forretningsutvikling i Kristiansand kommune.
 • Andreas Eriksen, bedriftsrådgiver i DNB
 • Tina Abrahamsen, næringsrådgiver i Kristiansand kommune
 • Ellen Saltermark, kunderådgiver på Agder i Innovasjon Norge
 • Vincent Claveau, gründer og daglig leder I UPC Tech, fjorårets vinner

Arrangører

Business Region Kristiansand, næringsavdelingen i Kristiansand kommune i samarbeid med Vest-Agder fylkeskommune er hovedarrangør av konkurransen.  Viktige partnere er Innovasjon Norge, DNB, Sørlandets Kompetansefond og Climate Launchpad - europas største idékonkurranse for klimaløsninger.  Praktisk gjennomføring ved Business Region Kristiansand.

Grønn forretningsidékonkurranse Agder er et initiativ for å stimulere og hjelpe frem innovasjoner og ideer som på den ene siden kan bidra til en grønnere fremtid og på den andre siden danne grunnlag for fremtidige vekstbedrifter og arbeidsplasser i Agder​.

Kontakt

Om Grønn forretningsidèkonkurrane

For mer informasjon kontakt Øyvind Arnesen, prosjektleder for konkurransen, Kristiansand kommune/Business Region Kristiansand, mobil: 482 37 973,  http://greenbusinessidea.no/

1.plass: PyroBioKarbon + H2 v/ Simon Loginov, mobil 906 555 66

2. plass: FoamRox/TPD v/ Rolf Terje Jakobsen, mobil: 908 68 101

3. plass: Norwegian Shores v/Espen Bierud, mobil 915 91 489

Forfatter: Ragna Marie Henden
Publisert: 17.11.2017 12:34
Sist endret: 15.01.2019 16:47

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?