Gå til hovedinnhold

Psykolog på radio

Gode råd og lure tanker, "når det butter i mot" psykisk, får du høre i samtaler mellom psykolog Ann Birgithe Solheim Eikhom og programleder Eirik Damsgaard i NRK Sørlandet.

Fin og nyttig

Annenhver tirsdag morgen om lag klokka 0740 kan du høre NRKs Eirik Damsgaard og psykolog Ann Birgithe Solhem Eikhom på i morgensendingen på P1. Samtalene kan du høre i NRK Sørlandets morgensending på P1 annenhver tirsdag om lag klokka 0740. Det er planlagt fem sendinger til med psykolog i studio. Neste sending er tirsdag 29. januar, og temaet er «angst». 

Du kan også høre sendingene når du ønsker på NRKs nettspiller.

Du vil muligens bli forbauset over hvor lett, fin og nyttig en samtale om angst kan være.

- Det høres tungt ut, men det blir ikke det. Dette blir en god samtale om noe mange vil kjenne seg igjen i, og vi skal ikke ned i kjelleren. Vi vil gi nyttige tips om hvordan en takler disse ulike tingene som vi alle opplever gjerne flere ganger i livet, sier Ann Birgithe.

Rask psykisk helsehjelp    

Psykologen er til daglig ansatt i Kristiansand kommunes Rask psykisk helsehjelp (RPH). RPH er et tilbud til mennesker med lettere til moderate psykiske plager.

Hun møtte programleder i NRK Sørlandet, Eirik Damsgaard, første gang da de skulle snakke om Verdensdagen for psykisk helse i en av Eiriks radiosendinger i fjor.

Eirik og Ann Birgithe skjønte de var inne på noe etter at sendingen var ferdig.

- Samtalen på lufta fløt veldig fint. Ann Birgithe brenner for faget sitt, og er flink til å si ting enkelt og rett frem. Dette er tema som er svært interessant for mange, og med en god formidler blir det bra radio, sier Eirik.

Nyttige tips   

De fant ut at de ville lage innslag med nyttige tips som lytteren kan bruke uten alt for mye om og men. De besluttet med en gang at de må holde seg unna de tunge problemstillingene som ikke egner seg for en kjapp studioprat, og de tar frem tema som er aktuelle for mange. 

Innslagene kommer som en del av NRK Sørlandets morgensending.

Første tema var «Når alt blir et slit». Dette er noe de fleste av oss opplever innimellom, ikke minst nå i den mørke tida på året. Da kan det i seg selv være nyttig å høre at andre også kjenner på noe av det samme, og det finnes faktisk ting man kan gjøre for å komme lettere gjennom.

- Vi ønsker gi lytteren noen verktøy til selvhjelp, sier Ann Birgithe. 

Hør sendingen fra 15. januar -  "Når alt blir et slit" her.

Samtale 

Psykologen og programlederen går gjennom temaet for neste sending før de går på lufta. De avklarer hva de skal ta opp, og hva de må innom for å dekke temaet riktig.

- Vi gjør innslaget som en samtale, en dialog, og det er ikke så grundig planlagt at det blir uten impulsivitet. Vi skal ikke ha et langt saksintervju som blir kjedelig, sier Eirik.

De har hatt én sending, og planlegger minst fem sendinger til annenhver tirsdag fremover. Neste sending er altså i morgen, tirsdag 29. januar.

- Flott samarbeid    

Tjenesteleder for Oppfølgingstjenester rus og psykisk helse i Kristiansand kommune, Olaf Haugen, har ansvar for tilbudet Rask psykisk helsehjelp der Ann Birgithe har sin daglige jobb. Han er veldig glad for at Eirik og Ann Birgithe har fått til disse radioinnslagene.

- Det er flott at NRK Sørlandet ser denne muligheten til å ta dette temaet på lufta til glede og nytte for folk flest. Vi er også veldig glade for at Ann Birgithe klarer å ta sin faglighet som psykolog inn i et radiostudio.- De er flott at de to klarer å formidle så viktige ting på en slik måte at det treffer godt og bredt, sier han.

Kontakt for media     

Ann Birgithe Solheim Eikhom
Psykolog i Rask psykisk helsehjelp
901 71 146

Forfatter: Børge Røssaak Nilsen
Publisert: 28.01.2019 09:33
Sist endret: 28.01.2019 13:38

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?