Gå til hovedinnhold

Pris for byutvikling og satsing på kvalitet

Statsråd Monica Mæland og juryleder Erling Dokk Holm var rause med godordene da ordfører Harald Furre 18. juni fikk utdelt beviset på at Kristiansand er årets mest attraktive by.

Kvalitet og tydelig satsing

Juryleder Erling Dokk Holm og statsråd Monica Mæland hadde med seg mange godord om utviklingen av Kristiansand sentrum. Ordfører Harald Furre tok imot prisen på 250 000 kroner. (Foto: Ragna Marie Henden) Juryleder Erling Dokk Holm ga honnør til Kristiansand både for en tydelig satsing på utvikling av sentrum, og for at det er meget høy kvalitet på det som bygges i sentrum.

– Byen er finere enn noen gang. Juryens arbeid handler om å promotere nyutvikling og bærekraft. Den gode gammeldagse bymodellen er den mest robuste vi har, det er noe som gir oss mangfold. En by uten folk som bor i byen, er ikke en by. Dere har klart å satse på kvalitet, ikke bare i det som bygges, men også i prosesser. Det er mange steder i landet det bygges dårlig. Slik er det ikke her i Kristiansand. Her ser vi moderne boligbygging som fungerer utrolig godt. Bygningene kommer til å stå i mange hundre år. Det skal dere være stolte av, sa juryleder Erling Dokk Holm i forbindelse med prisoverrekkelsen.

Jurylederen gledet seg også over arbeidet med å knytte Universitetet og sykehuset tettere på sentrum, og utpekte også Kristiansand til en pioner på kulturdrevet byutvikling.

– Det er på vei til å bli veldig bra i Kristiansand. Kulturtilbud betyr mer og mer når man bestemmer seg for hvor man skal bo. Når man er i en by, er det noe man merker. Man opplever veldig sterkt at det er mennesker og aktivitet i gatene i Kristiansand. Tusen takk Kristiansand, jeg er virkelig glad for at dere fikk prisen. Det var egentlig ingen tvil. Det var ikke vanskelig. Gratulerer med dagen, sa juryleder Erling Dokk Holm.

Hør og se statsråden og jurylederen

Snuoperasjon

Kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland overrakte prisen til ordfører Harald Furre. (Foto: Ragna Marie Henden) Det var kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland som overrakte statens pris for årets attraktive by 2018 til ordfører Harald Furre. Det skjedde under en folkefrokost på Torvet der det var dekket til 300 mennesker, og der blåsere fra Kristiansand Symfoniorkester var med på å skape feststemning.

– Gratulerer med dagen. Jeg er veldig glad for å være her for å gi prisen for attraktiv by 2018 til Kristiansand. Det er gode grunner til at Kristiansand vant. Her har politikere og ansatte stått i spissen for en snuoperasjon av det som så ut til å bli en negativ trend med mange etableringer utenfor bykjernen. Her har næringslivet og mange andre bidratt. Det er i fellesskap man får til en slik utvikling. Dere har jobbet hardt og målrettet for å knytte den gamle sentrumskjernen sammen med etterkrigstidens utbygging. Dere er i ferd med å fjerne bilene fra gateplanet, antall innbyggere i sentrum skal dobles, det er veldig bra. Vi vet at flere går og sykler, det gir bedre omgivelser og bedre miljø. Dere har også blitt årets sykkelby, gratulerer med det, sa statsråd Monica Mæland.

Hun trakk også fram Bystranda, og at kommunen har vært viktig i arbeidet med å få på plass mindre og mer uformelle engasjementer rundt om i byen.

Prisen består av en plakett, et diplom og 250 000 kroner.

Inspirerer til fortsatt innsats

Kommunal og moderniseringsminister Monica Mæland hadde en byvandring sammen med blant andre plan- og bygningssjef Venke Moe (t.v.). Til høyre statssekretær Aase Marte Horrigmo, tidligere politisk sekretær for ordfører Harald Furre. (Foto: Svein Tybakken)En stolt ordfører tok imot prisen.

– Tusen takk for prisen. Plakettene skal henge på et fint sted og minne oss om at vi fått en pris som skal være en inspirasjon til å fortsette utviklingen av byen. Det å utvikle byen er en diskusjon og prosess. Det er viktig at mange ønsker å skape en enda mer attraktiv by i årene som kommer, sa ordfører Harald Furre.

Han minnet om at byutvikling er et fellesskapsprosjekt.
– Vi politikere kan vedta planer, men planene skal fylles med innhold. Vi trenger alle som er med på å fylle de med innhold, sa Furre.

Stolt rådmann

Kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland studerte bymodellen av Kristiansand og diskuterte byutvikling med ordfører Harald Furre og rådmann Ragnar Evensen. (Foto: Svein Tybakken) Rådmann Ragnar Evensen takket også private aktører, politikere og ansatte i kommunen og andre aktører som på ulikt vis bidrar i utviklingen av byen.
– Jeg er stolt, for meg er dette er stor dag. Begrunnelsen for at Kristiansand får prisen er helt fantastisk. Den treffer på det vi har jobbet for i lang tid, den setter fokus på kvalitet i byutviklingen. Vi har jobbet utrettelig med å være en attraktiv by. I flere kvadraturplaner har vi bevisst lagt inn flere aktiviteter i Kvadraturen. Vi har også fått lagt inn aktiviteter som ofte legges utenfor sentrum, inn i byens sentrum, sa rådmann Ragnar Evensen.

Byvandring

Åååh, jåbæ midt i byen!? Får de stå i fred også?Statsråd Monica Mæland var imponert over urte-, bær-, og frukthagen ved Strandpromenaden parksjef Aase Margrethe Hørsdal viste henne. (Foto: Svein Tybakken)

Etter markeringen på Torvet, fulgte en byvandring via Teateret Kristiansand (det tidligere Agder Teater) i Kongens gate, Portalen ved festningen, videre langs Strandpromenaden og til Tangen videregående skole.

Juryen

Disse sitter i juryen for statens pris for bærekraftig by- og stedsutvikling: 

  • Erling Dokk Holm: førsteamanuensis ved Høyskolen Kristiania. Bosatt i Oslo. Juryleder.
  • Peter Butenschøn: arkitekt og rådgiver i arkitektur og byplanlegging. Bosatt i Oslo.
  • Heidi Ramsvik: rådgiver i stedsutvikling i Nordland fylkeskommune. Bosatt i Bodø.
  • Ulrika Staugaard: delvis privatpraktiserende arkitekt og ansatt i Statsbygg. Bosatt i Akershus.
  • Elisabeth Sjo Jespersen: tidligere daglig leder i Grønn By Stavanger. Bosatt i Hafrsfjord, Stavanger.
  • Michael Fuller-Gee: sjefsarkitekt-byplanlegger Arendal. Bosatt i Arendal

Juryens begrunnelse

Juryleder Erling Dokk Holms kronikk i Aftenposten

Flere bilder på kommunens Facebook-side

 

 

Forfatter: Ragna Marie Henden (foto) og Svein Tybakken (foto), Stein Otto Daatland (film) og Jon Sverre Karterud (tekst)
Publisert: 18.06.2018 15:00
Sist endret: 15.01.2019 16:47

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?