Gå til hovedinnhold

Prinsesse Ingrid Alexandras bunad ferdig

Kristiansands fødselsgave til HKH Prinsesse Ingrid Alexandra – Vest-Agder-bunad fra barn til voksen, er fornyet og ble i går levert fra Wandas systue til ordfører Harald Furre.

Glad og stolt

Kristiansands ordfører Harald Furre og «sydame» Wanda Paslawski Grindheim med HKH Prinsesse Ingrid Alexandra nye bunad. Foto: Svein Tybakken – Vi er nå svært glade for at Vest-Agder-bunad nummer to til prinsesse Ingrid Alexandra er tilpasset prinsessen som nå er 12 år gammel. Det var naturlig å gi en Vest-Agder-bunad til bysbarn og kronprinsesse Mette-Marits datter da hun ble født 21. januar 2004. Vi er også selvsagt svært stolte over Prinsessens tilknytning til Kristiansand og glade for at tronarvingen skal bære bygaven og Vest-Agder-bunaden ved passende anledninger fremover, sier ordfører Harald Furre.

– Vi får håpe at vi får se henne i den nye stasen allerede til 17. mai, kommenter en smilende Wanda Paslawski Grindheim. Hun har sydd både den første Vest-Agder-bunaden og den nye. Den siste hempen i forkledet til den nye ble sydd fast mens byens ordfører ventet på å se folkegaven ferdig.

Wandas systue

– Det er et ærefult oppdrag å få lov til å sy kanskje så mye som tre bunader til prinsesse Ingrid Alexandra, sier Wanda Paslawski Grindheim. Foto: Svein TybakkenWanda Paslawski Grindheim har sin egen «Wandas systue» i Kristiansand og ble kontaktet av daværende ordfører Jan Oddvar Skisland og hans kontor i 2004 om å sy bunad som folkegave til tronarvingen. Den første bunaden ble overrakt da Ingrid Alexandra var i 3-4-årsalderen.

– Hun var her i august i fjor og tok mål. Prinsessen er jo blitt 12 år, så det var nok på tide med ny. Vi fikk startet prosessen. Det tar jo litt tid å sy en bunad. Så har jeg måttet vente litt til at det skulle passe kronprinsfamilien og prinsessen å komme og prøve. Det gjorde hun nå like etter påske og i dag er den helt ferdig, sier en glad og kry Wanda Paslawski Grindheim.

– Ja, jeg må jo si at det er spesielt og et ærefullt oppdrag for meg, sier Wanda. Men hun understreker at hun legger sjela si i alle bunadene hun syr.

Bunaden

Maljene er plassert og klar til å sys fast i ulldamask-vesten som tilhører bunaden til HKH Prinsesse Ingrid Alexandra. Foto: Svein TybakkenBunaden består av vevd stripestakk i ull, linforkle, brudeskjorte i lin og vest i ull-damask. I tillegg er det håndvevde seler og linning. Sølvet er produsert av Hasla i Mandal og består av gravert halsknapp, mansjettknapper, halsring, hjertesølje, maljer og snortrekk.

Forfatter: Svein Tybakken
Publisert: 27.04.2016 13:35
Sist endret: 15.01.2019 16:47

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?