Gå til hovedinnhold

Parkvesenet skilter ekstra mot skogbrannfaren

På grunn av mange utenlandske bobilturister, skilter parkvesenet i Kristiansand kommune nå skogbrannfare på flere språk.

Ikke oppmerksomme

Soneleder Tor Fredrik Axelsen og fagarbeider Jan Govert Timenes i parkvesenet setter opp skilt med brannfare på engelsk, tysk og norsk på Odderøya. Foto: Svein Tybakken
– Det kan se ut som om utenlandske turister ikke har fått med seg at det er stor skogbrannfare i naturen vår. På Odderøya ble det nylig observert noen som tente opp bål. De var ikke oppmerksomme på brannfaren. Så tørt som det er nå, skal det ingenting til for å sette skog og kratt i brann, sier soneleder Tor-Fredrik Axelsen, som sammen med alle de andre sonelederne har fått i oppdrag av ledelsen i parkvesenet om å være ekstra på vakt mot brannfaren.

Axelsen er bekymret for Odderøya, som blant annet er hans ansvarsområde. Mange utenlandske turister velger å sette bobilene sine her. Flere har også slått opp telt ulovlig på de attraktive og bynære arealene. Tilsvarende skilt som på Odderøya er nå satt opp i Baneheia, i Jegersberg og på Hamresanden.

Flere språk

Slik ser skiltet ut som parkvesenet setter opp på Odderøya og andre friluftsområder i Kristiansand i disse dager.– Det er jo skiltet med camping forbudt, men nå må vi bli enda tydeligere på å gjøre turistene oppmerksomme både på campingforbudet og brannfaren. Derfor setter vi opp skilter med både engelsk, tysk og norsk tekst, sier Axelsen.

– Det er flott at mye folk bruker naturen i nærheten av byen. Jeg har absolutt inntrykk av at de fleste er veldig opptatt av brannfaren og er på vakt, sier sonelederen med ansvar kommunale friluftsområder. Han viser blant annet til en situasjon i Baneheia der et par ungdommer sist uke tente opp en grill.

– I følge avisen ringte badegjester i Stampa med en gang og det tok ikke lang tid før politiet var på plass. Så jeg tror og håper vi skal unngå alvorlige brannhendelser i marka vår, sier soneleder Tor-Fredrik Axelsen i det han sammen med fagarbeider Jan Govert Timenes skrur opp store, gule brannfare-skilt på tre språk på Odderøya.

Ikke tilrettelagt

Det er populært for bobilturistene å stå på Odderøya. De betaler ordinært parkeringsgebyr. Raymond Solaas i  Kristiansand Parkering åpner for at en tilrettelegging må til. Foto: Svein Tybakken
Kristiansand Parkering har samarbeidet med parkvesenet om å hindre bobil-campere å innta plener og friarealer på Odderøya.

– Området er veldig populært og er pekt ut som velegnet sted på nettsider for bobilcampere. Med vi har ikke tilrettelagt spesielt for bobiler, verken på Odderøya eller andre steder i byen. Foreløpig er bobilcampere henvist til campingplassene. Mange parkerer likevel på ordinære parkeringsplasser og betaler for seg. Eller de står på p-plasser i båthavnene. Men det er ikke ideelt, sier leder for Kristiansand Parkering, Raymond Solaas

– Det er også forbundet med brannfare når bobiler står for tett.  Bobiler kan også virke privatiserende, noe som absolutt ikke er ønskelig på offentlige parkeringsplasser, sier Solaas, som forstår kritikken for manglende tilrettelegging som er kommet i mediene i sommer.  

– Vi vil nok måtte ta en intern vurdering i kommunen på om vi bør sette i verk noen tiltak for å bedre forholdene for bobiler, sier Solaas.

Kontakt for mediene

Tor-Fredrik Axelsen, soneleder friluft: Tlf  970 50 091

Forfatter: Svein Tybakken
Publisert: 27.07.2018 12:32
Sist endret: 15.01.2019 16:47

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?