Gå til hovedinnhold

Parkvesenet sår erteblomster for bier

Parkvesenet i Kristiansand kommune har nå startet å så erteblomster som skal tiltrekke seg bier og pryde blomsterbyen til sommeren.

Erteblomster for biene

- Her har vi sådd de første erteblomstene i gartneriet, til glede for bier og innbyggere, sier Jeanette Büsing, nestleder i gartneriet i parkvesenet i Kristiansand kommune. Foto: Ragna Marie Henden

– Erteblomster er bievennlige planter med populære blomster for biene. De har lang voksetid, så erteblomster er noe av det første vi har sådd for sommeren, sier Jeanette Büsing, nestleder for gartneriet i parkvesenet i Kristiansand kommune. Hun viser frem små grønne erteblomstspirer i parkvesenets gartneri på Lund. Her er det varmt og godt, og lukter nydelig jord og sommer.

I gartneriet jobbes det nå for fullt med å forberede blomsterprakten i Kristiansand.

– Parkvesenet kjøper noen ferdige småplanter, men vi synes det er ekstra gøy å så egne planter som får en naturlig vekst hos oss i sitt eget tempo, og uten tilsetning av vekstfremmende stoffer, forteller Jeanette.

Parkvesenet ønsker også å plante mer spiselige nyttevekster, og jobber stadig for å pynte byen på en mest naturlig måte. De bruker norsk plantejord, kjøper stiklinger fra norske gartnerier som videredyrkes, og sår egne planter.

Sår sjeldne planter

Erteblomster er slyngplanter som gjerne må støttes opp mot noe. Her er de første spirene til planter som skal pryde byen i sommer.

– Det er flere år siden vi har plantet erteblomster til pynt i byen. Det er en gammel og god sort som vi gjerne vil bruke mer av. Både fordi den er populær blant biene, og så lukter blomstene veldig godt, sier Jeanette.

– Etter hvert vil vi også så kjempeverbana, stemor og ringblomster, oregano og timian som er populære blant biene, og løvemunn som er en favoritt blant humler, forteller Jeanette.

– Vi i parkvesenet bruker også plantesorter som ikke er så vanlige lenger. Vi sår gjerne blomster som du ikke finner på hagesentrene i dag. Vi sår blant annet tobakksblomst, kjempeverbena, klokkeranke, cleome og amaranthus, som er fine gamle sorter, sier Jeanette, som ønsker både ansatte i kommunen og innbyggere velkommen innom til å få råd og tips. Fra 1. mars kan du også kjøpe planter her.

Tips fra parkvesenet

– Jeg vil gjerne oppfordre folk til å så selv hjemme, sier Jeanette entusiastisk. – Du kan starte å så hjemme nå i slutten av februar.  Bare pass på at frøene i jorda får nok lys og god og varm temperatur. Kanskje må du ha noe tilleggslys før dagslyset blir enda lengre. Det å så planter og dyrke fram egne blomster og nyttevekster er godt for helsa, insekter og naturen generelt, oppfordrer Jeanette.  

– Krydderplanter som oregano, timian og lavendel er fine for biene. Men krydderplantene klipper vi ofte til bruk i maten før de får blomstre. Her vil jeg oppfordre til å også ha en krydderplante som får blomstre for biene og andre insekter. De elsker denne typen blomster, sier gartneren. 

Humlekunst på veggen

Jeanette viser stolt fram kunsten på veggen i gartneriet. Det er kunstner Arne Wilhelm Tellefsen som har malt kirsebærblomst og en humle på veggen.

Ønsker du å gjøre noe mer for bier og insekter, så sett gjerne opp et insektshotel. Har du stor hage kan du så en blomstereng. Insektshotel har parkvesenet selv satt opp i nyttehagen i Tresse.

Om insektshotellet i Tresse

– Naturen har de beste tilholdssteder for insekter under lauv og i sprekker i råtnende trær og greiner. Dette er naturens økosystem, så det å rydde vekk visne blader og greiner ødelegger noe av dette. I bysentrum må vi holde det noenlunde ryddig, men vi supplerer med nyttevekster, bievennlige planter og prøver å legge til rette for et godt økosystem, forteller nestlederen i parkvesenets gartneri.

Nå ser hun frem til å fylle alle såbenkene i gartneriet med sommerblomster for byen og innbyggerne.

– Jeg oppfordrer alle til å bidra for miljøet. Vi får stadig mer informasjon om hvordan naturen ødelegges. Vi mennesker tar for mye plass og bruker for mye kunstig. Her må vi skjerpe oss, og jobbe for å leve mer i pakt med naturen, sier en engasjert nestleder for gartneriet i parkvesenet i Kristiansand kommune.

Kontakt

Jeanette Büsing, nestleder i gartneriet i parkvesenet i Kristiansand kommune, mobil: 979 79 939

Parkvesenets gartneri på Lund åpner for salg 1. mars, mandag - fredag fra klokken 07.00 - 14.30.

Forfatter: Ragna Marie Henden
Publisert: 13.02.2019 15:16
Sist endret: 13.02.2019 18:17

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?