Parksjef Svein Ole Breland går av

Svein Ole Breland har sin siste arbeidsdag fredag 29. april. Da har han vært parksjef i over 22 år.

Blomsterbyen

Parksjef Svein Ole Breland takker av etter mer enn 22 år i sjefsstolen

Parksjef Svein Ole Breland kan se tilbake på mange store utviklingsprosjekter som han har vært ansvarlig for.

– Jeg begynte i Kristiansand kommune i 1979 og ble parksjef i 1994, sier den blide mannen og tenker tilbake på den utviklingen av byrommet som han har fått være med på.

Mange forbinder ham med blomsterbyen. Også strandpromenaden, med Bystranda i ene enden, er stemplet med navnet hans. Han er likevel snar til å understreke at mange av de synlige og vellykkede prosjektene som byens befolkning nyter godt av har kommet i stand ved hjelp av samarbeid med forskjellige andre instanser. Men parkvesenet har stått for mange av planene.

– Når det gjelder Otterdalsparken, med Kjell Nupens skulpturer, var parkvesenets plan for området allerede ferdig da Nupen ble invitert med på prosjektet. Midler fra byjubileet i 1991 gjorde det mulig å invitere den kjente kunstneren til å lage skulpturer knyttet til bassengene og fontenene. Det var den forrige parksjefen, Kjell Lyngseth som foreslo å la Kjell Nupen bidra til utformingen av parkanlegget, sier Breland.

Han nevner samarbeidet med småbåthavna som et godt og vellykket prosjekt. I samarbeid med småbåthavnas Svein Inge Larsen ble det utviklet en felles plan for småbåthavn og gjestehavn i Otterdalsanlegget.

– Det arbeidet ble belønnet med en «Sjøen for alle»-pris i 1987, minnes Breland, og mener at plaketten nå henger i seilforeningens lokaler i gjestehavna.

Strandpromenaden

Strandpromenaden har vært et langvarig prosjekt. Breland forteller at planene om å etablere en tilgjengelig strandpromenade ble unnfanget allerede av den markante parksjefen Kristian Krafft som var parksjef i Kristiansand i 40 år fra 1938.

– Strandpromenaden har blitt bygget sten på sten over lang tid, ja! Men da vi fikk midler i forbindelse med byjubileet i 1991, ble det litt mer fart i sakene. Og så må vi ikke glemme Otra. Parkvesenet har aldri glemt elvepromenaden, men det har vært lite fokus og lite penger til å gjøre så mye der – foreløpig, sier Breland, stadig med tanke for å utvikle byrommet.

Svein Ole Breland forteller at da de begynte å sette ut palmer på bystranda var det en del skepsis både fra befolkningen og innad i parkvesenet.

– Men nå er det blitt et varemerke for sommerbyen Kristiansand, smiler Breland, og forteller videre:

– Faktisk har en god del av det vi har gjort her i Kristiansand blitt tatt etter av andre byer, som utplanting av sommerblomster i stor stil. Vi har vært i forkant med mange av de ideene som har blitt populære, sier den avtroppende parksjefen med et smil. Et stolt smil.

Grønn by

Han legger til at nå handler det mye om «grønn by», om by-hager, nytteplanter i byrommet: Frukttrær, bærbusker og andre vekster. Dette er noe som kommer mer og mer.

Han snakker om grønn terapi, et samarbeid med Kirkens bymisjon om utsetting av forskjellige typer plante-kasser i byrommet, flere nye prosjekter. Svein Ole Breland har slettes ikke sluttet å tenke langsiktig og fremtidsrettet for byen, selv om han nå takker av som parksjef og blir pensjonist.

Ikke alt går alltid helt etter planen for en som er utålmodig og har gjennomføringsevne.

– Det var mens vi holdt på med Bystranda ... så måtte vi gjøre noen grep for å holde på sanden ... og satte i gang med å bygge en kanskje litt i overkant stor molo ute ved NRK-bygget ... uten at vi hadde søkt ... og da måtte jeg stå skolerett for byutviklingsstyret som vedtok at vi måtte fjerne den ...

Breland flirer litt beskjemmet, og forteller at det ble en orden på det til slutt.

– Jeg benytter anledningen til å takke alle mine samarbeidspartnere i kommunen for et godt samarbeid. Jeg har virkelig trivdes her, og er stolt og glad for å ha hatt så mange flotte kolleger. Og her i Rådhuskvartalet har vi fått det veldig fint – det er enkelt å komme i kontakt med folk, og det ser jeg på som en nødvendighet i jobben. Ja, privat også, forresten, sier parksjef Svein Ole Breland før han fredag går ut døra for siste gang som parksjef i Kristiansand kommune.

Forfatter: Bjørn Amundsen
Publisert: 25.04.2016 08:43
Sist endret: 07.12.2017 17:05