Gå til hovedinnhold

Overrakte rådmann-portrett

Maler og grafiker Inger Saltaag overrakte 4. juli portrettet av tidligere rådmann Tor Sommerseth til Kristiansand kommune.

Rådmann i 16 år

Maler og grafiker Inger Saltaag overrakte portrettet av tidligere rådmann Tor Sommerseth til kulturdirektør Stein Tore Sorthe i Kristiansand kommune.

Sommerseth gikk av som rådmann for halvannet år siden. Inger Saltaag vant en lukket konkurranse om å lage portrettet.

I forbindelse med kommunesammenslåingen skal Anders Sletvold Moe skape et nytt veggmaleri i hele Rådhusets første etasje, et kunstverk som skal speile den nye kommunen. Portrettene av Kristiansands ordførere og rådmenn, som tidligere hang i Rådhuset, er derfor tatt ned. Disse vil i løpet av høsten flyttes til Rådhuskvartalet. Maleriet av Tor Sommerseth vil da få en plass sammen med disse.

– Rådmannen så ut til å være fornøyd med bildet, så da håper jeg at også kommunen blir fornøyd. Jeg ville plassere ham i en litt verdig stol sånn at det ble en verdighet over hans virke som rådmann i 16 år, som er ganske lang tid. Ellers har jeg formidlet hans utseende på en måte som er min måte å se på. Jeg formidler fargen med lyset inn i fra vinduet, hvor ansiktet mot ham er i lyset slik at man ser at det er litt gult gjenskinn av lyset på den ene siden, og også sånn at det varme kommer på den andre siden. Dette formuleres på en måte hvor kaldt og varmt i fargetonen kommer fram. Det er en måte jeg tenker på. Jeg ville også gjerne at det ikke bare skulle være et portrett, det skulle også være et maleri. Det syns jeg det har blitt. Lyset kommer også bak stolen. Jeg har også tenkt komplementært i fargen, hvor det røde er bak og det grønne i stolen kommer foran, sånn at det skaper en romvirkning. Jeg har gjort det litt sterkere i fargen. Som regel når jeg maler, gjør jeg fargen sterkere enn jeg ser den. Det har noe med mitt temperament å gjøre, sier Inger Saltaag.

Rolig og tenkende

Inger Saltaag pakker inn portrettet av Tor Sommerseth, som var rådmann i Kristiansand i 16 år.

Hun ønsket også å uttrykke noen av Sommerseths særpreg; ro og ettertenksomhet.
– Han har et tenkende uttrykk, og måten han holder hendene på gir en fin ro over bildet. Han ville ikke ha slips og hvit skjorte, han ville fremstå mer alminnelig sånn det er naturlig for ham. Måten jeg har løst genseren på er ganske fri. Men du ser tydelig at her er det kaldt lys, og her er det varmt. Det er sånn jeg tenker, og det er noe som kom fra Matisse. Den lovmessigheten som kom ifra Matisse ble videreført til norske kunstnere. Det var en lovmessighet som stemmer med naturen, men som kanskje er forsterket, sier Saltaag.
Maleren og grafikeren er utdannet ved Statens Håndverks- og Kunstindustriskole og Statens Kunstakademi. På håndverks- og kunstindustriskolen hadde hun Egil Weiglin som lærer. Han hadde i sid tid vært elev hos Axel Revold, som hadde vært elev hos Henri Matisse i Paris.

Fargerikt

Det var kulturdirektør Stein Tore Sorthe som takket og tok imot maleriet på vegne av kommunen.

– Din skisse skilte seg veldig ut fra de andre som var med i konkurransen. Jeg syns det er spennende med et så fargerikt portrett. Det er lett å kjenne ham igjen, og jeg blir veldig fasinert av dette. Som du sier, er han en veldig tenkende og rolig person. Dette portrettet får absolutt fram disse sidene ved Tor. Han var ikke selv hundre prosent sikker på om det skulle være så mye farger, men vi anbefalte ham det, sa kulturdirektør Stein Tore Sorte da han tok imot portrettet.

Forfatter: Jon Sverre Karterud
Publisert: 05.07.2019 15:26
Sist endret: 12.07.2019 09:33

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?