Gå til hovedinnhold

Opplevelser på biblioteket 2019

Kristiansand folkebibliotek, Vågsbygd bibliotek og Hellemyr bibliotek tilbyr en rekke ulike arrangementer for barn, ungdom og voksne. Her finner du en samlet oversikt over alt hva som skjer dette året.

Mangfold av arrangementer

 På biblioteket kommer folk inn i alle aldre for å få hjelp og informasjon, finne litteratur, bruke internettmaskinene, kopiere, lese aviser og tidsskrifter, bruke lesesal og grupperom, eller rett og slett bare for å møtes. Bildet er tatt fra Kristiansand folkebibliotek. Foto: Helge Dyrholm

– Biblioteket har et mangfold av arrangementer for barn ungdom og voksne både på hovedbiblioteket og ved Vågsbygd bibliotek. Vi tilbyr alt fra samfunnspolitiske og litterære problemstillinger belyst av dyktige forfattere, journaliser, kunstnere, samfunnsaktører og akademikere, til praktiske kurs og tilbud om veiledning i bruk av dataverktøy. Vi er også et sted der alt fra ideelle organisasjoner til næringslivet kan gjennomføre sine program, sier biblioteksjef ved Kristiansand folkebibliotek, Anne Kristin Undlien.

Under finner du en oversikt over kommende arrangementer og kurs ved Kristiansand folkebibliotek (hovedbiblioteket), Vågsbygd bibliotek og Hellemyr bibliotek. (Med forbehold om endringer). Oversikten vil bli oppdatert etterhvert som nye arrangement og kurs blir tilgjengelige.  

Mer informasjon om kommende arrangementer og bibliotekenes åpningstider finner du på nettsiden til Kristiansand folkebibliotek

Du kan også følge Kristiansand folkebibliotek på Facebook, og følge Vågsbygd bibliotek på Facebook

Hovedbiblioteket

Onsdagsfilm

Hver onsdag kl. 13:00-14:30 viser hovedbiblioteket barnefilm i arrangementsrommet. Tilbudet er gratis, og åpent for alle. Barnehager som ønsker å komme på onsdagsfilmen oppfordres til å sende en e-post til post.folkebibliotek@kristiansand.kommune.no  med antallet slik at biblioteket får satt frem riktig antall stoler.

Oversikt over onsdagsfilmer våren 2019.

Fredagslunsj

Program for våren:

1. mars: Forfatteren Benedicte Meyer Kroneberg er fra Hisøy utenfor Arendal. Fra sommeren 2017 bodde hun i Singapore og jobber på et krisesenter. Erfaringene derfra ligger til grunn for romanen Der det brenner, om skogbranner og kvinnemishandling i Indonesia, men også om rusmisbruk og hjerteinfarkt i Norge. En intens fortelling, som Meyer Kroneberg forteller om i samtale med Mirjam Kristensen.

8. mars: Den mektige olje- og ørkenstaten Saudi-Arabia har et frynsete rykte. I nyhetene hører vi om myndighetenes drap på en brysom journalist og om et bestialsk straffesystem. Ina Tin har lang erfaring fra Amnesty International, som regimet i Riyadh betrakter som en terroristbevegelse. Tin har skrevet boka Sverdet og stemmene. På kvinnedagen forteller hun om forholdene for kvinner i det lukkede landet i en samtale med Randi Berge Wandrup.

15. mars: «– Hva er vitsen med å slite og streve på skolen bare for å få seg en jobb og et hus og noen barn og så fortsette å slite helt til man dør.» Slik åpner Nina Lykkes roman "Nei og atter nei" Det er den tretten år gamle sønnen til hovedpersonen Ingrid som spør.

På fredagslunsjen vil Nina Lykke snakke med Irene Gressli Haugen om hvordan blir tilfreds med ett liv, når en har tilbud om så mange alternative liv? Hvordan holde ut hverdagen, når en hele tiden presenteres for venners ferier og lykkehistorier og hvordan holde ut et ekteskap, et familieliv, når det er så mange uprøvde alternativ tilgjengelig? Hvordan være fornøyd? Og når er det på tide å si nei og atter nei!

22. mars: Takket være den eksentriske legen Reidar Wennesland (1908-1985) som bodde i San Francisco store deler av livet, er Kristiansand eier av den største samlingen såkalt beatkunst fra etterkrigstida utenfor USA. Det meste befinner seg i dag på universitetet. Kunsthistorikeren Frida Forsgren har studert disse bildene og den fargerike bakgrunnen for dem. Hun forteller i en samtale med Mirjam Kristensen.

29. mars: Bjørn Hemmer om Hamsun i Kristiansand. At Knut Hamsun bodde og skrev både i Grimstad og Lillesand, er viden kjent. Men hva med Kristiansand? Nobelprisvinneren oppholdt seg i byen ved to viktige anledninger, kan professor Bjørn Hemmer fortelle. Et av sine viktigste verk skrev han i byen. Dette er den eneste gangen det ble skrevet verdenslitteratur i Vest-Agder, forklarer Hemmer. Hvilket verk er det snakk om? Kom og hør.

5: april: Gjennom et liv som en av Norges mest kontroversielle filmskapere, men også som romanforfatter og debattant, har Vibeke Løkkeberg vært en profilert kunstner de siste 50 åra. Nå er hun aktuell med romanen Frokost på stupet, om et ektepar der mannen lider av uhelbredelig kreft, bygd på hennes egne erfaringer. En sterk og rørende bok, som Løkkeberg forteller om i samtale med Randi Berge Wandrup.

12. april: Brexit – England i full oppløsning. Hva skjer i England? Kaos og uvisshet herjer britisk politikk. Theresa May, den mest markante kvinnen i engelsk politikk siden Margaret Thatcher, forsøker å holde tømmene i et politisk løp som til tider virker helt løpsk og ute av kurs. Hvis noen har oversikt over situasjonen, må det være Jan Erik Mustad, som for andre gang på Fredagslunsj snakker med Randi Berge Wandrup om situasjonen.

26. april: Utdeling av Sørlandets litteraturpris. Den store, litterære festdagen er kommet. Fagjuryen og publikum har valgt hvilke bøker som er de beste fra året som har gått. En skjønnlitterær bok og et sakprosaverk er stemt fram og vil motta heder og verdig omtale fra våre prisutdelere. Det blir også musikalsk innslag.

Fredag 3. mai avsluttes Fredagslunsj semesteret med sjakkekspert og spesialisten innen russisk kultur og politikk, Atle Grønn. Etter Magnus Carlsens triumftog gjennom internasjonale mesterskap de siste åra, har flere og flere nordmenn hengitt seg til Kongenes spill. Få vet mer om sjakk enn professor i russisk, Atle Grønn. Med sine avisspalter og bøkene Sjakken eller livet? og Sjakkgeniene: Historien om verdensmestrene har han bidratt til å spre kunnskap og entusiasme på en folkelig måte. Han møter Fredrik Wandrup til en samtale om sjakkspillets fascinasjon og mysterier.

Hele vårens program finner du her.

Strikk & lytt

Hver torsdag kl. 13:00 fra 14. februar til 28. mars inviterer hovedbiblioteket til strikking og lytting i 2. etasje. Ta med deg strikketøyet ditt til biblioteket, og hør bibliotekets ansatte lese høyt fra gode bøker.

Åpent for alle og gratis.

Sted: Hovedbiblioteket, 2. etasje, lokalavdelingen.

Tegneserieworkshop

Hver fredag klokken 17:00-21:00 arrangerer hovedbiblioteket gratis tegneserieworkshop. Alle som vil er velkommen, og det er ingen påmelding. Siste workshop er 20. desember.

Språkkafé

Hver søndag frem til 28. april arrangeres det gratis språkkafé klokken 12:30-14:30. Nye og gamle brukere ønskes hjertelig velkommen innom til språkkafé og hyggelig prat over kaffekoppen.

Ønsker du å delta som frivillig? Kom gjerne innom for å se hvordan de jobber. Krav: du må snakke godt norsk. Du kan være kvinne, mann, ung, eldre – kafeen trenger dere alle. 

Spillklubben

Hver tirsdag klokken 17:30-22:30 arrangeres det spillklubb med flere ulike spill. Det er åpent for alle, og det krever ingen påmelding. Siste spillkveld er 17. desember. 

Book en dataveileder

På fredager i perioden 1. februar – 31. mai kan du booke en time med en av hovedbibliotekets veiledere på datalaben, og få hjelp med mange datarelaterte spørsmål.

Noen av emnene du kan få hjelp med er:

  • Sosiale medier
  • Nettbrett/telefon iPad/iPhone (Apple)
  • Nettbrett/telefon Android (Google)
  • Windows 10
  • Googles tjenester
  • Netthandel
  • E-bøker
  • Min Side – bibliotek

Mer informasjon og bookingsskjema finner du her

Kunstverksted for unge kreative

LES KUNST er et gratis kunst- og litteraturverksted for folk mellom 15 og 25 år, og er et møtested mellom byens utøvere og unge kunstinteresserte.

Årets verksted starter 6. februar med besøk av billedkunster Lasse Årikstad, kjent for å ha plassert velta bilvrak rundt om i Kristiansand sentrum.

LES KUNST er for deg som er interessert i maling, skriving, fotografi, dikt, tegning, bokbinderi, trykk, performance, tegneserier eller pop up bøker. Eller deg som bare vil henge sammen med andre som liker å uttrykke seg.

Verkstedet foregår 6 onsdager i februar og mars i Kunsthallen klokken 16:00-19:00.

Vårens program og påmelding finner du her

Vårens datakurs

Påmelding til vårens datakurs er nå åpen. Her blir det gjensyn med tidligere emner, og noen nye kurs. Første kurs arrangeres 5. februar, og her vil du lære om Min side – nytt biblioteksystem.

Kursene varer fra klokken 14:00-15:30, og hver person kan maks melde seg på 6 kurs av gangen. Påmelding gjøres i skranken i 2. etasje på hovedbiblioteket, eller ved å ringe 38 12 49 28.

Mer informasjon og kursoversikt finner du her. 

Klassikerklubben

12. februar er det klart for den første av i alt fire lesesirkler. Klassikerklubben er ikke en klubb du må være medlem av. Du trenger heller ikke melde deg på. Du leser den valgte klassikeren og møter andre som har lest den samme. En norsk forfatter introduserer verket og forfatteren; samtalen er så i gang.

Klassikerklubben arrangeres klokken 09:45-10.45 på følgende datoer:

12. februar: Karen Blixen – Drømmerne (fortelling i Syv fantastiske fortellinger) introdusert av Mirjam Kristensen
12. mars: Italo Calvino – Usynlige byer introdusert av Sigurd Tenningen
9. april: Shakespeare – Hamlet introdusert av Øyvind Berg
21. mai: George Eliot – Middlemarch introdusert av Annabelle Despard

Spill om spillet

16. mars klokken 15:00-22:00 arrangerer biblioteket spill om spillet. Vinner du, får du spillet med deg hjem. For barn og unge i alle aldre.

Fifa-turnering

23. mars klokken 15:00-20:00 arrangeres det gratis Fifa-turnering. Turneringen er åpen for alle, og her kan man vinne fine premier. 

Familieforestilling med Klovnen Knut

31. mars klokken 13:00-14:00 arrangeres gratis familieforestilling med Klovnen Knut. 

Påskeverksted

13.- og 14. april klokken 12:00-15:00 arrangeres gratis påskeverksted

Eggjakt

16. april klokken 12:00-19:00 er det klart for bibliotekets eggjakt. Premier til de som finner egg.

Fortellerteater med Kirsten Marcella Høeg

28. april klokken 13:00-14:00 arrangeres gratis fortellerteater med Kirsten Marcella Høeg

Sommerles

1. juni starter lesekampanjen for barn som varer fra 1.juni til 31.august. Meld deg på: sommerles.no. Mange fine premier. 

Vågsbygd bibliotek

Bokmerkeverksted

Hver lørdag fra februar til mai blir det aktiviteter for barn klokken 12:00-14:00.

Språkkafé

Hver lørdag klokken 12:00-14:00 arrangerer Vågsbygd bibliotek gratis språkkafé. Kafeen arrangeres hver lørdag frem til 23. juni, unntatt 20. april og 8. juni.

Språkkaféen passer for alle som vil øve seg på å snakke norsk, og for alle som kan norsk fra før og har lyst til å bli kjent med nye folk. Ingen påmelding, det er bare å møte opp. Velkommen! 

Strikkekafé

Hver mandag klokken 17:00-19:00 arrangerer Vågsbygd bibliotek strikkekafé. Kafeen arrangeres hver mandag frem til 4. juni, unntatt 22. april.

Spillkveld

30. januar, 28. februar og 27. mars klokken 17:00-20:00 arrangerer biblioteket gratis spillkveld. Her vil det bli servert litt snacks og deltakere spiller forskjellige spill.
Passer for spillere i alle aldre.

Hellemyr bibliotek

Påskeverksted

2. april klokken 15:00-17:00 arrangerer biblioteket påskeverksted

Filmverksted

7. mai klokken 15:00-17:00 arrangerer biblioteket filmverksted. Ta med mobil eller nettbrett. 

Buttonsverksted

4. juni klokken 15:00-17:00 arrangerer biblioteket buttonsverksted.  

Forfatter: Marte Krogstad
Publisert: 28.02.2019 10:00
Sist endret: 11.03.2019 14:42

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?