Gå til hovedinnhold

Opplev svevende kjoler i Aquarama

Torsdag 22. mars kl. 13.00 kan du se et svevende kunstverk i Aquarama. Kunstverket «Paper Dolls» av Elisabeth Haarr skal avdukes i forbindelse med at Aquarama fyller fem år. Feiringen inkluderer også underholdning og servering av gratis kaffe og kake.

Finaleverket skal avdukes

Åpningen av Aquaramas fem-årsjubileum markeres med avduking av kunstverket «Paper Dolls» av tekstilkunstneren Elisabeth Haarr. Avdukingen finner sted inne i vestibylen ved klatreveggen, og alle som ønsker er velkommen til feiringen torsdag 22. mars klokken 13.00.

Torsdag 22. mars klokken 13.00 skal leder for kulturstyret Terje Næss avduke kunstverket «Paper Dolls» som er laget av tekstilkunstneren Elisabeth Haarr. Kunstverket skal henge fra taket ved klatreveggen i vestibylen og består av tre store papirkjoler. Avdukingen er både en del åpningsfeiringen av Aquaramas fem-årsjubileum, og en markering av slutten på Aquaramas kunstplan.

Daglig leder i Aquarama, Unni Mesel er blant representantene i kunstkomiteen som utarbeidet kunstplanen. Etter fem år med temporære kunstverk nærmer finalen seg. Daglig leder i Aquarama, Unni Mesel.

– Nå har vi kommet til det femte driftsåret og skal avduke selve finaleverket. Jeg tror det kommer til å bli en veldig flott installasjon. Verket vil ikke være til hinder for klatreveggen, og vi er spent på hvordan det kommer til å bli. Kunstverket blir også en verdig avslutning og selve kronen på verket som markerer at kunstplanen til Aquarama er fullført, sier hun.

Etter avdukingen er det klart for underholdning av Tveit Union Musikkorps og danseshow med Spinn dansestudio. Det vil også bli servering av gratis kaffe og kake, og alle som ønsker er velkommen til å delta på avdukingen og feiringen. Kunstverket vil henge i vestibylen i Aquarama i ett år fra og med 22. mars.

Om kunstneren

Elisabeth Astrup Haarr (født 1945 på Hamar) er en av Norges mest sentrale og innflytelsesrike tekstilkunstnere. Som tekstilkunstner utfordrer hun både det tradisjonelle håndverkets historie og den klassiske estetikkens normer og regler. Hun er bosatt i Kristiansand, og utdannet fra SHKS 1963-67. Elisabeth debuterte på UKS' vårutstilling 1968, og deltok på Eksperimentell tekstilbiennale i Madrid og Barcelona 1969/70. Hun har professorkompetanse og har undervist ved Vestlandets Kunstakademi 1978-80 og ved Høgskulen i Sogn og Fjordane 1998. Hun har garantiinntekt siden 1995, og ble tildelt Ulrik Hendriksens minnestipend i 2000.

Vellykket kunstplan

Kunstplanen ble utarbeidet av representanter fra Aquarama, Kristiansand kommune, Agder kunstsenter og Asplan Viak. Daglig leder i Aqauarama og representant i kunstkomiteen, Unni Mesel er godt fornøyd med resultatet av kunstplanen.

– I utarbeidelsen av kunstplanen var vi opptatt av å slippe flere kunstnere til, og det har vi fått til. I løpet av disse fem årene har vi hatt et stort spenn fra inn- og utland med både unge, oppadkommende kunstnere, til de mer drevne og veletablerte kunstnerne. Vi er fornøyd med den kunstneriske utsmykkingen av bygget, og det har vært en spennende periode med godt samarbeid, forteller hun.

Tidligere kunstverk

Som en del av Kristiansand kommunes offentlige utsmykning, har det vært avsatt midler til tre permanente kunstprosjekter i Aquarama. Ett av prosjektene har vært et årlig temporært kunstverk fordelt over de fem første driftsårene. Den kunstneriske, permanente utsmykkingen består av 3 kunstprosjekt.

Prosjekt 1: «19 refleksjoner» av Nina Bang.

Den første store installasjonen var på plass i forbindelse med åpningen av Aquarama i 2013. Installasjonen består av 19 glass-spiler med ulikt fargespill som du kan se montert rundt hele bygget på utsiden.

Prosjekt 2: «Refleksjoner over vann» av Hanne Tyrmi.

Disse dråpene er et kunstprosjekt som du finner på veggen i kafédelen av vestibylen. Kunstverket fortsetter på utsiden med en dråpe øverst på ytterveggen, samt en sittestein utenfor vestibylen ved Bystranda.

Prosjekt 3 er temporære kunstverk fordelt over de fem første driftsårene. 

År 1:

På en vegg i foajeen kan du se kunstverket «Once upon a time in the west» av kunstner Shwan Dler Qaradaki. Verket består av trykk på aluminiumsplater og vegg, og er senere kjøpt ut av kunstneren for å kunne beholdes over tid.

År 2:

Ut mot Østre Strandgate har Aptum Kommunikasjon laget grafisk design til vindusflatene i idrettshallen.

År 3:

«Your Blue Ocean», performance av Laura B. Vallenes. Foto: Loop-by-Laura

År 4:

På utsiden av bygget står skulpturen «Rosa Testosteron» som er laget av Erik Pirolt. Skulpturen som skal forestille en hund har stått på sin plass siden sommeren 2016, og etter planen skal hunden få et nytt hjem før årets sommersesong.

År 5:

"Paper Dolls" av tekstilkunstner Elisabeth Haarr som avdukes i Aquarama 22. mars.

Firedagers feiring

Avdukingen av kunstverket inngår som en del av feiringen om at Aquarama fyller fem år i 2018. Feiringen går over fire dager fra torsdag 22. mars til søndag 25. mars.

Se fullt program her.

Kontaktperson for media

Daglig leder i Aquarama, Unni Mesel, e-post: unni@aquarama.no

Forfatter: Marte Krogstad
Publisert: 14.03.2018 08:41
Sist endret: 15.01.2019 16:47

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?