Gå til hovedinnhold

Offisiell åpning av nytt heisbygg

Onsdag 10. april var det klart for den offisielle åpningen av nytt heis- og trappebygg utenfor Christiansholm festning.

Offisiell åpning 

Flaggene var heist til topps da den offisielle åpningen av det nye heis- og trappebygget ble markert på Christiansholm festning onsdag 10. april. Foto Marte Krogstad

På Christiansholm festning var det klart for taler, snorklipping og fanfare når det nye heis- og trappebygget ble markert for offisielt åpnet. Kulturdirektør Stein Tore Sorthe ønsket alle velkommen. Han fortalte at dette var en spesiell dag som markerte et prosjekt som mange har jobbet mye med, og som de har ventet lenge på.

– Det er ikke bare en heis vi åpner i dag, men også en ny, unik kulturarena i sentrum av Kristiansand. Uten universell tilgjengelighet ville allmennheten ikke fått mulighet til å oppleve denne perlen i byen, sier han.

Kulturminne og kulturarena som er tilgjengelig for alle

Ordfører Harald Furre fortalte blant annet om prosessen bak heisbygget. Bak han står Ynglingeforeningens Musikkorps (YMK) som i forkant av talene hadde fremført musikalsk innslag. Foto Marte Krogstad

Prosessen fra ideer til ferdig løsning har vært lang. Ordfører Harald Furre kunne fortelle at han var veldig glad for å kunne markere heisbygget for offisielt åpnet.

– Å bygge et heisbygg ved siden av en festning fra 1672 er ikke enkelt, og prosessen har vært lang. Det er 20 år siden politikerne i Kristiansand fikk konkrete forslag til løsninger for hvordan dette skulle være. Det har vært mange diskusjoner om løsning, plassering, materialvalg og arkitektur. Tilslutt fant vi en løsning, og jeg gleder meg i dag. Kristiansand skal være en by for alle, og med det nye heisbygget får vi endelig et kulturminne og en fullverdig kulturarena som er tilgjengelig for alle, sier ordføreren.

Ordføreren gav også honnør til Amtedal & Hansen Arkitektkontor AS, antikvar Aase Bessesen hos Fylkeskonservatoren, PK Entreprenør AS og Norges Handikapforbund for deres engasjement, tålmodighet og innsats.

Klippet snoren sammen

Ordfører Harald Furre og Astrid Staalesen klippet snoren og erklærte festningen for ordentlig åpnet. Etter snorklippingen spilte YMK fanfare. Foto Marte Krogstad

Én person som han trakk spesielt frem var mangeårig leder av Rådet for funksjonshemmede i Kristiansand, Astrid Staalesen.

– Astrid har vært en utrettelig forkjemper for dette prosjektet og som skal ha en viktig del av æren for at vi i dag åpner dette flotte heisbygget, sier ordføreren.

Ordføreren inviterte deretter Astrid til å klippe snoren sammen med han for å markere åpningen av at festningen er nå tilgjengelig for alle.

– Helt magisk

Fra venstre: Astrid Staalesen, Harald Furre og Astrid Tvedten på plass i rotunden hvor markeringen fortsatte med mat og kake. Foto Marte Krogstad

Astrid Staalesen var første kvinne som tok heisen opp til rotunden i Christiansholm festning denne dagen. Hun kunne fortelle at det både var uvirkelig og magisk å oppleve at heisen endelig er ferdigstilt.

– For meg er det helt uvirkelig, og helt utrolig at dagen endelig har kommet. Dette har vært lovet så lenge, og blitt utsatt igjen og igjen, men da jeg traff tidligere rådmann Tor Sommerseth for ca. halvannet år siden sa han at det blir heis på festningen. For oss med hjul på er dette en gledens dag, og det å ta heisen opp var helt magisk, sier Staalesen.

Heisbygget stod ferdig i begynnelsen mars. Leder av Norges Handikapforbund i Kristiansand, Astrid Tvedten var den aller første som fikk prøvd den nye heisen.

– Det var fantastisk å komme opp å se den utsikten, det var utrolig flott, sier hun.

Blir enklere å arrangere

Festningen er et bygg som kan brukes til mange formål og kan leies av foreninger, bedrifter og enkeltpersoner til ulike arrangementer og merkedager. Fritidsetaten Vest forvalter bygget og har ansvar for utleie. De har også vært delaktig i prosessen med heisbygget.

– Vi har sett ut fra brukerperspektiv, og ikke bare universell utforming. Ved å ha en heis blir det så mye enklere å arrangere alt av arrangementer. Frakt av mat og utstyr er mye mer lettvint enn før, og bruken blir en helt annen. Dette er resultat av mye arbeid, og jeg er superglad for at det nå er på plass, sier enhetsleder for Fritidsetaten vest, Geir Jønsrud.

Forfatter: Marte Krogstad
Publisert: 10.04.2019 18:50
Sist endret: 10.04.2019 18:50

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?