Gå til hovedinnhold

Offisiell åpning av ny sykkelekspressvei

Fredag morgen 31. august ble den nye sykkelekspressveien gjennom Hannevika offisielt åpnet.

Offisiell åpning

F.v. fylkesordfører Terje Damman og varaordfører Jørgen Kristiansen åpnet den nye sykkelekspressveien. F.v. avdelingsdirektør Dagfinn Fløystad i Statens vegvesen og samferdselssjef Vidar Ose fikk æren av å holde snoren. Foto: Bjørne Jortveit. 
Fredag morgen var det klart for den offisielle åpningen av sykkelekspressveien som strekker seg fra Myrbakken til Kolsdalen. Fylkesordfører Terje Damman og varaordfører Jørgen Kristiansansen stod for snorklippingen og markerte at den 1,1 kilometer lange veien var åpnet. Like etter ble en rekke ivrige syklister sluppet inn på den nye traseen ned i Hannevika, og i retning Kristiansand.

Det var stor glede da den første puljen med syklister fikk prøve den nye sykkelveien. Foto: Bjørne Jortveit.

Fylkesordføreren stod for åpningstalen som fokuserte på hvor verdifull den nye sykkelekspressveien er for bydelen Vågsbygd. Terje Damman trakk også frem hvor viktig prosjektet er for beboerne i Hannevika-området ettersom det er den mest trafikkerte strekningen for syklister. Med den nye veien åpnet kan innbyggere ferdes trygt gjennom en undergang.

Skrøt av satsingen

Varaordfører Jørgen Kristiansen skrøt av satsingen på sykkel i Kristiansand. Han opplyste at det er ca. 15 mil med gang- og sykkelveier i byen, og minnet om at Kristiansand nylig ble kåret til Norges beste sykkelby.

- Kristiansand satser også på å være folkehelseby. Da er det å bygge denne sykkelekspressveien en veldig god investering, sa Jørgen Kristiansen.

Økt sykkeltrafikk

- Hittil i år har sykkeltrafikken forbi Nikkelverket har økt med 22 prosent i forhold til sammen periode i 2016. Dette til tross for det har vært et anleggsområde i to år. Når kommer det sikkert til å øke kraftig, spådde avdelingsdirektør Dagfinn Fløystad i Statens vegvesen.

Skal bygge busstopp

Kommunen har vært med i planleggingen av prosjektet i samarbeid med Statens vegvesen som gav hovedentreprenøren TT Anlegg skryt under åpningen. Alt som gjenstår nå er å bygge busstoppene ferdig, og om ca. to måneders tid vil anlegget fra Myrbakken til Nikkelverket være komplett.

Biltrafikken redusert med 1 prosent fra 2016

Fløystad hadde også andre svært interessante tall for personbiltrafikken gjennom bomstasjonene. Basert på de første 7 månedene i år og sammenlikning fra 2016 til 2018 er biltrafikken redusert med ca. 1 prosent. Det betyr ca. 500 færre passeringer per døgn med bensin/dieselbil. Dessuten er antall elbil-passeringer i samme periode økt med ca. 90 prosent til 5400 (2500 per døgn).

- Samlet kan dette bety nærmere 3000 færre passeringer per døgn med fossilbiler. Fremskrevet for et helt år kan det betyr ca. 1,1 mill. færre passeringer med fossilbiler. Nå må vi bare kjøre på og følge opp det gode arbeidet i regionen, sa Dagfinn Fløystad.

Forfatter: Bjørne Jortveit
Publisert: 31.08.2018 16:10
Sist endret: 15.01.2019 16:47

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?