Gå til hovedinnhold

Offisiell åpning av Makerspace Norway

03. mars åpner Makerspace Norway dørene til et kreativt miljø der du får tilgang til verktøy, maskiner og plass. Her kan du skape, dele kunnskap, bygge nettverk og realisere dine ideer.

Makerspace Norway

Bak Makerspace Norway står et helt team som jobber for å få på plass de siste tingene før den offisielle åpningen. Her er en del av teamet, samt samarbeidspartner fra Kristiansand kommune.  Fra venstre: næringsrådgiver Tina Abrahamsen i Kristiansand kommune, gründer Mike Troxel, kommunikasjonsansvarlig Henriette Falkum, ansvarlig for tre avdelingen Christoforos Schuff og koordinator Cassiana Martins.

I Vestre Strandgate 19 er arbeidet i full gang med å ferdigstille Makerspace Norway. Det er et fellesverksted som tilbyr medlemmer plass, verktøy og maskiner slik at du kan både lære å lage det du ønsker. Verkstedet er på totalt 800 kvm fordelt på to etasjer med egne verksteder til keramikk, trevirke, metallarbeid, tekstil, prototyper og elektronikk. I tillegg er det egen velkomstlounge, kursarena og utstillingsområde. Arbeidet startet høsten 2015 på initiativ fra gründer Mike Troxel.

– Ideen med Makerspace er å hjelpe alle mennesker uansett alder og erfaringsgrunnlag til å lage egne ting. Mange har et ønske om å lage noe eget, men mangler nødvendige verktøy. Dette ønsker vi å hjelpe til med, og her på verkstedet får man tilgang til en rekke maskiner, verktøy og materiale. Rammen rundt er et fellesskap hvor man får møtt mennesker med ulike bakgrunner og interesser. Så her kan man bygge nettverk, dele ideer og alle kan bli med enten de er nybegynnere eller erfarne, sa Mike Troxel.

Kommunal støtte

Da arbeidet startet i 2015 inngikk Mike Troxel et samarbeid med næring i by- og samfunnsenheten i Kristiansand kommune. Ideen ble også presentert for politikerne som var positive til Makerspace Norway. Nå er planen om å videreutvikle samarbeidet med både CoWorx og Agder Teater.

– I starten av planleggingsarbeidet var jeg i kontakt med næringsrådgiver Øyvind Laderund i Kristiansand kommune. Fra de fikk jeg midler til Makerspace og jeg har arbeidet tett med næring helt fra starten og frem til nå. De har vært veldig støttende og engasjert i dette, og det samme har bystyret og politikerne. Vi har også fått økonomisk støtte fra en rekke støttespillere. Nå er planen videre å samarbeide med CoWorx og Agder Teater fordi vi alle har samme visjon: bringe mennesker med like interesser sammen slik at de kan realisere ideer, sier gründeren.

Åpent hus

Verkstedet har sin offisielle åpningsdag fredag 03. mars, og holder åpnet hus 04.-05. mars fra klokken 12.00-18.00 begge dagene. Her kan alle som ønsker komme innom og få se nærmere på de ulike maskinene og verktøyene som er tilgjengelig. Blant disse er en egen 3D printer, laserkutter og fresemaskin.

Gir nytt liv til materialer

Teamet bak Makerspace har allerede benyttet maskinene til å lage både møbler og skilt. Skapergleden reflekteres også i store deler av interiøret som er gjenbrukt fra ulike bygg.

– Ved å skape noe eget er det mindre sjanse for at du kaster det. Det bidrar til mindre konsum, og det samme gjelder gjenbruk. Alle våre vinduer og dører er hentet fra hus, bygg og skoler som skal rives. Vi har blant annet fått de gamle dørene til Kick Nattklubb og Scene, og dører fra Steinerskolen, sier gründeren.

Medlemsskaper

Verkstedet har egne medlemsavgifter som gir deg tilgang til alle verksteder, kurs, workshops og personlig veiledning. Aldersgrensen er i første omgang fra 18 år, men 16-åringer kan bli med sammen med foresatt. Det arbeides også med å tilby medlemskap til barn, så kalt Mini-Makers.

Kontaktperson for media

Gründer Mike Troxel, mob: 476 41 965
Næringsrådgiver Tina Abrahamsen, mob: 909 54 304

Forfatter: Marte Krogstad
Publisert: 17.02.2017 17:20
Sist endret: 15.01.2019 16:47

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?