Gå til hovedinnhold

Offisiell åpning av D/S Hestmanden

Mandag 26. juni er det klart for den offisielle åpningen av skipet D/S Hestmanden. Skipet har seilt under begge verdenskrigene og har blitt et nasjonalt krigsminnesmerke for norske krigsseilere. Nå har Vest-Agder-museet laget utstilling om bord som formidler skipets historie.

Nasjonalt minnesmerke

D/S Hestmanden er det eneste bevarte skipet i Norge som har gått konvoifart under to verdenskriger. Skipet har blitt et nasjonalt minnesmerke for norske krigsseilere, og rommer nå utstillinger som formidler hvordan det var å være krigsseiler og seile i konvoi. Foto: Bjarne Sverkeli, Vest-Agder-museet.

Lastedampskipet Hestmanden ble bygd i 1911 og ble benyttet til ulike fraktoppdrag frem til slutten av 70-tallet. I Norge er Hestmanden det eneste bevarte skipet som har gått i konvoifart under to verdenskriger. I 1995 vedtok Stortinget at Hestmanden skulle bli et nasjonalt krigsminnesmerke for norske krigsseilere. I markeringen av skipets 100-årsjubileum i 2011 var skipet satt i stand og klar for ny sjøsetting.

Fire år senere innvilget kulturdepartementet midler til etablering av formidling om bord, og sammen med Forsvarsdepartementet, Klima- og miljødepartementet, Nærings- og fiskeridepartementet ble det innvilget midler til å sette i stand maskinen og gjøre skipet seilbart. 1. januar 2016 overtok Vest-Agder-museet ansvaret for drift og videre istandsetting av skipet. Siden årsskiftet 2015/2016 har museumsansatte, medlemmer i Hestmandens venneforening og Stiftelsen Hestmanden arbeidet intensivt for å få utstilling og skipet i stand til åpning.

Offisiell åpning

Den offisielle åpningen finner sted på Kilden 26. juni kl. 14.00 og er forbeholdt inviterte gjester. Første post på programmet er åpning ved Forsvarsminister Ine Marie Eriksen Søreide og omvisning på D/S Hestmanden. Deretter blir det mottakelse på Kilden kl. 15.00 hvor det vil bli holdt en hilsen av blant andre ordfører Harald Furre. Blant de inviterte er krigsseilere som har seilt om bord norske handelsskip under andre verdenskrig, og familie av tidligere krigsseilere. I tillegg kommer Christianssands Sjømandsforening, Hestmandens venneforening, Vest-Agder fylkeskommune, Riksantikvaren med flere.

Direktør for Vest-Agder-museet, John Olsen kan fortelle at det var ingen tilfeldighet at åpningen ble satt til 26. juni.

– I skipsdagboka til Hestmanden står det at skipet passerte Oksøy fyr på vei til Oslo 26. juni 1945, og kom for første gang inn i norsk farvann igjen til et fritt Norge etter krigen. Derfor valgte vi å arrangere åpningen av minnesmerket 26. juni 2017, og jeg tror og håper at krigsseilerne og deres familier syns vi har fremstilt historien på en verdig og sannferdig måte.

Åpner for publikum 1. juli

Skipet er tilgjengelig for publikum på Bredalsholmen i Kristiansand hver dag fra 01. – 30. juli kl. 12-16, og deretter under Arendalsuka i august. Om bord i skipet er det utstillinger som formidler krigsseilernes historie under to verdenskriger.Direktør for Vest-Agder-museet, John Olsen.
.
– Utstillingen består av flere deler. Den ene er skipet i seg selv som i år fyller 106 år. Inne i skipet er det informasjonstavler som beskriver arbeidsoppgavene til de ansatte om bord. Publikum kan også lese om historien til forfedre og bekjente i krigsseilerregisteret til Stiftelsen Arkivet. Via digitale loggbøker kan en søke mer dybdeinformasjon om enkelttema knyttet til krigsseilernes innsats og historie.

– I tillegg vil det bli vist filmen «Marerittet» som gir publikum et innblikk i hvordan det var å være krigsseiler og seile i konvoi. Vi har også etablert et eget amfi i skipet som kan benyttes til større grupper slik at vi kan gi innføring om skipet. Skipet rommer mye historie og jeg tror publikum vil få en spennende og unik opplevelse, sier direktør for Vest-Agder-museet, John Olsen.

Historie for fremtiden

Under 2. verdenskrig administrerte Nortraship over tusen norske skip som befant seg utenfor tyskkontrollert område ved krigsutbruddet. Hestmanden var ett av dem, og det eneste som er igjen fra verdens største rederi. Mer enn 4500 sjøfolk omkom i tjeneste for landet, og Vest-Agder-museet ønsker at skipet skal være et minnesmerke og en formidlingsarena for at også kommende generasjoner skal få kunnskap om denne viktige historien.

– Vi mener at det er viktig at kommende generasjoner får kunnskap om den store innsatsen som krigsseilerne la ned, og de påkjenningene som de ble utsatt for. Vår tanke er når Hestmanden skal være minnesmerke, så er det viktig å formidle det som skjedde om bord også, sier direktør for Vest-Agder-museet, John Olsen.

Kontaktperson for media

Direktør for Vest-Agder-museet, John Olsen, mobil: 930 07 567

Forfatter: Marte Krogstad
Publisert: 23.06.2017 13:17
Sist endret: 15.01.2019 16:47

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?